Τελετές μνήμης, έξι χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Τελετές μνήμης, έξι χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ισως περισσότερο ανήσυχοι από άλλες χρονιές, αλλά με τον ίδιο πόνο και σεβασμό, οι Αμερικανοί και ειδικότερα οι Νεοϋορκέζοι τιμούν σήμερα την έκτη επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Αυτό που τους βαραίνει δεν είναι ο χρόνος που περνάει, αλλά ο συνεχιζόμενος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», η αποτυχία του Ιράκ και οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της Νέας Υόρκης από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων.

Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα μέλη των συνεργείων διάσωσης θα διαβάσουν τα ονόματα των 2.750 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στους Δίδυμους Πύργους. Εφέτος, όμως, η κυρίως τελετή θα γίνει σε ένα κοντινό πάρκο, εξαιτίας των εργασιών για την ανέγερση των νέων ουρανοξυστών και του μνημείου. Η ανάγνωση των ονομάτων των νεκρών θα σταματήσει τέσσερις φορές: την ώρα που τα δύο αεροπλάνα έπεφταν επάνω στους Δίδυμους Πύργους και την ώρα που αυτοί κατέρρεαν. Οι καμπάνες των εκκλησιών θα χτυπήσουν πένθιμα στις 08.46, την ώρα δηλαδή που το πρώτο αεροπλάνο χτυπούσε τον Βόρειο Πύργο. Στη συνέχεια οι συγγενείς των νεκρών θα πάνε στο εργοτάξιο, όπου θα καταθέσουν λουλούδια.

Στο Σημείο Μηδέν επικεφαλής της τελετής θα είναι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα απουσιάζει. Αντιθέτως, παρόντες θα είναι ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και νυν υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Ρούντολφ Τζουλιάνι και η υποψήφια των Δημοκρατικών και γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Χίλαρι Κλίντον.

Καθώς θα πέφτει το βράδυ, δύο τεράστιες δέσμες φωτός θα ξεπηδήσουν από το Σημείο Μηδέν, συμβολίζοντας τους Δίδυμους Πύργους και τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου. Τελετές θα πραγματοποιηθούν σήμερα και στο Πεντάγωνο όπου σκοτώθηκαν 184 άνθρωποι και στο Σάνκσβιλ, όπου σκοτώθηκαν οι 40 επιβάτες του αεροπλάνου της United Αirlines.

Προαναγγελία βίντεο του Λάντεν

Η εμφάνιση του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, στο βίντεο που μεταδόθηκε το προηγούμενο Σάββατο και η αναγγελία, χθες, ενός ακόμη βίντεο όπου ο Λάντεν θα διαβάζει τη διαθήκη ενός από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου φαίνεται να δικαιολογεί την άποψη του 91% σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Zogby Intenational που απάντησε ότι οι ΗΠΑ θα δεχθούν ξανά επίθεση στο έδαφός τους. Οι λόγοι, όμως, που αυτό είναι πιθανό, αναλύονται σε άρθρο των προέδρων της δικομματικής επιτροπής για την 11η Σεπτεμβρίου, Τόμας Κιν και Λι Χάμιλτον, που δημοσιεύεται στην «Ουάσιγκτον Ποστ» με τίτλο «είμαστε πιο ασφαλείς σήμερα;». «Οχι», απαντούν οι δύο πολιτικοί. Στο εσωτερικό των ΗΠΑ σημειώθηκε κάποια πρόοδος όσον αφορά την ικανότητα αποτροπής τρομοκρατικού χτυπήματος. Μακροπρόθεσμα η απειλή δεν είναι ο Λάντεν, αλλά ο ριζοσπαστισμός και η οργή που κυριαρχούν στον μουσουλμανικό κόσμο, λένε οι δύο πολιτικοί.

Το παλαιστινιακό ζήτημα, το Γκουαντάναμο και ο πόλεμος στο Ιράκ είναι οι κύριες αιτίες που εξοργίζουν νεαρούς, άνεργους και απελπισμένους μουσουλμάνους και τους στρέφουν κατά των ΗΠΑ. «Καμία άλλη σύγκρουση δεν αποσπά περισσότερο χρόνο, προσοχή, αίμα, χρήματα και υποστήριξη από τις προσπάθειές μας για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας από τον πόλεμο στο Ιράκ. Είναι πλέον ένα πανίσχυρο εργαλείο στρατολόγησης για την Αλ Κάιντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή