Αποχρωσεις

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια γάτα στην Ντάουνιγκ

Η αλλαγή ηγεσίας στο «Νο 10» της Ντάουνιγκ Στριτ δεν συνοδεύτηκε μόνο από αλλαγή προσώπων, στην έδρα της βρετανικής κυβέρνησης. Σήμανε και την επανάκαμψη ενός τετράποδου ενοίκου, δέκα χρόνια μετά την αποχώρηση του περίφημου Χάμφρεϊ. Η Σίμπιλ είναι η γάτα του ζεύγους Αλιστερ Ντάριλινγκ, το οποίο εγκαταστάθηκε στον δεύτερο όροφο της Ντάουνιγκ Στριτ, όπου παραδοσιακά διαμένει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας. Το πρωθυπουργικό ζεύγος εγκατεστημένο στο ανετότερο διαμέρισμα του «Νο 11» της ίδιας οδού έσπευσε να δηλώσει ότι η μαυρόασπρη γατούλα είναι καλοδεχούμενη στο κυβερνητικό κτίριο. Τις καλές προθέσεις του ζεύγους Μπράουν επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, οπότε η Σίμπιλ μπορεί να κοιμάται ήσυχη, ότι δεν πρόκειται να… πάρει πόδι, όπως ο άτυχος Χάμφρεϊ. Αλλωστε αυτή είναι από σπίτι. Ενώ εκείνος δεν ήταν παρά ένας αλήτης, τον οποίο ωστόσο υιοθέτησε έστω και απρόθυμα η σιδηρά Μάργκαρετ Θάτσερ, επιβίωσε της πρωθυπουργίας Τζον Μέιτζορ και εκδιώχθηκε -σύμφωνα με τις κακές γλώσσες- επί των ημερών της Σέρι Μπλερ.

Πρόστιμο στην αλληλεγγύη

Με ποινή κράτησης και προστίμου απειλούνται όσοι τολμήσουν να δώσουν χρήματα σε ζητιάνους ή περιφερόμενους καλλιτέχνες, ή να αγοράσουν οτιδήποτε από πλανόδιους μικροπωλητές, στην Τζακάρτα της Ινδονησίας. Οι τοπικές αρχές της πόλης φαίνεται ότι αποφάσισαν να απαλλαγούν μια για πάντα, απ’ όλα αυτά τα «μιαρά στοιχεία», τα οποία… βρωμίζουν τον τόπο και επιδεινώνουν το κυκλοφοριακό. Γι’ αυτό και ψήφισαν νόμο, ο οποίος προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι και 180 μέρες και πρόστιμο 5.000 δολαρίων για όποιον τολμήσει να τον παραβεί. Κατά την επιχειρηματολογία των ιθυνόντων, το κακό έχει παραγίνει στην ινδονησιακή πρωτεύουσα, όπου συγκεντρώνονται καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι, ζητώντας μια καλύτερη τύχη. Πρόκειται για έναν πληθυσμό κάπου δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι όπως και να το κάνουμε είναι αδύνατον να εξαφανιστούν από προσώπου Τζακάρτας, έστω και με τη δαμόκλειο σπάθη ενός απαράδεκτου νόμου.

Μόνιμοι κάτοικοι μοτέλ

Ενα φθηνό ξενοδοχείο, απ’ αυτά που συναντά κανείς στις εθνικές οδούς, έχει μετατρέψει σε μόνιμη κατοικία του ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Βρετανών, τα τελευταία 22 χρόνια. Ο 79χρονος άνδρας και η 70χρονη σύζυγος του επισκέφθηκαν, για πρώτη φορά, το συγκεκριμένο μοτέλ, στην κεντρική Αγγλία, το 1985, όταν χρειάστηκε να επισκεφθούν μια άρρωστη θεία τους. Εκτοτε, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι η θέα του δωματίου τους, στο πάρκινγκ του μοτέλ, όπου πηγαινοέρχονται ασταμάτητα αυτοκίνητα και κάθε λογής βαρέα οχήματα, σε συνδυασμό με τη φροντίδα του προσωπικού έκανε τη ζωή τους πιο ενδιαφέρουσα, απ’ ό,τι ήταν στο διαμέρισμά τους, στο Σέφιλντ της βόρειας Αγγλίας. Εμειναν, λοιπόν εκεί, όπου έχουν καθημερινά εξασφαλισμένη την καθαριότητα του χώρου τους, έτοιμο φαγητό και καθαρά ρούχα, κι ένα μόνο λογαριασμό, αυτό του δωματίου. Επιστρέφουν κάθε 15νθήμερο, στο διαμέρισμά τους για να πάρουν την αλληλογραφία τους κι επιστρέφουν πάντα στο μοτέλ, όπου πλέον έχουν διαμορφώσει την προσωπική αλλά και την κοινωνική τους ζωή.

Οφις, φρουρός

Τι φρουροί και «φουσκωτοί», όπλα, φρουροί και αγριάδα. Ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος φύλακας μιας περιουσίας είναι ένας δηλητηριώδης όφις. Κι αυτόν ακριβώς επέλεξε, για να φυλάει την πολύτιμη συλλογή υποδημάτων του, το γνωστό κατάστημα Harrods του Λονδίνου. Μια δηλητηριώδης κόμπρα, λοιπόν, ανέλαβε καθήκοντα φύλαξης των πανάκριβων υποδημάτων, στολισμένων με πολύτιμα πετράδια, ζαφείρια και διαμάντια της συλλογής. Μόνο, που ο συγκεκριμένος φύλακας… εργάστηκε μόνο για τα εγκαίνια της συλλογής και εφεξής τη θέση του θα πάρουν οι γνωστοί επαγγελματίες του είδους. Η εντυπωσιακή και απειλητική παρουσία του, ωστόσο, έστω και μόνο για μια μέρα ήταν αρκετά για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού.

Ταξίδι στο Διάστημα

Οσοι ονειρεύονται ταξίδια στο Διάστημα θα χρειαστεί να διατηρήσουν το όνειρο ζωντανό για αρκετό χρόνο ακόμη, αφού δεν ευδοκίμησε η πρώτη προσπάθεια ευρείας χρήσης διαστημόπλοιων για τουριστικούς λόγους. Η αμερικανική εταιρεία Space Adventures Ltd., η οποία είχε προαναγγείλει πριν από περίπου ενάμισι χρόνο ότι θα αναλάβει την κατασκευή διαστημοδρομίου στη Σιγκαπούρη, ανακοίνωσε ότι τα σχέδιά της αναβάλλονται επ’ αόριστον, λόγω έλλειψης χρημάτων. Ετσι κι αλλιώς, πάντως, τα διαστημικά αυτά ταξίδια δεν θα έδιναν παρά μια μικρή, ελάχιστη γεύση από Διάστημα. Οι επιβάτες αυτού του είδους διαστημογραμμών θα είχαν απλώς την ευκαιρία να βιώσουν μια ολιγόλεπτη εμπειρία, σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και πάλι να φανταστούν πως θα ήταν να βρίσκεσαι σε τροχιά γύρω από τη Γη. Οπότε ξανά στην αναμονή.

Στόχος καράτε

Χειρότερη επιλογή δεν θα μπορούσε να κάνει, ένας επίδοξος ληστής, ο οποίος έκανε το λάθος να εισβάλει οπλισμένος σε σχολή καράτε της Μπογκοτά. Πριν καταλάβει καλά καλά, πού βρίσκεται και τι συμβαίνει, οι φοιτητές του καράτε τον έβγαλαν εκτός μάχης και τον έστειλαν με τραύματα στο νοσοκομείο, πριν προλάβει να αντιδράσει. Βρήκαν, βλέπετε, την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις διδαχθείσες τεχνικές και μάλιστα σ’ έναν ολοζώντανο στόχο. Κι έβαλαν τα δυνατά τους ν’ αποδείξουν στον εκπαιδευτή τους ότι δεν πάνε οι κόποι του χαμένοι.Μαρια Σωνιδου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή