Σενάρια περί διχοτόμησης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Για μυστική διπλωματία με απώτερο στόχο τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, στη βάση εθνικών γραμμών, κατηγορούν το Βελιγράδι οι Αλβανοί της σερβικής επαρχίας. Ειδικότερα, η εφημερίδα «Koha Ditore» αναφέρει, σε χθεσινό δημοσίευμά της, ότι ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, παράλληλα με την άοκνη προσπάθειά του να αποτρέψει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, διερευνά υπογείως αν οι δυτικές πρωτεύουσες είναι έτοιμες να αποδεχθούν το σενάριο της διχοτόμησης.

Η αποστολή Λαζάρεβιτς

Επικαλούμενη ανώνυμη πηγή, η εφημερίδα αναφέρει ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, ο Κοστούνιτσα έχει στείλει τον προσωπικό απεσταλμένο του στις πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκης Ενωσης, για να διαπραγματευτεί ανεπισήμως την ιδέα της διχοτόμησης». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα πρόκειται για τον Σέρβο επιχειρηματία Βογίν Λαζάρεβιτς, ο οποίος επισκέφθηκε στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου τη Ρώμη και θα συνεχίσει τις επισκέψεις του σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Κατά την εφημερίδα, ο Κοστούνιτσα δεν εμπιστεύτηκε την αποστολή στον υπουργό Εξωτερικών Βουκ Τζέρεμιτς, μέλος του αντίπαλου Δημοκρατικού Κόμματος (DS), επειδή «φοβάται ότι θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ως πολιτικό όπλο εναντίον του ίδιου και του κόμματός του, του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας».

Ο Τζέρεμιτς, καθ’ οδόν προς την Κίνα, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι αμφιβάλλει αν κάτι από τα αναγραφόμενα στην εφημερίδα είναι αλήθεια. Από το γραφείο του Λαζάρεβιτς ελέχθη ότι ετοιμάζεται αρνητική δήλωση.

Η διχοτόμηση στη βάση εθνικών γραμμών είναι επισήμως θέμα ταμπού, καθώς αναζητείται συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην άρνηση της Σερβίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και την απαίτηση του 90% του αλβανόφωνου πληθυσμού του για κρατική οντότητα, μετά οκτώ χρόνια διακυβέρνησής του από τα Ηνωμένα Εθνη.

Αν, ωστόσο, η εναλλακτική θα ήταν μια ολοκληρωτική διπλωματική κρίση, η οποία θα οδηγούσε σε αναμέτρηση προθέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως το «μικρότερο από δύο κακά».

Το Κόσοβο είναι ήδη διαιρεμένο ανάμεσα σε δύο εκατ. Αλβανούς, οι οποίοι κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους του και 50.000 Σέρβους, οι οποίοι ζουν στο βόρειο τμήμα του, με την υποστήριξη της Σερβίας. Αλλοι 60.000 Σέρβοι ζουν σε απομονωμένους θύλακες ανάμεσα στους Αλβανούς, προστατευόμενοι από νατοϊκά στρατεύματα. Η Ε.Ε., η Ρωσία και οι ΗΠΑ διατείνονται ότι η διχοτόμηση δεν είναι ευπρόσδεκτη λύση. Παράλληλα, όμως, αναφέρουν ότι θα αποδεχθούν οποιαδήποτε συμφωνία, στην οποία θα καταλήξουν Σέρβοι και Αλβανοί.

Μήνυμα των ΗΠΑ

Χθες, οι Αμερικανοί επανέλαβαν ότι εκείνο που επιδιώκουν είναι η διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά προειδοποίησαν ότι αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατόν, τότε το Κόσοβο θα μπορούσε να κηρύξει την ανεξαρτησία του. Στη σχετική δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι υπογραμμίζεται ότι η Ουάσιγκτον δεσμεύεται για την εξέλιξη των νέων συνομιλιών για το Κόσοβο, που άρχισαν προ δύο εβδομάδων και έχουν ημερομηνία λήξεως τη 10η Δεκεμβρίου. Μετά το πέρας άπρακτης της ημερομηνίας, αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, «τότε εμείς, όπως και πολλοί από τους διεθνείς εταίρους μας, πιστεύουμε ότι το σχέδιο Αχτισαάρι παραμένει η καλύτερη λύση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή