Ο Σαρίφ γύρισε στο Πακιστάν, αλλά τον έδιωξαν αμέσως

Ο Σαρίφ γύρισε στο Πακιστάν, αλλά τον έδιωξαν αμέσως

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες διήρκεσε η επάνοδος του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, στη χώρα του, προτού απελαθεί εκ νέου από την κυβέρνηση του στρατηγού Μουσάραφ. Η απέλαση επικρίθηκε με ήπιους τόνους από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο.

Μένει να διαφανεί αν η πολιτική του αντίπαλος, Μπεναζίρ Μπούτο, που έχει επίσης αποφασίσει να επιστρέψει στο Πακιστάν, θα έχει καλύτερη τύχη. Ο στρατηγός Μουσάραφ δέχεται εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις για τη διενέργεια εκλογών, μετά επτά χρόνια στρατιωτικού καθεστώτος. Ετσι, οι δύο εξόριστοι πολιτικοί αντίπαλοι επιχειρούν να επιστρέψουν και να αποκαταστήσουν την επαφή με την πολιτική τους βάση. «Η κ. Μπούτο θα γυρίσει και θα οδηγήσει το κόμμα της στις εκλογές» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Μπεναζίρ Μπούτο.

Οι υποστηρικτές του Σαρίφ διατυπώνουν την ανησυχία ότι η Μπούτο θα έρθει σε συμφωνία με τον Μουσάραφ, ώστε να της παραδώσει την εξουσία, αφήνοντας τον Σαρίφ εκτός νυμφώνος.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τη χθεσινή απέλαση του Σαρίφ «εσωτερικό ζήτημα» του Πακιστάν και τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας με διάφορα πακιστανικά κόμματα ώστε να υπάρξουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Ο Σαρίφ έφθασε στο Πακιστάν συνοδευόμενος από πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης και υπό την προστασία Βρετανών αστυνομικών. Στη συνοδεία του βρισκόταν και ένα μέλος της βρετανικής Βουλής των Λόρδων, προερχόμενο από το κυβερνών Εργατικό κόμμα. Την τελευταία στιγμή η αποστολή πήρε άλλη πτήση από αυτήν που είχε προγραμματίσει, ώστε να δημιουργήσει σύγχυση στις πακιστανικές αρχές. Οταν όμως έφθασαν στο Πακιστάν, οι Αρχές έκαναν λόγο για «νομικές περιπλοκές». Τους κατέβασαν από το αεροπλάνο, τους σέρβιραν τσάι στην αίθουσα VIP και, στη συνέχεια, άνδρες της αστυνομίας έπιασαν τον Σαρίφ και τον μετέφεραν σε αεροπλάνο που αμέσως απογειώθηκε με κατεύθυνση την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Στο Πακιστάν αναμένεται σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Νεγκροπόντε για συνομιλίες με τον στρατηγό Μουσάραφ, τον πρωθυπουργό Αζίζ και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή