Εισβολή Κινέζων χάκερ και στο Πεντάγωνο

Εισβολή Κινέζων χάκερ και στο Πεντάγωνο

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε χιλιοστό του δευτερολέπτου, οι υπολογιστές των δυτικών κυβερνήσεων και στρατών δέχονται επιθέσεις. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, π.χ., λέει ότι οι υπολογιστές του δέχονται 2 εκατ. επιθέσεις την ημέρα από παθιασμένους κομπιουτεράδες, από βανδάλους ή από εφήβους που αναζητούν τρόπους να σκοτώσουν την ανία. Τώρα τελευταία, όμως, κάποιες από τις τολμηρότερες επιθέσεις αποδίδονται στην κινεζική κυβέρνηση Τον Μάιο, κινεζικό κατασκοπευτικό πρόγραμμα εντοπίστηκε σε υπολογιστές στο γραφείο της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και σε άλλα υπουργεία. Ελέχθη ότι ο Δούρειος Ιππος (το πρόγραμμα που είχε κρυφτεί μέσα σε ένα φαινομενικά αθώο αρχείο) όταν βρέθηκε έστελνε 160 γιγαμπάιτ πληροφοριών. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι θεωρούν υπεύθυνο τον Κινεζικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό.

Αυτή την εβδομάδα, αποκαλύφθηκε ότι τον Ιούνιο ένας παρόμοιος Δούρειος Ιππος είχε διεισδύσει στους υπολογιστές του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς. Το Πεντάγωνο λέει ότι παραβιάστηκε μόνο ένα «μη διαβαθμισμένο» σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δεν έχει κατονομάσει τους υπόπτους. Ομως οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου είναι πεπεισμένοι ότι πίσω από τις επιθέσεις ήταν πάλι ο κινεζικός στρατός. Ενας από τους φόβους είναι ότι οι χάκερς που μπήκαν στα αμερικανικά συστήματα βρήκαν τρόπους κάποια μέρα να τα εξουδετερώσουν, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Υποψίες για «θερμό» επεισόδιο

Απαντώντας στις γερμανικές επικρίσεις, οι κινεζικές αρχές υποσχέθηκαν τον περασμένο μήνα να καταπολεμήσουν την πληγή των χάκερς. Αυτή την εβδομάδα όμως το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην ηλεκτρονική επίθεση στο Πεντάγωνο. Οι κατηγορίες είναι «προϊόν ψυχροπολεμικής νοοτροπίας» είπε η Κίνα.

Το Πεντάγωνο, όμως, υποψιάζεται ότι με τις ηλεκτρονικές επιθέσεις, η Κίνα ετοιμάζεται για «θερμό» πόλεμο, π.χ. με αφορμή την Ταϊβάν. Πρόσφατη έκθεση του Πενταγώνου ανέφερε ότι σε περίπτωση σύγκρουσης, η Κίνα ετοιμάζεται να πλήξει τους αμερικανικούς υπολογιστές, ώστε να παρενοχλήσει τη δικτυωμένη ηλεκτρονικά αμερικανική πολεμική μηχανή, ίσως και την υπόλοιπη ηλεκτρονική ζωή της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο κινεζικός στρατός θεωρεί ότι αν επιτύχει «ηλεκτρομαγνητική κυριαρχία» στις πρώτες φάσεις του πολέμου, οι πιο αδύναμες κινεζικές δυνάμεις θα μπορούσαν να επικρατήσουν των ισχυρότερων αμερικανικών. Η έκθεση προσθέτει ότι οι Κινέζοι δεν έχουν αναπτύξει επίσημο δόγμα ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά έχει αρχίσει να εντάσσει τις ηλεκτρονικές επιθέσεις στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Αλλα «ασύμμετρα» μέσα θα ήταν τα πλήγματα εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών και τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων, όπως έδειξαν οι Κινέζοι τον Ιανουάριο, με την πυραυλική δοκιμή εναντίον παλιού κινεζικού μετεωρολογικού δορυφόρου.

Απόκτηση τεχνογνωσίας

Ο υπαρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Καρτράιτ είπε ότι η Κίνα διεξάγει μεγάλης κλίμακας αναγνωριστικές επιχειρήσεις στα αμερικανικά δίκτυα υπολογιστών. Ετσι αποκτά προηγμένη τεχνογνωσία και εξελίσσει γρηγορότερα την τεχνολογία της. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Κίνα θέλει να στείλει στις ΗΠΑ το μήνυμα ότι ένας μελλοντικός πόλεμος θα ήταν πολυέξοδος και δεν θα περιοριζόταν στα στενά της Ταϊβάν.

Το Πεντάγωνο είναι ίσως καλύτερα προστατευμένο από ότι οτιδήποτε άλλο. Ομως, σε έναν κόσμο που εξαρτάται όλο και περισσότερο από το Ιντερνετ, οι καθημερινές δραστηριότητες είναι όλο και πιο ευάλωτες. Στις αρχές του χρόνου, χάκερς, πιθανότατα Ρώσοι, επιτέθηκαν στις ιστοσελίδες υπουργείων, τραπεζών και άλλων οργανισμών της Εσθονίας. Η μικρή αλλά καλά δικτυωμένη βαλτική χώρα είχε προσβάλει το Κρεμλίνο απομακρύνοντας ένα σοβιετικό μνημείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από το κέντρο του Ταλίν και τοποθετώντας το σε ένα στρατιωτικό νεκροταφείο. Η επίθεση ήταν χοντροκομμένη, αλλά αρκετά ενοχλητική. Κάποιοι είπαν ότι επρόκειτο για την πρώτη ευθεία επίθεση του Κρεμλίνου σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι οι επιτιθέμενοι ήταν απλοί Ρώσοι πολίτες.

Προηγούμενες αμερικανικές ασκήσεις ετοιμότητας στους υπολογιστές ζωτικής σημασίας συστημάτων (π.χ. του δικτύου ηλεκτροδότησης) έχουν δείξει ότι χωρίς λεπτομερείς πληροφορίες εκ των έσω, μια επίθεση μπορεί να αποβεί επιζήμια αλλά όχι καταστροφική. Ομως αυτή η εκτίμηση μπορεί να αλλάξει. Οπως λέει ο στρατηγός Καρτράιτ, ο ψυχολογικός αντίκτυπος μιας επίθεσης στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Αμερικής μπορεί να είναι τόσο σοβαρός όσο και ο αντίκτυπος μιας επίθεσης με όπλα μαζικής καταστροφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή