Μίλια, ουγγιές και πίντες σε ισχύ

Μίλια, ουγγιές και πίντες σε ισχύ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Υπό το βάρος των εντονότατων αντιδράσεων της βρετανικής και της ιρλανδικής κοινής γνώμης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέσυρε χθες νομοσχέδιο για την υποχρεωτική αντικατάσταση του λεγόμενου «αυτοκρατορικού» συστήματος μέτρησης με το μετρικό μέχρι το τέλος του 2009. Σύμφωνα με τη νέα πρόταση νόμου που αναμένεται να καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Βιομηχανίας, Γκίντερ Φερχόιγκεν, οι Βρετανοί και Ιρλανδοί θα συνεχίσουν να πουλούν την μπίρα και το γάλα σε πίντες, να αναγράφουν τις αποστάσεις σε μίλια και να πουλάνε τις ράβδους χρυσού με την ουγγιά. Η πρόταση νόμου του κ. Φερχόιγκεν, ωστόσο, προβλέπει την παράλληλη χρήση του μετρικού συστήματος στην πώληση άλλων αγαθών.

«Ακούσαμε τις φωνές των λαών και αποδείξαμε ότι είμαστε πάντα πρόθυμοι να σεβαστούμε τις πολιτισμικές και παραδοσιακές αξίες εφόσον αυτές δεν δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Φερχόιγκεν, Τον Βαν Λιερόπ. «Οι νέοι κανονισμοί θα ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς θεωρούμε ότι θα συμβάλουν στην αύξηση των εξαγωγών», τόνισε ο κ. Βαν Λιερόπ. Είναι γεγονός δε, ότι αρκετοί εξαγωγείς πιστεύουν ότι η διατήρηση δύο συστημάτων μέτρησης ευνοεί το εμπόριο με τις ΗΠΑ, όπου το «αυτοκρατορικό»  σύστημα μέτρησης εξακολουθεί να κυριαρχεί.

Από την πλευρά του, επίσης, ο επικεφαλής της εκστρατείας για τη διάσωση του βρετανικού αυτοκρατορικού συστήματος μέτρησης στην Αγγλία και πρόεδρος της οργάνωσης «Μάρτυρες του Μετρικού Συστήματος», Νιλ Χέρον, έκανε λόγο για θρίαμβο της λογικής. «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με αυτή την εξέλιξη», δήλωσε ο κ. Χέρον. «Επιτέλους, βρέθηκε ένας άνθρωπος με μια ουγγιά κοινής λογικής για να δικαιώσει τον αγώνα μας», πρόσθεσε χαριτολογώντας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή