Αποτύχαμε στο Ιράκ, λένε οι Δημοκρατικοί

Αποτύχαμε στο Ιράκ, λένε οι Δημοκρατικοί

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφισβητώντας ευθέως την πολύκροτη έκθεση του στρατηγού Πετρέους στο Κογκρέσο για την κατάσταση στο Ιράκ, προβεβλημένοι γερουσιαστές των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικανών, πέρασαν χθες στην αντεπίθεση, επιμένοντας ότι η στρατηγική της κλιμάκωσης απέτυχε και ότι η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων είναι επιβεβλημένη. Μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, ο γερουσιαστής Τζόζεφ Μπάιντεν, υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2008, δήλωσε: «Ο αμερικανικός λαός δεν θα υποστηρίξει έναν πόλεμο χωρίς ημερομηνία λήξης, με μοναδικό στόχο να μη γίνει η κατάσταση στο Ιράκ ακόμη χειρότερη. Είναι ώρα να αλλάξουμε κατεύθυνση, να σταματήσουμε την κλιμάκωση και να αρχίσουμε να φέρνουμε τους στρατιώτες μας στην πατρίδα».

Παραλληλισμός με Βιετνάμ

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός ανθυποψήφιος του Τζορτζ Μπους στις προεδρικές εκλογές του 2004, γερουσιαστής Τζον Κέρι, παραλλήλισε ευθέως τον πόλεμο στο Ιράκ με εκείνον του Βιετνάμ, υπενθυμίζοντας ότι οι περισσότερες απώλειες των αμερικανικών στρατευμάτων σημειώθηκαν μετά τη στρατηγική της κλιμάκωσης που ακολούθησε ο πρόεδρος Νίξον.

«Χρωστάμε στους στρατιώτες μας μια στρατηγική αντάξια των θυσιών τους και είναι προφανές ότι η στρατηγική που ακολουθούμε τώρα απέτυχε στον βασικό της στόχο, τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών» δήλωσε ο Τζον Κέρι.

Οχι λιγότερο πιεστικές ήταν οι παρεμβάσεις προβεβλημένων γερουσιαστών των Ρεπουμπλικανών. Ο επικεφαλής του κόμματος στην επιτροπή της Γερουσίας, Ρίτσαρντ Λούγκαρ, δήλωσε ότι «έχουμε πολύ στενά περιθώρια για να πετύχουμε τους στόχους μας» και ότι «ο πρόεδρος και το Κογκρέσο χρειάζονται ένα νέο σχέδιο». Από την πλευρά του, ο Τσακ Χάγκελ, ο οποίος τάσσεται υπέρ χρονοδιαγράμματος απόσυρσης από το Ιράκ, έθεσε τα ερωτήματα: «Θα συνεχίσουμε να θυσιάζουμε αμερικανικό αίμα και χρήμα με τους σημερινούς ρυθμούς και για ποιο σκοπό; Ο πρόεδρος είπε, ας αγοράσουμε λίγο χρόνο. Χρόνο για να τον κάνουμε τι»;

Απαντώντας στους αμφισβητίες, ο Ντέιβιντ Πετρέους επέμεινε στις βασικές γραμμές της προχθεσινής του εισήγησης: Οτι η στρατηγική της κλιμάκωσης-αντεπίθεσης πετυχαίνει τους στόχους της, αλλά ότι θα ήταν πρόωρο να αρχίσει τώρα μια σημαντική μείωση των αμερικανικών δυνάμεων και ότι η κατάσταση θα πρέπει να επανεκτιμηθεί έπειτα από έξι μήνες, τον Μάρτιο του 2008. Ο πολύ μετριοπαθής στόχος που έθεσε ο Πετρέους είναι να επιστρέψουν οι Αμερικανοί στα «προ κλιμάκωσης» επίπεδα των 130.000 ανδρών (έναντι 168.000 που αριθμούν σήμερα) μέχρι τα μέσα Ιουλίου του 2008. Πάντως, η αμερικανική κοινή γνώμη δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις συγκρατημένα αισιόδοξες εκτιμήσεις του στρατηγού Πετρέους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του «Ασοσιέιτεντ Πρες», το 59% των Αμερικανών θεωρεί ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν αποτυχία, έναντι 34% που πιστεύουν ότι θα αποβεί τελικώς επιτυχής. Το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η απόφαση για τον πόλεμο ήταν εξαρχής λάθος ανέρχεται σε 57%, έναντι 37% που τη θεωρούν σωστή.

Οσο για τους Ιρακινούς, δημοσκόπηση των τηλεοπτικών δικτύων ABC, BBC και ΝΗΚ εμφανίζει το 61% να πιστεύει ότι η κατάσταση της χώρας τους από πλευράς ασφαλείας χειροτέρεψε τους έξι τελευταίους μήνες της αμερικανικής «κλιμάκωσης», ενώ μόλις το 11% θεωρεί ότι βελτιώθηκε. Το 63% των Ιρακινών θεωρεί ότι η αμερικανική εισβολή ήταν λάθος, το 47% ζητάει να φύγουν αμέσως τα ξένα στρατεύματα και το 57% θεωρεί δικαιολογημένες τις επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή