Ο Νικολά Σαρκοζί προωθεί ριζική αλλαγή της ΚΑΠ

Ο Νικολά Σαρκοζί προωθεί ριζική αλλαγή της ΚΑΠ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τη ριζική μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) πρόκειται να προτείνει η Γαλλία, όταν αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον Ιούλιο του 2008. Αυτό δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σηματοδοτώντας στροφή στην πολιτική του προκατόχου του Ζακ Σιράκ, που είχε εναντιωθεί σε οποιεσδήποτε αλλαγές στην ΚΑΠ, οι οποίες θα έπλητταν του Γάλλους αγρότες, οι οποίοι είναι οι κύριοι αποδέκτες των αγροτικών επιδοτήσεων της Ε.Ε. «Η ΚΑΠ με τη σημερινή της μορφή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις μετά το 2013, όταν θα έχει εξαντληθεί ο τρέχων κοινοτικός προϋπολογισμός», τόνισε ο Σαρκοζί.

Ταυτόχρονα ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος απείλησε ότι το Παρίσι θα ασκήσει βέτο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σε περίπτωση που δεν εξυπηρετηθούν τα γαλλικά συμφέροντα. Σημειωτέον ότι οι συνομιλίες στο πλαίσιο του ΠΟΕ, οι οποίες είχαν καταρρεύσει, ξανάρχισαν στην περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη. «Αν η Ευρώπη δεν υπερασπιστεί τη γεωργία και τα αγροτικά της προϊόντα, αν δηλώσει ευχαριστημένη και παραδώσει τα όπλα όταν το αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίσει υπέρ της συνέχισης των επιδοτήσεων, τότε ποιος ο λόγος να έχουμε κοινή αγροτική πολιτική;», διηρωτήθη ο Σαρκοζί, σε αποστροφή της ομιλίας του στην πόλη Ρεν.

Σε δίκη ο γιος του

Εν τω μεταξύ έγινε χθες γνωστό ότι ένας από τους τρεις γιους του Γάλλου προέδρου, ο 20χρονος Ζαν Σαρκοζί, από τον πρώτο του γάμο, πρόκειται να προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου των ερχόμενο Δεκέμβριο. Ο Ζαν Σαρκοζί κατηγορείται ότι τον Οκτώβριο του 2005 χτύπησε με το μηχανάκι του το αυτοκίνητο του Μοχάμεντ Μπελουτί και έσπευσε να απομακρυνθεί από το χώρο του δυστυχήματος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Liberation, ο Μπελουτί κατέφυγε στη γαλλική δικαιοσύνη αφ’ ότου δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με την οικογένεια Σαρκοζί για να ρυθμίσει την αποζημίωση ύψους 260 ευρώ την οποία διεκδικούσε.

Τέλος, η οργάνωση Δημοκρατία στην Τηλεόραση απηύθυνε έκκληση στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης να μην αναφερθούν για μια ημέρα -την 30ή Νοεμβρίου, ημέρα που το 2006 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας- στον υπερδραστήριο πρόεδρο Σαρκοζί, καθιερώνοντας έτσι «την ημέρα χωρίς Σαρκοζί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή