Θάλασσα χωρίς ζωή κινδυνεύει να γίνει η Αδριατική

Θάλασσα χωρίς ζωή κινδυνεύει να γίνει η Αδριατική

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων έχει αρχίσει να αλλάζει τις ισορροπίες στη Μεσόγειο και να απειλεί την πανίδα και τη χλωρίδα της, σύμφωνα με επίσημη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Ρώμη όπου πρόκειται να αρχίσει σήμερα η εθνική διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές.

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Ερευνας (Icram) διαπίστωσαν την εξαφάνιση ενός κρύου ρεύματος που δημιουργείται στον κόλπο της Τεργέστης (βόρεια Ιταλία) και επιτρέπει την κυκλοφορία των υδάτων στην Αδριατική και την ανανέωσή τους με τα ύδατα ολόκληρης της Μεσογείου. Η εξαφάνιση αυτή, που έχει διαπιστωθεί από το 2003, υπάρχει κίνδυνος να μεταμορφώσει την Αδριατική σε αλμυρή θάλασσα χωρίς ζωή, σύμφωνα με το Icram. Το ινστιτούτο ανέφερε επίσης πως η άνοδος της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Μεσογείου προχωρεί τώρα σε βάθος και εμποδίζει την ανάμειξη των υδάτων, επιφέροντας την εξαφάνιση των μικροσκοπικών φυκιών που αποτελούν τη βάση της θαλάσσιας διατροφικής αλυσίδας. Την ίδια ώρα, εξίσου ανησυχητικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία είδη ψαριών από την Ερυθρά Θάλασσα έχουν «μετοικήσει» στη Μεσόγειο, αλλοιώνοντας το οικοσύστημα.

«Μια άνοδος της θερμοκρασίας, της τάξεως του 0,4 βαθμού Κελσίου, είναι σε θέση να αλλοιώσει έως και κατά 50% τον πλούτο των ειδών», υπογραμμίζει στην έκθεσή του το Icram. Τον περασμένο χειμώνα, οι θερμοκρασίες των βαθέων υδάτων του νότου της Τυρρηνικής θάλασσας που βρέχει τις δυτικές ακτές της Ιταλίας, ήταν αυξημένες κατά δύο βαθμούς σε σχέση με τις παλαιότερες μέσες θερμοκρασίες (15 βαθμοί Κελσίου έναντι 13). Η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων επιφέρει εξάλλου μείωση της απορρόφησης από τη θάλασσα του διοξειδίου του άνθρακα, του αερίου που προκαλεί κατά κύριο λόγο το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Εθνική έκτακτη ανάγκη

Ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Αλφόνσιο Πεκοράρο Σκάνιο, ο οποίος θα κηρύξει αύριο την έναρξη της διάσκεψης για το περιβάλλον μαζί με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού του ΟΗΕ για τη Γεωργία και τη Διατροφή (FAO) Ζακ Ντιούφ, χαρακτήρισε χθες Δευτέρα την κατάσταση στη Μεσόγειο «εθνική έκτακτη ανάγκη».

Κατά τη διήμερη διάσκεψη θα εξεταστούν τα διάφορα προβλήματα που προκαλούνται από την άνοδο της θερμοκρασίας του κλίματος στην Ιταλία: λιώσιμο των πάγων στις Αλπεις, ξηρασία, ερημοποίηση ορισμένων ζωνών, διαταραχή του περιβάλλοντος στις ακτές, ασφυξία της λιμνοθάλασσας της Βενετίας και της βόρειας Αδριατικής κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή