Απειλείται η πολιτιστική κληρονομιά του Περού

Απειλείται η πολιτιστική κληρονομιά του Περού

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόσφατος μεγάλος σεισμός που έγινε στο Περού είχε συνέπεια να καταστραφούν μια σειρά από εκκλησίες που είχαν χτίσει οι αποικιοκράτες και θεωρούνται σημαντικά νεότερα μνημεία της χώρας. Ομως, η μεγαλύτερη πληγή που αφορά τη διαφύλαξη της αρχαίας κληρονομιάς είναι πως κάθε χρόνο τουλάχιστον ένα εκατομμύριο τουρίστες πηγαίνουν στα διάσημα περουβιάνικα μνημεία. Μαζί όμως με τους ταξιδιώτες εισέρχονται στη χώρα και παράνομοι έμποροι αρχαιοτήτων, που διακινούν στο εξωτερικό αρχαιότητες κάθε λογής. Το πρόβλημα είναι οξύτατο καθώς η κυβέρνηση υπολόγισε ότι πέρυσι μόνο έφυγαν από τα σύνορα του κράτους αντικείμενα αξίας 18 εκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα έχουν ενταθεί οι προσπάθειες να διαφυλαχθεί ο πολιτισμός της χώρας, αλλά είναι εξαιρετικό δύσκολο να ξηλωθεί ο μηχανισμός εντοπισμού και διακίνησης των αρχαιοτήτων.

Το περιοδικό Economist αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του ότι οι κρατικές υπηρεσίες έχουν κάνει καταγραφή σε 5.500 αρχαιολογικές περιοχές, αλλά ο αριθμός αυτός είναι μόνο ένα μικρό μέρος εκείνων που είναι διεσπαρμένες στην επικράτεια. Μέσα στους πρώτους επτά μήνες του 2007, η αστυνομία κατάφερε να κατασχέσει από τα χέρια των εμπόρων τουλάχιστον 3.000 αντικείμενα. Ταυτόχρονα προσπαθεί να επαναπατρίσει και κάποια από αυτά που πήγαν στο εξωτερικό, όμως ο προϋπολογισμός για τέτοιες δράσεις είναι αρκετά μικρός.

Το θετικό είναι ότι πολλοί από τους οίκους δημοπρασιών έχουν αρχίσει να ενημερώνουν τις περουβιανές αρχές όταν είναι να βγάλουν στο σφυρί αρχαιότητες που μπορεί να αποτελούν προϊόν λαθρεμπορίου. Το περασμένο μήνα, καταρτίστηκε μάλιστα ένας κατάλογος με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έτσι ώστε να λάβουν γνώση όλοι οι ενδιαφερόμενοι -από εμπόρους τέχνης και γκαλερίστες μέχρι συλλέκτες και τελωνειακούς- για τα αντικείμενα που προσπαθούν να διακινήσουν οι επιτήδειοι. Το Περού είναι η τρίτη χώρα που αποκτά τέτοια λίστα μετά το Αφγανιστάν και το Ιράκ, που έχασαν ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς κατά τις πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις.

Οι αρχαιολόγοι, πάντως, επισημαίνουν ότι πολλές φορές οι παράνομοι ανασκαφείς προκαλούν εκτεταμένες καταστροφές σε τάφους και μνημεία μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν ένα αντικείμενο μεγάλης αξίας, συνήθως από χρυσάφι.

Οι περισσότεροι τουρίστες, βέβαια, καταλήγουν στο Μάτσου Πίτσου, «τη χαμένη πόλη των Ινκας», που έχει καταγραφεί ως μνημείο της UNESCO από το 1983. Το μνημείο απειλείται επίσης από τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών, που το καταπονούν.

Το 2000 μάλιστα ένα μικρό τμήμα του υπέστη ζημιά από την πτώση ενός γερανού που είχε μεταφερθεί εκεί για τα γυρίσματα ενός διαφημιστικού σποτ μπίρας. Κάθε τόσο οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει. Παλαιότερα πάντως, ύστερα από έντονες αντιδράσεις, είχαν ανασταλεί κάποια σχέδια για ανέγερση πολυτελών ξενοδοχείων στην περιοχή.

Ο σεβασμός στην αντοχή των μνημείων είναι ένα ζήτημα που συζητάμε συχνά και στην Ελλάδα. Πέρυσι σε κοινή συνέντευξη του διευθυντή του ελληνικού Φεστιβάλ, Γιώργου Λούκου, και του υπουργού Πολιτισμού, Γιώργου Βουλγαράκη, είχε ανακοινωθεί ότι μόνο στο Ηρώδειο οι ειδικοί αφαίρεσαν 27 κιλά τσίχλας, ενώ είναι γνωστό ότι τα ψηλά τακούνια αφήνουν τα σημάδια τους στα μάρμαρα στα αρχαία θέατρα. Η ματαιοδοξία ωχριά μπροστά στον Πίτερ Στάιν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή