Η τρομοκρατία άγγιξε τη Γερμανία

Η τρομοκρατία άγγιξε τη Γερμανία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 4 Σεπτεμβρίου, η συνωμοσία για την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία, με βόμβες των οποίων η συνολική ισχύς θα ξεπερνούσε αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη Μαδρίτη και στο Λονδίνο το 2004 και το 2005 αποτράπηκε με τη σύλληψη τριών ανδρών σε χωριό της Κεντρικής Γερμανίας. Οι συλλήψεις έγιναν μία ημέρα αφότου η δανέζικη αστυνομία απέτρεψε μία ακόμη «μεγάλη τρομοκρατική πράξη» με τη σύλληψη οκτώ νεαρών μουσουλμάνων στα προάστια της Κοπεγχάγης. Οι έξι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι αλλά εναντίον των δύο απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Δεν επρόκειτο για έκπληξη. Οι Δανοί έχουν κάνει τρεις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, δύο άνδρες λιβανέζικης καταγωγής φύτεψαν σε γερμανικά τρένα δύο βαλίτσες βόμβες που δεν εξερράγησαν. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες για νέους Γερμανούς που πηγαίνουν στο Πακιστάν για εκπαίδευση, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε έχει προειδοποιήσει ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Ομως, οι περισσότεροι Γερμανοί θεωρούσαν ότι η χώρα τους είναι ασφαλής, κυρίως επειδή (αντίθετα με τη Βρετανία, τη Δανία και την Ισπανία) η Γερμανία δεν έστειλε στρατεύματα στο Ιράκ.

Αυτό θα αλλάξει. Δύο από τους συλληφθέντες είναι Γερμανοί που προσηλυτίστηκαν στο Ισλάμ. Ο τρίτος είναι ένας από τα τρία εκατομμύρια Τούρκων της Γερμανίας. Δύο από τους τρεις εκπαιδεύθηκαν στο Πακιστάν, ενώ και οι τρεις φαίνεται να έχουν δεσμούς με την Ενωση Ισλαμικής Τζιχάντ, που έκανε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ουζμπεκιστάν το 2004. Μπορεί να σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην επέτειο των πληγμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη ή να ήλπιζαν να επηρεάσουν τη συζήτηση για την παραμονή των 3.000 Γερμανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, με την οποία διαφωνεί η κοινή γνώμη και πολλοί σοσιαλδημοκράτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή