Κοινωνική ευαισθησία δείχνει το χασμουρητό;

Κοινωνική ευαισθησία δείχνει το χασμουρητό;

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδειξη κοινωνικής ευαισθησίας και όχι μόνο πλήξης ή νύστας ενδέχεται να είναι το χασμουρητό, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι ανέλυσαν σε βάθος μία από τις πλέον συνήθεις -πλην όμως μυστηριώδεις- αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού. Ο βαθμός ανταπόκρισης κάθε ατόμου στο μεταδοτικό χασμουρητό του διπλανού του, διαπίστωσαν, μπορεί να οδηγήσει σε αποκαλυπτικά συμπεράσματα για το χαρακτήρα του, για την ψυχολογική του κατάσταση, ακόμη και για τον επαγγελματικό του προσανατολισμό!

Ψυχολογική αντίδραση

«Το μεταδοτικό χασμουρητό είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συμπεριφορά», διαβεβαίωσε η επικεφαλής της βρετανικής επιστημονικής ομάδας, λέκτορας Ψυχολογίας, δρ Κατριόνα Μόρισον, καταγράφοντας διαφορές στις αντιδράσεις ανθρώπων και ζώων. Παρότι πολλά ζώα χασμουριούνται, μόνο οι άνθρωποι το μεταδίδουν ο ένας στον άλλον, φαινόμενο που ενισχύει την άποψη ότι το χασμουρητό είναι ψυχολογική αντίδραση, σημειώνουν οι επιστήμονες. «Δεν χρειάζεται να το βλέπεις, δεν χρειάζεται καν να το ακούς, αρκεί να το δεις σε μια φωτογραφία, να πεις τη λέξη ή να διαβάσεις κάτι γι’ αυτό και αμέσως σου συμβαίνει», περιέγραψε η δρ Μόρισον, αναφερόμενη στο αντικείμενο της μελέτης της. «Πιστεύουμε», πρόσθεσε, «ότι το μεταδοτικό χασμουρητό είναι ένδειξη ότι συμπάσχει κανείς με το διπλανό του. Μπορεί να χρησιμεύσει ως μέσο αξιολόγησης της συμπεριφοράς των άλλων ανθρώπων και της ψυχολογικής τους κατάστασης».

Ενας από τους λόγους που οδήγησαν στην έρευνα ήταν η διαπίστωση ότι η ίδια περιοχή του εγκέφαλου που ευθύνεται για το χασμουρητό είναι αυτή ακριβώς που παράγει τις σκέψεις μας για τους άλλους ανθρώπους. Για να τεκμηριώσει τις απόψεις της, η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λιντς, υπό την κ. Μόρισον, πραγματοποίησε ένα πείραμα, ζητώντας τη συμμετοχή φοιτητών της Ψυχολογίας και φοιτητών της Μηχανολογίας. Ο κάθε φοιτητής οδηγήθηκε σε μια αίθουσα αναμονής και εκλήθη να περιμένει δίπλα σ’ έναν «άγνωστο» (ερευνητή), ο οποίος μέσα σε δέκα λεπτά χασμουρήθηκε δέκα φορές. Οι επιστήμονες μέτρησαν στη συνέχεια πόσα μεταδοτικά χασμουρητά προκάλεσε αυτή η υποτονική συντροφιά στο «πειραματόζωο». Σ’ ένα δεύτερο στάδιο του πειράματος, οι φοιτητές εκλήθησαν να συμπληρώσουν ένα τεστ σχετικό με τη δυναμική της ικανότητάς τους να συμπάσχουν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που χασμουρήθηκαν τις περισσότερες φορές είχαν και τις υψηλότερες επιδόσεις στο τεστ ευαισθησίας. Επιπλέον, διαπιστώθηκε σαφής διαφορά μεταξύ των φοιτητών της Ψυχολογίας και εκείνων της Μηχανολογίας. Οι πρώτοι αποδείχθηκαν πιο επιρρεπείς στο χασμουρητό και πέτυχαν υψηλότερους δείκτες επίδειξης συμπάθειας από τους μηχανολόγους συναδέλφους τους.

«Είχαμε υποθέσει ότι οι φοιτητές της Ψυχολογίας θα εκδηλώσουν μεγαλύτερη ευαισθησία, ενώ οι μηχανολόγοι θα είναι πιο συστηματικοί, θα ενδιαφερθούν περισσότερο για τους αριθμούς και τους τύπους», δήλωσε η δρ Μόρισον. Το αποτέλεσμα φαίνεται ότι επιβεβαιώνει την υπόθεσή μας αυτή, κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή