Οχυρό… χτίζει για τον Μπους ο Ντ. Πετρέους

Οχυρό… χτίζει για τον Μπους ο Ντ. Πετρέους

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιθώριο έξι μηνών για την αναθεώρηση της στρατηγικής των ΗΠΑ στο Ιράκ και την πιθανή μείωση των στρατευμάτων τους (σήμερα, περίπου 168.000 στρατιώτες) ζητάει από το Κογκρέσο ο ανώτατος, Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στο Ιράκ, Ντέιβιντ Πετρέους, στην πολύκροτη έκθεσή του, που συνυπογράφεται από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, Ράιαν Κρόκερ.

Η από καιρό αναμενόμενη εισήγηση του Πετρέους στο Κογκρέσο χαρακτηριζόταν στην Ουάσιγκτον ως η πλέον βαρύνουσα εμφάνιση Αμερικανού στρατιωτικού διοικητή στον λόφο του Καπιτωλίου από το 1967, όταν ο στρατηγός Γουίλιαμ Ουστεμόρλαντ έκανε έναν σφαιρικό απολογισμό, ενώπιον της Βουλής και της Γερουσίας, για την πορεία του πολέμου στο Βιετνάμ. Σε ένα «προληπτικό πλήγμα» εναντίον της έκθεσης Πετρέους, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών και αντίπαλος του Μπους στις προεδρικές εκλογές του 2004, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ είναι «καταστροφικός» για τις ΗΠΑ και ότι η πρόταση για συνέχιση της ίδιας πορείας προδίδει, «στην πραγματικότητα, ακριβώς τη νοοτροπία που μας καθήλωσε στο ναρκοπέδιο του Βιετνάμ».

Σύμφωνα με την έκθεση Πετρέους, η αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων κατά 28.500 άνδρες τον Ιανουάριο του 2007 έδωσε αποτελέσματα, μειώνοντας τις φονικές, εμφύλιες συγκρούσεις στο Ιράκ. Ωστόσο, η όποια πρόοδος δεν επιτρέπει, κατά τον Αμερικανό στρατιωτικό διοικητή, παρά την αποχώρηση μιας ταξιαρχίας (περίπου 4.000 άνδρες) μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ ακόμη και η επιστροφή στα προ της αύξησης του Ιανουαρίου επίπεδα (130.000 άνδρες) δεν μπορεί να συζητηθεί προ του Μαρτίου του 2008.

Δίνοντας μια πρόγευση των αντιδράσεων που πρέπει να αναμένονται από τους Δημοκρατικούς, ο γερουσιαστής Τζόζεφ Μπάιντεν, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος εν όψει των εκλογών του 2008, δήλωσε:

«Ειλικρινά τον σέβομαι (τον Πετρέους). Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι εντελώς, μα εντελώς λάθος… Βάζουμε τους Αμερικανούς στρατιώτες στη μέση ενός εμφυλίου πολέμου για να διατηρήσουμε το στάτους κβο. Αυτό είναι απαράδεκτο, είναι λάθος».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα New York Times, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Κρύβεται πίσω από τον Πετρέους», χρεώνει στον πρόεδρο Μπους «πολιτική δειλία της χειρίστης μορφής», υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί να οχυρωθεί πίσω από τη στρατιωτική ηγεσία παρότι «ο πόλεμος είναι δικός του». Η έγκυρη εφημερίδα θέτει ευθέως ζήτημα αξιοπιστίας του Πετρέους, επισημαίνοντας ότι «προχώρησε πιο πέρα από τις αρμοδιότητές του το 2004, όταν δημοσίευσε άρθρο γνώμης στη Washigton Post έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Υπεύθυνος για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του ιρακινού στρατού, ο στρατηγός αναλώθηκε τότε σε μια ραψωδία περί απτής προόδου στο Ιράκ, μια εκτίμηση που σύντομα αποδείχθηκε αναληθής». Προκαταβολική στήριξη στον Πετρέους παρέσχε, πάντως, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλικί. Μιλώντας στο ιρακινό Κοινοβούλιο λίγες ώρες πριν από την παρουσίαση της έκθεσης Πετρέους, ο Μαλικί υποστήριξε ότι η βία στη Βαγδάτη και στη σουνιτική επαρχία Ανμπάρ μειώθηκε κατά 75% μετά την αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Δήλωσε μάλιστα ότι 14.178 πρώην μέλη της… Αλ Κάιντα έχουν αλλάξει στρατόπεδο και υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ! Προσέθεσε όμως ότι η «πρόοδος» δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει τη μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στο αμέσως προσεχές μέλλον, ή έστω ένα χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή