Η Ευρώπη ανησυχεί για τον ισλαμισμό

Η Ευρώπη ανησυχεί για τον ισλαμισμό

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο διάστημα που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, πριν από έξι χρόνια, η Ευρώπη έζησε πολύ περισσότερες ανάλογες επιθέσεις και απέτρεψε άλλες τόσες. Το 2004 σημειώθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε τρένα στη Μαδρίτη στις οποίες σκοτώθηκαν 191 άνθρωποι, ενώ στις επιθέσεις επίσης σε τρένα, στο Λονδίνο, το 2005, σκοτώθηκαν 52 άνθρωποι. Την περασμένη εβδομάδα, στη Γερμανία, οι αστυνομικές αρχές απέτρεψαν τρομοκρατικές επιθέσεις οι οποίες, αν είχαν γίνει, θα προκαλούσαν μεγαλύτερες απώλειες.

Σήμερα, έξι χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν γιατί οι φανατικοί ισλαμιστές θεωρούν τη Γηραιά Ηπειρο προσφιλή τους στόχο, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ -παρά το γεγονός ότι η αμερικανική ηγεσία έχει προκαλέσει τεράστια οργή καθώς διεξάγει πολέμους σε δύο μουσουλμανικές χώρες. Η Ευρώπη προβληματίζεται περισσότερο αναφορικά με την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στις δυτικές κοινωνίες και λιγότερο με τις ευθύνες των Αμερικανών. Η γερμανική εφημερίδα Bild έγραψε προσφάτως ότι «δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Τα 1,4 δισ. μουσουλμάνοι οφείλουν στον κόσμο να προσπαθήσουν και να βρουν μια απάντηση». Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία που εναντιώθηκαν στον πόλεμο του Ιράκ έγιναν στόχοι ισλαμιστών. Το 2006, η γαλλική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι υπήρχαν 11 συνωμοσίες για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, επί μια δεκαετία πριν από την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Ερευνα του αμερικανικού ινστιτούτου GermaMashall Fund καταγράφει ότι μέσα σε μια διετία, το ποσοστό των Γερμανών που φοβούνται επίθεση της διεθνούς τρομοκρατίας αυξήθηκε από 32% σε 70%. Οι Γερμανοί, δηλαδή, φοβούνται μια τέτοια επίθεση όσο και οι Αμερικανοί – το ποσοστό τους ανέρχεται σε 74%. Ο αυξημένος φόβος των Γερμανών ερμηνεύεται και από τις απόπειρες τρομοκρατικής επίθεσης που απέτρεψαν οι αρχές κατά την περσινή διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη χώρα. Μεταξύ των Ευρωπαίων, οι Ισπανοί είναι αυτοί που θεωρούν περισσότερο επικίνδυνη για τη χώρα τους τη συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι Ισπανοί πιστεύουν ότι αν ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Αθνάρ δεν είχε στείλει Ισπανούς στρατιώτες στο Ιράκ, η Μαδρίτη δεν θα είχε δεχτεί ποτέ τρομοκρατική επίθεση. Ερευνα πάντως του 2005 του ισπανικού ινστιτούτου Εlcano κατέγραψε ότι το 63% των Ισπανών θεωρεί ότι ο θρησκευτικός φανατισμός ευθύνεται για την εξάπλωση της ισλαμικής τρομοκρατίας. Ολη η Ευρώπη ανησυχεί για την εξάπλωση του ισλαμικού φανατισμού. «Οι κοινωνίες μας πιστεύουν ότι το ακραίο Ισλάμ δεν το γέννησαν οι ΗΠΑ, αλλά η αδυναμία των μουσουλμάνων να ενσωματωθούν», λέει ο Γερμανός αναλυτής Κρίστοφ Μπέρτραμ. «Ολοι αναγνωρίζουμε ότι ήταν πολύ δύσκολο για την τρίτη γενιά μουσουλμάνων να ενσωματωθεί στην Ευρώπη», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή