Υγιείς διεθνείς αγορές θέλουν Σαρκοζί, Μέρκελ

Υγιείς διεθνείς αγορές θέλουν Σαρκοζί, Μέρκελ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σταυροφορία υπέρ της εξυγίανσης των διεθνών χρηματαγορών, υπέρ της διαφάνειας και του ελέγχου της κερδοσκοπίας, κάλεσαν τους ηγέτες των χωρών – μελών της Ε.Ε. ο πρόεδρος Σαρκοζί και η καγκελάριος Μέρκελ. Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά την τακτική, αλλά ανεπίσημη συνάντησή τους χθες στον πύργο του Μέζεμπεργκ, στο Βραδεμβούργο, ο κ. Σαρκοζί και η κ. Μέρκελ συνοψίζουν τα ήδη λεχθέντα στο διάστημα των τελευταίων μηνών περί της κακοδαιμονίας του διεθνούς οικονομικού συστήματος, αναγγέλλοντας ότι τα μέτρα προς αποφυγήν κρίσεων όπως η πρόσφατη στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των hedge funds και των διεθνών εταιρειών αξιολόγησης, θα αποτελέσουν το κορυφαίο θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την άνοιξη του 2008. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους να παραπέμψουν τα φλέγοντα ζητήματα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρωτίστως δε τη διεύρυνση, σε Συμβούλιο Σοφών, ενώ εξέφρασαν την πρόθεση συστράτευσης και στο Αφγανιστάν.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μερικούς κερδοσκόπους να διαλύσουν το διεθνές οικονομικό σύστημα, να δανείζονται και να αγοράζουν κάτω από συνθήκες τις αρεσκείας τους, στην τιμή που αυτοί θέλουν και χωρίς να είναι γνωστός ο πιστωτής. Εμείς έχουμε ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης διαφάνειας και της ρύθμισης στις διεθνείς αγορές, υπέρ του καπιταλισμού που ωφελεί τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές και όχι τους κερδοσκόπους», είπε αναφερόμενος στα δεινά της διεθνούς οικονομικής κοινότητας ο πρόεδρος Σαρκοζί. «Αναφέρθηκα στην ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας στις αγορές, ζήτημα που απασχολεί εντόνως και επί μήνες τη γερμανική κυβέρνηση», είπε η καγκελάριος Μέρκελ, που απέφυγε μεν τη λέξη «ρύθμιση», αν και επανήλθε δριμύτερη στα περί ελέγχου των hedge funds, πρόταση που είχε καταθέσει στη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ, για να προσκρούσει στις αντιρρήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας. Βρετανικά κυρίως μέσα διέκριναν στην ελαφρά αυτή διαφοροποίηση το «αγεφύρωτο του χάσματος με τη Γερμανία» που προκάλεσε ο κ. Σαρκοζί με την εχθρική στάση του προς την ΕΚΤ, στις αρχές του καλοκαιριού. Αλλοι ωστόσο διαπίστωσαν για μια ακόμη φορά την ανθεκτικότητα της γαλλογερμανικής σχέσης, ιδιαίτερα όταν οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στη γαλλογερμανική συνεργασία στο Αφγανιστάν, κυρίως στον τομέα της επιμελητείας και στην εκπαίδευση κατώτερων αξιωματικών του αφγανικού στρατού από κοινή γαλλογερμανική στρατιωτική αντιπροσωπεία.

Δεν υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων στο ενεργειακό ζήτημα, δοθέντος ότι η μεν Γαλλία συνεχίζει να ευνοεί τη λύση της πυρηνικής ενέργειας, ενώ η Γερμανία, λόγω εσωτερικών -ή και εξωτερικών- πιέσεων αλλά και της προόδου στον τομέα των εναλλακτικών πηγών, παραμένει διστακτική. «Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να παραμείνει άπρακτη, τη στιγμή κατά την οποία το φυσικό αέριο, σε 30 ή 40 χρόνια θα έχει εκλείψει. Η πυρηνική ενέργεια είναι η ενέργεια του μέλλοντος, πολύ θα θέλαμε η Γερμανία να συμφωνήσει μαζί μας επί του θέματος», είπε ο πρόεδρος Σαρκοζί. Σε ό,τι αφορά τη γαλλική πρόταση για τη συγκρότηση Συμβουλίου Σοφών, που εντός της επόμενης διετίας θα διερευνήσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές εκκρεμότητες, όπως η διεύρυνση και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι σε γενικές γραμμές η Γερμανία στηρίζει την ιδέα αυτή. «Θα ασχοληθεί με τη διεύρυνση, όχι αποκλειστικά με το θέμα της Τουρκίας», διευκρίνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή