Κινήσεις με σφραγίδα Πούτιν

Κινήσεις με σφραγίδα Πούτιν

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου και δυόμισι μόλις μήνες πριν από τις βουλευτικές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 2 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Φραντκόφ αποφάσισε να λύσει τα χέρια του προέδρου της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στο γραφείο του Ρώσου προέδρου στο Κρεμλίνο, ο υπηρεσιακός από χθες πρωθυπουργός, Μιχαήλ Φραντκόφ, υπέβαλε τη δική του παραίτηση καθώς και της κυβερνήσεώς του. Αιτιολογώντας στον Βλαντιμίρ Πούτιν την απόφασή του, ο Μιχαήλ Φραντκόφ εξήγησε πως αυτή ελήφθη, προκειμένου η χώρα να βρίσκεται σε ετοιμότητα εν όψει των κοινοβουλευτικών και των προεδρικών εκλογών.

Αν και στους δημοσιογραφικούς κύκλους η παραίτηση Φραντκόφ δεν αποτέλεσε αιφνιδιασμό, μια άλλη πραγματική έκπληξη μεγατόνων δεν άργησε να έλθει, όταν λίγο μετά τις 15.00, ο πρόεδρος της Δούμας Μπορίς Γκριζλόφ, ανακοίνωνε πως ο προτεινόμενος από το Κρεμλίνο υποψήφιος για την πρωθυπουργία είναι ο Βίκτορ Ζουμπκόφ και όχι ο Σεργκέι Ιβανόφ όπως υποστήριζαν όλα τα ρωσικά και διεθνή ΜΜΕ. Λίγα λεπτά μετά την παραπάνω ανακοίνωση, όλοι επιχειρούσαν να δώσουν ερμηνείες για τον αιφνιδιασμό Πούτιν, αλλά κυρίως για το αν ο Βίκτορ Ζουμπκόφ θα είναι ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας.

Αναφορικά με την παραίτηση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο πως αυτό έγινε με γνώμονα την προεκλογική περίοδο που άτυπα ξεκίνησε χθες. Ο Ρώσος πρόεδρος, που με τη χθεσινή ρελάνς απέδειξε ακόμα μια φορά πόσο καλός παίκτης είναι, έχει καταστήσει από καιρό σαφές πως δεν επιθυμεί μια μακρά προεκλογική περίοδο που πιθανόν να επιφέρει αστάθεια στη χώρα.

Αυτός είναι και ο λόγος που επιθυμεί το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο στην προεδρική του θητεία να είναι του απολύτου ελέγχου και της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Υπενθυμίζουμε μάλιστα πως ήδη από την περασμένη άνοιξη ζήτησε και έγιναν άμεσα δεκτές οι παραιτήσεις των σημαντικότερων κυβερνητών της χώρας (Λουζκόφ – Μόσχα και Ματβιένκο – Αγία Πετρούπολη), με σκοπό την τάχιστη επανεκλογή τους προκειμένου να είναι ετοιμοπόλεμοι στη μάχη των εκλογών.

Το δεύτερο σκέλος και σαφέστατα το σημαντικότερο, αφορά το διάδοχό του στο Κρεμλίνο. Η χθεσινή έκπληξη Ζουμπκόφ είναι βέβαιο πως περιέπλεξε τα πράγματα και αυτό γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα σε κάθε βήμα του Ρώσου προέδρου βλέπαμε σαν σκιά δίπλα του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, φίλο του και μέχρι χθες πρώτο φαβορί για τον προεδρικό θώκο, Σεργκέι Ιβανόφ. Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από την κίνηση Πούτιν; Αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να αποσυνδέσουν την πρωθυπουργοποίηση Ζουμπκόφ με τη διαδοχή, υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο αυτό ο Ρώσος πρόεδρος θέλησε να προφυλάξει τα δυο φαβορί για τη διαδοχή Ιβανόφ και Μεντβιέντεφ, από τη φθορά που θα είχαν ως πρωθυπουργοί, κάνοντάς τους έτσι το δώρο μιας χαλαρής προεκλογικής περιόδου.

Πιθανά σενάρια

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό που έβγαινε όλον αυτόν τον καιρό από το Κρεμλίνο, άλλα και ενίοτε από τον ίδιο τον Πούτιν, ότι δηλαδή τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Η τρίτη εκδοχή επαναφέρει το σενάριο επιστροφής του Ρώσου προέδρου το 2012 στο Κρεμλίνο. Κοιτάζοντας το βιογραφικό του Ζουμπκόφ βλέπουμε πως πέραν του ωραίου δώρου που του έκανε ο Πούτιν για τα γενέθλια που αυτός έχει το Σάββατο, παρατηρείς πως το 2012, θα έχει πατήσει τα 72, μια καλή ηλικία για να πάει σπίτι του. Τέλος δεν πρέπει να αποκλείουμε τις προσεχείς ημέρες ο Ρώσος πρόεδρος να προβεί σε νέα έκπληξη ανακοινώνοντας νωρίτερα από το αναμενόμενο τον διάδοχό του για την προεδρία.

Εμπιστος της «ομάδας της Αγίας Πετρούπολης»

Γεννηθείς στις 15/09/1941 στο Αρμπάτ των Ουραλίων, ο νέος υποψήφιος πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βίκτoρ Αλεξέγιεβιτς Ζουμπκόφ, αποφοίτησε από το οικονομικό τμήμα του Ινστιτούτου Γεωργίας του Λένινγκραντ το 1965. Δύο χρόνια αργότερα εργάστηκε ως διευθυντής σε κολχόζ στην περιφέρεια του Λένινγκραντ, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια της ΕΣΣΔ κατείχε υψηλές θέσεις στο ΚΚΣΕ.

Το 1992 αναλαμβάνει χρέη αντιπροέδρου στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Δήμου Αγίας Πετρούπολης, με επικεφαλής τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το 1993 ξεκινά η καριέρα του στο τομέα των Οικονομικών, την οποία ακολουθούσε μέχρι και σήμερα. Μέχρι το 1999 παραμένει υψηλόβαθμο στέλεχος στην Υπηρεσία Φορολογίας, αναλαμβάνοντας πολλά και διαφορετικά πόστα και το 2001 καταλαμβάνει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Φορολογίας και αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας για να βρεθεί τελικά επικεφαλής της Υπηρεσίας Οικονομικής Εποπτείας. Η κόρη του είναι σύζυγος του υπουργού Αμυνας Ανατόλι Σερντιουκόφ. Ο Ζουμπκόφ ανήκει στην κλειστή και έμπιστη «ομάδα της Αγίας Πετρούπολης», η οποία εδώ και καιρό έχει περιβάλει τον Πούτιν. Υπό το πρίσμα, μάλιστα, αυτής της εμπιστοσύνης, διετέλεσε επικεφαλής της ανωτέρω Υπηρεσίας, που σκοπό έχει την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή