Το Τόκιο στέλνει διαστημόπλοιο στο φεγγάρι

Το Τόκιο στέλνει διαστημόπλοιο στο φεγγάρι

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Η αποστολή του διαστημοπλοίου SELENE είναι η σημαντικότερη αποστολή στο δορυφόρο της Γης από την εποχή του προγράμματος «Αpollo» της ΝΑΣΑ. Κύριος στόχος της αποστολής είναι να μελετηθεί η Σελήνη και να διερευνηθούν οι πιθανότητες στο μέλλον να αποτελέσει διαστημική βάση.

Το «Καγκούγια», όπως είναι το χαϊδευτικό του διαστημοπλοίου SELENE (είναι το όνομα μιας πριγκίπισσας παραμυθιού) αποτελείται από το κυρίως σκάφος και δύο μικρούς δορυφόρους που θα τοποθετηθούν σε διαφορετικές τροχιές. Ο πρώτος θα αναμεταδίδει τα στοιχεία που συγκεντρώνουν τα όργανα τού κυρίως διαστημοπλοίου και ο δορυφόρος VRAD θα μετρήσει το βαρυτικό πεδίο γύρω από τη Σελήνη. Παρ’ όλο που η Σελήνη είναι το πλησιέστερο προς τη Γη ουράνιο σώμα, τα στοιχεία από τις προηγούμενες αποστολές δεν έχουν φωτίσει δύο μυστήρια: την προέλευση και την εξέλιξή της. Το Καγκούγια θα μελετήσει ολόκληρη τη Σελήνη και θα συγκεντρώσει στοιχεία για τη σύνθεσή της σε μοριακό επίπεδο, για τη διασπορά ορυκτών, τη γεωγραφία, τη σύνθεση της επιφάνειάς της, το μαγνητικό και το βαρυτικό της πεδίο. Τα στοιχεία αυτά, ελπίζουν οι επιστήμονες, θα μας επιτρέψουν να αποκωδικοποιήσουμε την εξέλιξη της Σελήνης και να απαντήσουμε στο ερώτημα πότε και πώς σχηματίστηκε. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμα για να κατανοήσουμε το σχηματισμό της Γης και του ηλιακού μας συστήματος σε πρώιμη φάση.

Δεύτερος επιστημονικός στόχος της αποστολής είναι η μελέτη της επιφάνειας και των συνθηκών που επικρατούν στη Σελήνη. Ως γνωστόν, επειδή η Σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα, οι ακτίνες του Ηλιου φθάνουν χωρίς παρεμβολές στην επιφάνειά της. Το Καγκούγια θα προσπαθήσει να ανακαλύψει ποια είναι η επίδραση του Ηλιου στη Σελήνη. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για μελλοντική κατασκευή βάσεων στη Σελήνη. Ομως τα όργανα του Καγκούγια δεν θα παρατηρήσουν μόνο το δορυφόρο μας, αλλά και την επίδραση που έχει ο Ηλιος στη Γη. Το Διάστημα είναι ιδανικός χώρος για να μελετήσουμε τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, διότι εκεί δεν υπάρχουν τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά κύματα από την τηλεόραση ή τα κινητά τηλέφωνα. Επιπλέον, επειδή το Καγκούγια θα μπορεί να παρατηρεί ταυτόχρονα και τους δύο πόλους της Γης θα μελετήσει και τα ηλιακά τους στέμματα. Τέλος, το διαστημόπλοιο είναι εξοπλισμένο με κάμερα υψηλής ανάλυσης που θα κινηματογραφεί τη Γη όπως φαίνεται από τη Σελήνη και ελπίζουμε σύντομα θα μπορέσουμε να δούμε αυτές τις εικόνες στην τηλεόραση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή