Νέος Πατριάρχης εκλέγεται στη Ρουμανία

Νέος Πατριάρχης εκλέγεται στη Ρουμανία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το νέο της Πατριάρχη αναμένεται να εκλέξει η ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο οποίος θα διαδεχθεί το μακαριστό Θεόκτιστο, ο οποίος εκοιμήθη στα τέλη Ιουλίου. Παράλληλα, ωστόσο, πληθαίνουν στη Ρουμανία οι φωνές εναντίον της ανάμιξης της Εκκλησίας στα ζητήματα του κράτους.

Χθες συνεκλήθη η Ιερά Σύνοδος της ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία αποτελείται από 50 ιεράρχες, με σκοπό να αναδείξει, με μυστική ψηφοφορία, τους δύο ή τρεις επικρατέστερους υποψηφίους. Στη συνέχεια, το εκκλησιαστικό Εκλογικό Σώμα επρόκειτο να εκλέξει μεταξύ αυτών, το νέο Πατριάρχη. Ακολούθως, η Ιερά Σύνοδος με δεύτερη ψηφοφορία επρόκειτο να επικυρώσει την εκλογή.

Οι υποψήφιοι

Επικρατέστεροι υποψήφιοι για τον πατριαρχικό θρόνο της Ρουμανίας, θεωρούνται ο 56χρονος μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνας, Δανιήλ, ο 86χρονος μητροπολίτης Βαρθολομαίος Ανανίας και ο 48χρονος μητροπολίτης Ολτενίας, Θεοφάνιος. Παρατηρητές δεν απέκλειαν να χρειαστεί και «δεύτερος γύρος» για την εκλογή του Πατριάρχη, σε περίπτωση που κανένας από τους δυο υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων -50% συν μια ψήφος. Στη Ρουμανία, η εκλογή του Πατριάρχη θεωρείται μείζον γεγονός καθώς σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, το 87% των Ρουμάνων δηλώνει ότι εμπιστεύεται την Εκκλησία περισσότερο από τους υπόλοιπους θεσμούς. Οπως συνέβη στις περισσότερες πρώην κομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μετά την πτώση του κομμουνισμού, το 1989, η θρησκεία ξανάρχισε να κερδίζει έδαφος. Στη Ρουμανία, η κατάρρευση του κομμουνισμού, σήμανε την επιστροφή των Θρησκευτικών ως υποχρεωτικού μαθήματος στη δημόσια εκπαίδευση, την έντονη παρουσία των κληρικών στη δημόσια ζωή και την προβολή των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, από πλευράς των πολιτικών. Οπως σημειώνει σε σχετικό ρεπορτάζ της, η γαλλική εφημερίδα Liberation, το ρουμανικό κράτος καταβάλλει ετησίως περί τα 42 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των μισθών των 14.000 Ρουμάνων κληρικών. Πολλές ρουμανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις επικρίνουν τη στενή σχέση του κράτους με την Εκκλησία και κατηγορούν τους πολιτικούς ότι δεν ενδιαφέρονται για το διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας ο οποίος ίσχυσε κατά την περίοδο του κομμουνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή