«Λύση για το Κόσοβο μόνο από ΟΗΕ»

«Λύση για το Κόσοβο μόνο από ΟΗΕ»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Σερβία προειδοποίησε χθες τη διεθνή κοινότητα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε απόφαση για το Κοσσυφοπέδιο, εκτός πλαισίου του ΟΗΕ και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην ενθαρρύνει τις αποσχιστικές τάσεις της Πρίστινα. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα τόνισε ότι η χώρα του δεν απειλεί κανέναν, αλλά αντιθέτως απειλείται από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η οποία, όπως είπε, «δεν θα είναι καταστροφή μόνο για τη Σερβία, αλλά θα έχει ευρύτερες διαστάσεις».

«Θεωρούμε ότι τα Ηνωμένα Εθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ο μόνος θεσμός, εντός οποίου θα έπρεπε να επιλυθεί το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο κ. Κοστούνιτσα, από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποίησε χθες μονοήμερη επίσκεψη.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός κάλεσε την Ε.Ε. να αποτρέψει το Κόσοβο να κηρύξει την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, επειδή μια τέτοια μονομερής ενέργεια θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα των Βαλκανίων.

«Η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε. θα έπρεπε να καταστήσουν σαφές ότι μια μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας δεν παραβιάζει μόνο τον χάρτη του ΟΗΕ, αλλά αποτελεί επίσης απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής», είπε ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα, σύμμαχος της Σερβίας, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Ειδικότερα, ο Αλεξάντερ Μπότσαν-Χαρτσένκο, εκπρόσωπος της Ρωσίας στην «τρόικα» (μαζί με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.) των διεθνών μεσολαβητών για το Κόσοβο, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι ενεργεί εκ του πονηρού, όταν εκφράζει την υποστήριξή της στην ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας. «Δεν περίμενα τέτοια στάση από τις ΗΠΑ, απ’ τη στιγμή, που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ρώσος εκπρόσωπος, σε εφημερίδα του Βελιγραδίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αναγγελία των ΗΠΑ ότι θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, δεν στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά το αντίθετο». Ο κ. Μπότσαν-Χαρτσένκο είπε επίσης ότι η 10η Δεκεμβρίου δεν αποτελεί καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων, αλλά μόνο προθεσμία για την τρόικα, η οποία έως τότε οφείλει να έχει ετοιμάσει την έκθεσή της προς τον ΟΗΕ για το θέμα.

Την αμερικανική στάση επέκρινε χθες και ο Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος επισήμανε ότι «έχουμε μια συμφωνία με την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τη Ρωσία καθώς και τα δυο μέρη… να αποφεύγουμε δηλώσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων».

Η διεθνής τρόικα (ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσία) πρόκειται να συναντηθεί χωριστά με τις δυο αντιπροσωπείες από τη Σερβία και το Κόσοβο, στις 18-19 Σεπτεμβρίου, στο Λονδίνο, πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση, στη Νέα Υόρκη, στις 28 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή