Σε πολιτικά αντίποινα θα προχωρήσει το Ισραήλ

Σε πολιτικά αντίποινα θα προχωρήσει το Ισραήλ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στα βόρεια σύνορα της χώρας ως συνέπεια της διαρκώς αυξανόμενης έντασης με τη Συρία, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε κατά της διεξαγωγής μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγές προσκείμενες στην ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία υποστήριζαν χθες ότι δεν επίκειται επιδρομή των χερσαίων δυνάμεων, παρά τις πιέσεις της κοινής γνώμης για αντίποινα μετά και την προχθεσινή επίθεση με ρουκέτες εναντίον κέντρου εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων και αυτό διότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα αιφνιδιασμού από πλευράς των Σύρων ή της Χεζμπολάχ. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, πάντως, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών εναντίον αποθηκών πυρομαχικών, αλλά και ανώτατων στελεχών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά της, παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, άφησε να εννοηθεί ότι τα αντίποινα για την επίθεση που προκάλεσε τον τραυματισμό 69 νεοσύλλεκτων στρατιωτών μπορεί να είναι και πολιτικά. «Πιστεύω ότι διαθέτουμε τα εργαλεία για να τιμωρήσουμε όσους ευθύνονται για το μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες και τα εργαλεία μας δεν είναι μόνο στρατιωτικά», τόνισε χθες η κ. Λίβνι. Την ίδια στιγμή, επίσης, η ισραηλινή κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης επικαλούμενη τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το νέο εβραϊκό έτος.

«Θολό» το επεισόδιο

Στο μεταξύ πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει το συμβάν της περασμένης εβδομάδας στον εναέριο χώρο της Συρίας με πρωταγωνιστές, σύμφωνα πάντα με την επίσημη καταγγελία της Δαμασκού στα Ηνωμένα Εθνη, ισραηλινά μαχητικά. Επικαλούμενη, πάντως, αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου, οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» κάνουν λόγο για αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών εναντίον αποθήκης με πυρηνική εγκατάσταση των Σύρων, η οποία κατασκευάστηκε με τη συμμετοχή του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Στον αντίποδα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες υποστήριζαν ότι οι Ισραηλινοί έπληξαν φορτηγά που μετέφεραν όπλα από το Ιράν προς τους ενόπλους της Χεζμπολάχ, ενώ άλλες πηγές τόνιζαν ότι επρόκειτο για πτήσεις που είχαν στόχο να δοκιμάσουν την αντίδραση του συριακού στρατού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή