Μ. Ντολατιάρ: «Δεν θα γίνει εμφύλιος στο Ιράκ»

Μ. Ντολατιάρ: «Δεν θα γίνει εμφύλιος στο Ιράκ»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προειδοποίηση ότι, «εάν συνεχιστούν τα πολιτικά παιχνίδια ορισμένων χωρών γύρω από το ειρηνικό, πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα υπάρξουν άμεσες, αρνητικές επιπτώσεις στη συνθήκη μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων» (NPT) απηύθυνε, με συνέντευξή του στην «Κ», ο γενικός διευθυντής του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος για τη Δυτική Ευρώπη, Μουσταφά Ντολατιάρ.

Ο Ιρανός αξιωματούχος επισκέφθηκε την Ελλάδα ως απεσταλμένος του προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, για να εκφράσει «τα συναισθήματα συμπάθειας και συμπαράστασης του ιρανικού λαού προς τον φίλο ελληνικό λαό» για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα. Κατά τις συναντήσεις του με αξιωματούχους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησής του «να συμβάλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, ώστε να απαλυνθούν οι συνέπειες της φυσικής καταστροφής. Δεν λησμονούμε τη βοήθεια που μας έδωσε η Ελλάδα μετά την τραγωδία του σεισμού στο Μπαμ, βοήθεια για την οποία είμαστε ευγνώμονες». Σύμφωνα με τον κ. Ντολατιάρ, το Ιράν διαθέτει πείρα και τεχνογνωσία στα πεδία της αναδάσωσης, της αναβίωσης του φυσικού περιβάλλοντος και των αντιπλημμυρικών έργων.

Σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ένα ζήτημα που επίσης συζήτησε με τους Ελληνες αξιωματούχους, ο κ. Ντολατιάρ σημείωσε:

«Εντός των προσεχών ημερών θα διεξαχθεί κρίσιμη συνεδρίαση του συμβουλίου διοικητών της ΙΑΕΑ (Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) για το ειρηνικό, πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Τους τελευταίους μήνες είχαμε πολύ καλή συνεργασία με την ΙΑΕΑ, με σημαντικά, απτά αποτελέσματα, που αποτυπώνονται και στην έκθεση του Ελ Μπαραντέι. Η ΙΑΕΑ δέχθηκε ότι σε δύο σημαντικά ερωτήματα που είχε θέσει το πρόγραμμά μας είναι σύμφωνο με τις διεθνείς συνθήκες. Καταλήξαμε σε χρονοδιάγραμμα για να απαντηθούν και τα υπόλοιπα ερωτήματα. Ωστόσο, συνεχίζεται ένα κακόβουλο παιχνίδι πιέσεων από ορισμένες χώρες που μπορεί να υπονομεύσουν την αξιοπιστία της ΙΑΕΑ και της ίδιας της ΝΡΤ».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ, ο Ιρανός διπλωμάτης εκτίμησε ότι «καταρρέει η αμερικανική κατοχή, πράγμα που θα δημιουργήσει εκ των πραγμάτων κενό εξουσίας». Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι το κενό, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, «μπορεί να καλυφθεί από το Ιράν σε συνεργασία με την κυβέρνηση Μαλικί και όλα τα γειτονικά, αραβικά κράτη». Ο κ. Ντολατιάρ απέρριψε τις εκτιμήσεις για το αναπόφευκτο εμφυλίου μεταξύ σουνιτών και σιιτών λέγοντας:

«Σουνίτες και σιίτες, Αραβες και Κούρδοι απέδειξαν, σε μια πορεία αιώνων, ότι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά στο ίδιο κράτος. Η σφαγή και η τρομοκρατία δεν τροφοδοτούνται από τις όποιες θρησκευτικές ή εθνοτικές διαφορές, αλλά από τις δυνάμεις κατοχής, που μόνο αυτές επωφελούνται από τις εμφύλιες συγκρούσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά την εκλογική νίκη των μετριοπαθών ισλαμιστών του Ερντογάν και την εκλογή Γκιουλ, ο κ. Ντολατιάρ δήλωσε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία ήταν πολύ θετικές. Εχουμε σύνορα ειρήνης και φιλίας με την Τουρκία και οι δυνατότητες ανάπτυξης των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού, είναι πολύ σοβαρές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή