ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑΝΙΤ ΣΤΟΝ ΓΚΙΟΥΛ

Χειρονομία καλής θέλησης από τους στρατηγούς

ΑΓΚΥΡΑ. Εθιμοτυπική επίσκεψη στον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, πραγματοποίησε χθες ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του και να γεφυρώσει τις τεταμένες σχέσεις του κεμαλικού κατεστημένου με τον φιλοϊσλαμιστή πρόεδρο της χώρας. Η επίσκεψη θεωρήθηκε ένδειξη αβρότητας του στρατού προς τον Γκιουλ μετά μια παρατεταμένη περίοδο επιδεικτικής περιφρόνησής του, κυρίως λόγω της ισλαμικής μαντίλας που φοράει η σύζυγός του.

ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ

Δεκαπεντάχρονος μαθητής καμικάζι

ΑΛΓΕΡΙ. Δεκαπέντε ετών ήταν ο καμικάζι που ευθύνεται για τη φονική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ναυτικών εγκαταστάσεων στην Αλγερία με 30 νεκρούς το περασμένο Σάββατο. Ο νεαρός μαθητής Ναμπίλ Μπελκατσεμί, ο οποίος πραγματοποίησε την επίθεση στο λιμάνι Ντελίς, 70 χιλιόμετρα ανατολικά του Αλγερίου, είχε πάρει το όνομα Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι αφότου οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Γεννημένος σε προάστιο του Αλγερίου, που είχε γίνει θέατρο σκληρών συγκρούσεων μεταξύ ισλαμιστών και δυνάμεων ασφαλείας τη δεκαετία του ’90, ο 15χρονος ισλαμιστής έφυγε από το σπίτι του στα μέσα Ιουνίου, δέκα μέρες πριν από κρίσιμες εξετάσεις στο σχολείο.

ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Στοιχεία κατά γονέων της Μαντλίν

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Στον γενικό εισαγγελέα θα παραδώσει η πορτογαλική αστυνομία τα στοιχεία που διαθέτει εις βάρος των γονέων της 4χρονης Μαντλίν, ώστε να αποφασίσει αν θα απαγγείλει κατηγορίες εναντίον τους. Οι Τζέρι και Κέιτ Μακ Καν επέστρεψαν την Κυριακή στη Βρετανία, αφότου οι πορτογαλικές αρχές τους χαρακτήρισαν υπόπτους για την εξαφάνιση της κόρης τους, πριν από τέσσερις μήνες. Αν ο εισαγγελέας θεωρήσει επαρκή τα επιβαρυντικά στοιχεία, θα μπορούσε να διατάξει την επιστροφή τους στην Πορτογαλία, καθώς και τη σύλληψή τους. Η μητέρα της Μαντλίν κατήγγειλε σε προχθεσινή της συνέντευξη ότι υπέστη πιέσεις για να ομολογήσει την ανάμειξή της στην υπόθεση.

ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ενοχοι και οι αγοραστές σεξ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το ενδεχόμενο ποινικοποίησης της αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών εξετάζουν Βρετανοί υπουργοί, σε μια προσπάθεια να κάμψουν τη ζήτηση για πορνεία και να περιορίσουν το εμπόριο λευκής σαρκός. Αυτό αποκάλυψε χθες η εφημερίδα The Guardian, η οποία υπενθύμισε ότι το ίδιο έπραξε πριν από οκτώ χρόνια η Σουηδία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 85% των γυναικών που εργάζονται σε οίκους ανοχής κατάγονται από χώρες εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Μέχρι σήμερα, άνδρες έχουν καταδικαστεί για διακίνηση γυναικών, ουδείς όμως έχει παραπεμφθεί επειδή πλήρωσε για να κάνει σεξ με γυναίκες ή κορίτσια τα οποία διακινήθηκαν βίαια από προαγωγούς και εμπόρους λευκής σαρκός.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 8 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Ρατσιστικές επιθέσεις και σε βίντεο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Σοκ έχει προκαλέσει στην ισραηλινή κοινή γνώμη η είδηση της σύλληψης οκτώ νεαρών μεταναστών από την πρώην Σοβιετική Ενωση, οι οποίοι κατηγορούνται ότι φόραγαν σύμβολα των ναζί και κινηματογραφούσαν τους εαυτούς τους ενώ διέπρατταν εγκλήματα φυλετικού μίσους. Στους νεαρούς, οι οποίοι μετανάστευσαν ως παιδιά στο Ισραήλ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δεκαπέντε επιθέσεις εναντίον υπερορθόδοξων Εβραίων, ξένων εργατών, ναρκομανών και ομοφυλοφίλων. Ο τοπικός Τύπος, πάντως, υποστηρίζει ότι ο νόμος περί «δικαιώματος επιστροφής», ο οποίος προβλέπει τη χορήγηση υπηκοότητας σ’ οποιονδήποτε μπορεί να αποδείξει ότι ο παππούς ή γιαγιά του ήταν εβραϊκής καταγωγής, έχει πολλά «παραθυράκια» που επιτρέπει σε μη Εβραίους να εισέρχονται στο Ισραήλ.

ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΜΠΡΑΟΥΝ

500.000 νέες θέσεις εργασίας

ΜΠΡΑΪΤΟΝ (ΑΓΓΛΙΑ). Τα σχέδιά του για τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας επρόκειτο να ανακοινώσει χθες ο Γκόρντον Μπράουν, στην πρώτη ομιλία του υπό την ιδιότητα του πρωθυπουργού, προς τα επαγγελματικά συνδικάτα των εργαζομένων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνιγκ Στριτ, ο κ. Μπράουν επρόκειτο να εκθέσει το όραμά του για τη δημιουργία «μιας θέσης εργασίας για κάθε Βρετανό εργαζόμενο», αλλά και να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις ισχνές αυξήσεις στον δημόσιο τομέα. Στις προτάσεις του κ. Μπράουν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ενίσχυση των μονογονεϊκών οικογενειών αλλά και τρόποι επιστροφής των χρονίως ανέργων στην αγορά εργασίας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Ελπίζει σε συμβιβασμό ο Πούτιν

ΜΟΣΧΑ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι εξακολουθεί να ελπίζει στην επίτευξη συμβιβασμού με τις ΗΠΑ όσον αφορά στα σχέδιά τους για την ανάπτυξη πυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη. «Δεν έχουν χαθεί όλες οι ελπίδες, εξακολουθεί να υπάρχει συγκεκριμένος βαθμός υγιούς αισιοδοξίας» φέρεται να δήλωσε ο κ. Πούτιν, σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα είναι εκνευρισμένη με τα σχέδια της Ουάσιγκτον να αναπτύξει πυραύλους αναχαίτισης στην Πολωνία και σταθμό ραντάρ στην Τσεχία, θεωρώντας ότι αποτελούν απειλή για τη ρωσική ασφάλεια. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, αντιτείνουν ότι έχει ανάγκη να αμυνθεί από πυραύλους, τους οποίους ενδεχομένως να εκτοξεύσουν εναντίον της «κράτη-παρίες» όπως το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή