Τριακόσια κιλά εκρηκτικά εξουδετερώθηκαν στην Αγκυρα

Τριακόσια κιλά εκρηκτικά εξουδετερώθηκαν στην Αγκυρα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρότατο εκρηκτικό μηχανισμό, τοποθετημένο σε μικρό λεωφορείο κοντά σε πολυώροφο κτίριο στάθμευσης στην κεντρική συνοικία Κουρτουλούς της Αγκυρας εξουδετέρωσε χθες η τουρκική αστυνομία. «Χάρη στις προσπάθειες των πυροτεχνουργών και της αστυνομίας απετράπη η ενδεχόμενη καταστροφή. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τον αυτουργό, αλλά η βόμβα ήταν μεγάλη. Δεν θέλω ούτε να σκεφτώ τι θα είχε συμβεί», δήλωσε ανακουφισμένος ο κυβερνήτης της Αγκυρας Κεμάλ Ονάλ, ενώ λίγο αργότερα το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι το παρά λίγο μοιραίο ημιφορτηγό ήταν παγιδευμένο με περίπου 300 κιλά εκρηκτικά, μεταξύ άλλων ΤΝΤ και νάτριο, μείγμα που είχε χρησιμοποιηθεί στις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στην Πόλη.

Η χθεσινή ημέρα ήταν, ούτως ή άλλως, σημαδιακή, ήταν η έκτη επέτειος της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο. Πέραν της συγκυρίας, πρόσφατα γεγονότα δικαιολογούν την ανησυχία. Τον περασμένο Μάιο έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας σε εμπορικό κέντρο της Αγκυρας, ενώ τον Αύγουστο μικρότερος μηχανισμός εξερράγη έξω από δικαστήριο της τουρκικής πρωτεύουσας και πάλι. Δεν έχουν εξάλλου σβήσει οι μνήμες από την τραγωδία του 2003 στην Κωνσταντινούπολη. Στις 15 Νοεμβρίου έγινε η πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα σε δύο συναγωγές και πέντε ημέρες αργότερα, η οδός του Πέραν μετετράπη σε σφαγείο μετά τις επιθέσεις εναντίον του βρετανικού προξενείου και της τράπεζας HSBC. Τότε σκοτώθηκαν 63 άνθρωποι και 600 τραυματίσθηκαν. Τέλος, τα τελευταία τρία χρόνια σε θέρετρα της μικρασιατικής ακτής έγιναν βομβιστικές επιθέσεις με θύματα Τούρκους και ξένους πολίτες. Την ευθύνη είχε αρχικά αναλάβει η οργάνωση Γεράκια του Κουρδιστάν.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, ένας άνδρας πάρκαρε το λεωφορειάκι στις έξι το πρωί, εξηγώντας ότι μετέφερε εμπορεύματα. Ομως στη διάρκεια περιπολίας εκπαιδευμένοι σκύλοι οδήγησαν τους αστυνομικούς στο παγιδευμένο όχημα, σταματημένο σε μικρή απόσταση από υπαίθρια αγορά τροφίμων. Η περιοχή εκκενώθηκε σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων και μόνον ύστερα από τρεις ώρες οι πυροτεχνουργοί κατόρθωσαν να εξουδετερώσουν το μηχανισμό.

Κατά σύμπτωση χθες, ο πρόεδρος Γκιουλ εγκαινίασε περιοδεία στις ευαίσθητες νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, όπου το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης ήλθε πρώτο με 53% στις πρόσφατες εκλογές. Στόχος της τετραήμερης περιοδείας του κ. Γκιουλ είναι η ενίσχυση των δεσμών της κεντρικής εξουσίας με τις υποβαθμισμένες επαρχίες Χάκαρι, Σιρνάκ, Σιίρτ και Ντιγιάρμπακιρ, θέατρο συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και του ΡΚΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή