Πρώην κρατούμενος του Γκουαντάναμο μηνύει Βρετανούς

Πρώην κρατούμενος του Γκουαντάναμο μηνύει Βρετανούς

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μήνυση κατά των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, που επωφελήθηκαν από τον βασανισμό του, κατέθεσε χθες ο Βρετανός πρώην κρατούμενος του Γκουαντάναμο, 29χρονος Ταρέκ Ντεργκούλ.

Ο Ντεργκούλ ζητάει από τη βρετανική δικαιοσύνη να απαγορεύσει στις βρετανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας να χρησιμοποιούν στοιχεία που προέκυψαν από βασανιστήρια. Ο Ντεργκούλ είχε συλληφθεί το 2001 στο Αφγανιστάν και πέρασε 3 μήνες σε φυλακές του Αφγανιστάν και άλλα 3 χρόνια στη φυλακή του Γκουαντάναμο χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Στο διάστημα αυτό, τον ανέκριναν Βρετανοί πράκτορες, τους οποίους ενημέρωσε ότι είχε βασανιστεί. «Η βρετανική κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι της γνώριζαν ότι ο μηνυτής είχε υποστεί μεταχείριση που ισοδυναμούσε με βασανιστήρια γιατί τους το είπε», αναφέρει η μηνυτήρια αναφορά. «Αρα, η βρετανική κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι της επιχείρησαν παρανόμως να επωφεληθούν από την κακομεταχείριση».

Ξυλοδαρμοί

Ο Ντεργκούλ είπε ότι στο Γκουαντάναμο υπέστη ξυλοδαρμούς, σεξουαλικές ταπεινώσεις και υποβλήθηκε σε ακραίες θερμοκρασίες. Εχει περιγράψει εφόδους της Δύναμης Ακραίων Αντιδράσεων στο κελί του, που τον ξυλοφόρτωναν και του έβαζαν το κεφάλι στην τουαλέτα.

Το βρετανικό Φόρεϊν Οφις επιβεβαίωσε ότι ο Ντεργκούλ και άλλοι Βρετανοί είχαν ανακριθεί στο Γκουαντάναμο. «Είχε σημασία να πάρουμε όσες πληροφορίες μπορούσαμε. Συνελήφθησαν σε ασυνήθιστες συνθήκες», δήλωσε ανώνυμος αξιωματούχος του Φόρεϊν Οφις. «Οι Βρετανοί που τους επισκέφθηκαν, λειτούργησαν με απόλυτο επαγγελματισμό. Η Βρετανία καταδικάζει απερίφραστα τη χρήση βασανιστηρίων».

Ο Ντεργκούλ δεν κατηγορεί τους Βρετανούς, που τον ανέκριναν πέντε φορές, ότι τον βασάνισαν, αλλά ότι επωφελήθηκαν από τα βασανιστήρια που είχε ήδη υποστεί. «Πέρα από την αποζημίωση, ζητούμε από το δικαστήριο να δηλώσει ότι ήταν παράνομο να τον ανακρίνουν, ενώ γνώριζαν ότι βασανιζόταν», είπε η δικηγόρος του, Λουίζ Κρίστιαν.

«Πρέπει να κατοχυρωθεί η αρχή ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν μπορούν να εκμεταλλεύονται τα βασανιστήρια, στα οποία υποβάλλουν τους κρατουμένους άλλα καθεστώτα», προσέθεσε. Ο Ντεργκούλ ισχυρίζεται ότι οι ανακρίσεις από τις βρετανικές υπηρεσίες επέτειναν τα ψυχιατρικά προβλήματα από τα οποία υπέφερε εξαιτίας του εγκλεισμού του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή