Η Γαλλία καλείται να διατηρήσει την ανεξαρτησία της

Η Γαλλία καλείται να διατηρήσει την ανεξαρτησία της

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία θα έπρεπε να ακολουθήσει επιθετικότερη στάση έναντι της παγκοσμιοποίησης, προφυλάσσοντας τα εθνικά της συμφέροντα, προστατεύοντας τη στρατηγική βιομηχανία της και εμμένοντας σε μια γκωλική εξωτερική πολιτική, η οποία εξακολουθεί να είναι ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ, αναφέρει έκθεση, η οποία διενεργήθηκε κατ’ εντολήν του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Ο συντάκτης της 60σέλιδης έκθεσης Ιμπέρ Βεντρίν, πρώην σοσιαλιστής υπουργός Εξωτερικών, προειδοποιεί ότι η χώρα δεν πρέπει να υποκύψει σε αυτό που αποκαλεί «ατλαντικό και δυτικό πειρασμό», καθώς μεταξύ άλλων θα επανέφερε τη Γαλλία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, από την οποία την απομάκρυνε πριν από τέσσερις δεκαετίες, ο πρόεδρος Σαρλ Ντε Γκωλ.

Αντ’ αυτού, το Παρίσι θα έπρεπε να διατηρήσει την ανεξαρτησία του και να παραμείνει πιστό στις παραδοσιακές διπλωματικές προτεραιότητές του, όπως η διατήρηση στενών δεσμών με την Αφρική και τον αραβικό κόσμο. Παράλληλα με την παρότρυνση για ανεξαρτησία από την Ουάσιγκτον, ο Βεντρίν επισημαίνει επίσης ότι η Γαλλία δεν θα έπρεπε να γίνει και πολύ «φιλοευρωπαία».

Η έκθεση Βεντρίν δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, μια εβδομάδα αφότου ο Σαρκοζί σκιαγράφησε το διπλωματικό του όραμα, σε ομιλία, η οποία θεωρήθηκε από πολλούς ως φιλο-αμερικανική.

Παρά την αύξηση της παγκόσμιας απειλής και των προβλημάτων, ο Βεντρίν γράφει ότι το έθνος-κράτος παραμένει σημαντικό στις εξωτερικές και οικονομικές υποθέσεις. Η έκθεσή του καταγράφει πολλούς λόγους, για τους οποίους οι Γάλλοι έχουν αρνητική άποψη για την παγκοσμιοποίηση, περιλαμβανομένης μιας «επίμονης ιδεολογικής απέχθειας έναντι της οικονομίας της αγοράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή