Τα επιπλέον κιλά αυξάνουν και την πίεση

Τα επιπλέον κιλά αυξάνουν και την πίεση

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κιλά επηρεάζουν την πίεση του αίματος ακόμη και στους άντρες με κανονικό βάρος. Οσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης μάζας του σώματος ενός άντρα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος που διατρέχει για να αναπτύξει υψηλή πίεση τα επόμενα 15 χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 13.000 άνδρες γιατροί. Αυτό φάνηκε να ισχύει και για τους άντρες με κανονικό βάρος ή λίγα περισσότερα κιλά.

Η δρ Rebecca P. Gelber και οι συνεργάτες της στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ εκθέτουν τα σχετικά ευρήματά τους στην American Journal of Hypertension. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε στοιχεία από τη Μελέτη της Υγείας των Ιατρών, ένα πρόγραμμα που άρχισε το 1982 και παρακολούθησε περισσότερους από 22.000 Αμερικανούς άντρες γιατρούς. Η Gelber και οι συνεργάτες της εστίασαν τη μελέτη τους σε 13.563 άντρες γιατρούς, οι οποίοι δεν είχαν υψηλή πίεση αίματος στην έναρξη της μελέτης.

Η μελέτη

Κάθε χρόνο, οι συμμετέχοντες στη μελέτη μετρούσαν διάφορους παράγοντες υγείας και τρόπων ζωής, συμπεριλαμβανομένων του δείκτη μάζας του σώματος (δηλαδή το βάρος σε σχέση με το ύψος). Η ομάδα της Gelber βρήκε ότι άντρες που είχαν ΔΜΣ αρχικά μικρότερο από 22,4 και στη συνέχεια αυτός αυξήθηκε έως 23,6 είχαν 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν υψηλή πίεση του αίματος τα επόμενα 15 έως 20 χρόνια. Ο κίνδυνος για τους υπέρβαρους και παχύσαρκους άντρες ήταν πολύ μεγαλύτερος. Αυτοί είχαν 85% μεγαλύτερη πιθανότητα από τους πιο αδύνατους συμμετέχοντες στη μελέτη να αναπτύξουν υψηλή πίεση του αίματος.

Η σχέση μεταξύ βάρους και πίεσης του αίματος επέμεινε όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες, όπως την ηλικία, το κάπνισμα, τον διαβήτη και τις συνήθειες εκγύμνασης. Τα ευρήματα, σύμφωνα με την ομάδα της Gelber, τονίζουν τη σπουδαιότητα όχι μόνο της αποβολής του περίσσιου βάρους, αλλά και του περιορισμού της αύξησης του βάρους κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή