«Μια γενιά» θα κρατήσει ο πόλεμος, προβλέπει η Ράις

«Μια γενιά» θα κρατήσει ο πόλεμος, προβλέπει η Ράις

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ο Τζορτζ Μπους ετοιμαζόταν να αποδεχθεί, με διάγγελμά του προς το έθνος, τις προτάσεις του στρατηγού Πετρέους για επ’ αόριστον παραμονή του βασικού κορμού των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, η Κοντολίζα Ράις προεξοφλούσε ότι ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» στη Μέση Ανατολή θα παραταθεί στο χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον μιας γενιάς.

«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας μεταβατικής περιόδου στη Μ. Ανατολή. Στην αρχή μιας μακράς διαδικασίας για την αντιμετώπιση των απειλών που θέτουν στην ασφάλειά μας οι εξτρεμιστές, και η οποία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος, αποτελεί πρόκληση για μια ολόκληρη γενιά», υποστήριξε η κ. Ράις με συνέντευξή της στο ΝΒC.

Αναφερόμενη στο Ιράκ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δικαιολόγησε την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων επικαλούμενη τους «κινδύνους για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας» που θέτει, κατά την άποψή της, η Τεχεράνη. «Το Ιράν είναι πολύ προβληματικός γείτονας. Ετοιμάζεται να καλύψει το κενό (μετά την ενδεχόμενη αποχώρηση των Αμερικανών) και αυτό είναι που διακυβεύεται σήμερα». Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος Μπους ετοιμαζόταν να αναγγείλει τη μείωση κατά 30.000 της αμερικανικής δύναμης στο Ιράκ μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, όπως πρότεινε τη Δευτέρα στο Κογκρέσο ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους. Η πρόταση του γενικού διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ σημαίνει πρακτικά ότι το καλοκαίρι του 2008, πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, οι ΗΠΑ θα διατηρούν στη χώρα 130.000 άνδρες, όσους και κατά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων.

Οξεία κριτική από Πελόσι, Ομπάμα

Κατηγορηματικά αντίθετη με αυτή την προοπτική, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι δήλωσε ότι «το σχέδιο Μπους – Πετρέους για 130.000 άνδρες στο Ιράκ επί άλλα 10 χρόνια δεν μειώνει την ανάμειξή μας. Είναι προσβολή της νοημοσύνης του αμερικανικού λαού να μιλούν για νέα κατεύθυνση. Χρειάζεται να εξηγήσουν στον αμερικανικό λαό γιατί θα πρέπει η χώρα μας να συνεχίσει να εμπλέκεται σε έναν πόλεμο χωρίς ημερομηνία λήξης».

Υπέρ της άμεσης έναρξης της αποχώρησης από το Ιράκ τάχθηκε και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα, Μπάρακ Ομπάμα. Στη διάρκεια προεκλογικής περιοδείας του στην Αϊόβα, ζήτησε να αρχίσει αμέσως η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, ώστε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του 2008. Στην περιοδεία του, ο Ομπάμα συνοδευόταν από τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Κάρτερ, Ζμπίγκνιεφ Μπρεζίνσκι. Στο μεταξύ, ο στρατηγός Πετρέους επανήλθε στις κατηγορίες εναντίον του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν «σκληρές αποδείξεις» περί εκπαίδευσης Ιρακινών ανταρτών και τροφοδότησής τους με πολεμοφόδια από την Τεχεράνη. Ο Πετρέους επικαλέσθηκε ομολογίες αιχμαλώτων των Αμερικανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή