Βιλπέν κατά Σαρκοζί για την υπόθεση Clearstream

Βιλπέν κατά Σαρκοζί για την υπόθεση Clearstream

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Στην αντεπίθεση περνά ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν, αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση Clearstream, κατηγορώντας ευθέως τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, ότι χειραγωγεί όσους χειρίζονται την υπόθεση. Με 23 σελίδων επιστολή προς τους δικαστές, οι οποίοι τον ανέκριναν για πρώτη φορά χθες, ο Βιλπέν διερωτάται αν η υπόθεση εξυπηρετεί τα συμφέροντα ενός εκ των εναγόντων, εν προκειμένω του Νικολά Σαρκοζί.

«Είναι αξιοσημείωτη η ενεργητικότητα με την οποία ο Νικολά Σαρκοζί μετέτρεψε τον εαυτό του σε θύμα -στην πραγματικότητα στο μόνο θύμα αυτής της υπόθεσης- και εξίσου αξιοσημείωτη είναι η ταχύτητα με την οποία εκτοξεύτηκαν εναντίον μου οι κατηγορίες», τονίζει ο Βιλπέν στην επιστολή του. Υπενθυμίζεται ότι ο Βιλπέν θεωρείται ύποπτος ότι το 2004 «ενορχήστρωσε» τη διαρροή ενός καταλόγου με ονόματα ανθρώπων οι οποίοι υποτίθεται ότι διατηρούσαν λογαριασμούς στην τράπεζα Clearstream του Λουξεμβούργου, με χρήματα τα οποία είχαν λάβει ως μίζες από πωλήσεις όπλων.

Τον περασμένο χρόνο, ο Νικολά Σαρκοζί κήρυξε τον εαυτό του πολιτικό ενάγοντα στην υπόθεση, τονίζοντας ότι υπήρξε θύμα συνωμοσίας με στόχο να τον εμποδίσουν να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας. Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, ο Βιλπέν υποστηρίζει ότι ως υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και ως υπουργός Εσωτερικών αργότερα, όφειλε να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο Σαρκοζί συνδεόταν με την υπόθεση. Επιπλέον ο Βιλπέν υποστηρίζει ότι ο ίδιος είναι θύμα της υποτιθέμενης συνωμοσίας και όχι ο Σαρκοζί.

Κρατάει χρόνια η διαμάχη

Η διαμάχη ανάμεσα στον Βιλπέν και τον Σαρκοζί είναι γνωστή και παλιά, και οξύνθηκε από τις προεδρικές φιλοδοξίες αμφοτέρων. Ο Βιλπέν, ωστόσο, διαψεύδει ότι η «κόντρα» του με τον Σαρκοζί έχει προσωπικό χαρακτήρα. Σε χθεσινή συνέντευξή του, στην τοπική μεγάλης κυκλοφορίας γαλλική εφημερίδα L’ Est Republicain, ο Βιλπέν θυμίζει ότι ήταν εκείνος που έτεινε χείρα βοηθείας στον Σαρκοζί, το 1997, όταν ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας είχε βρεθεί στο περιθώριο της γκωλικής οικογένειας επειδή δεν είχε στηρίξει τον Ζακ Σιράκ, ο οποίος είχε εκλεγεί πρόεδρος. Θυμίζει επίσης ότι ο ίδιος πρότεινε τον Σαρκοζί για το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών στην κυβέρνηση Ραφαρέν, και ότι ως πρωθυπουργός το 2005, τον συμπεριέλαβε επίσης στην κυβέρνησή του.

Ουδείς, ωστόσο, στη Γαλλία αμφιβάλλει ότι η διένεξη μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών θα συνεχιστεί, δεδομένου ότι η υπόθεση Clearstream δεν πρόκειται να κλείσει εύκολα. Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι ενδέχεται να περάσουν μήνες προτού ολοκληρωθούν οι έρευνες, ενώ σε περίπτωση κατά την οποία γίνει δίκη, θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να υπάρξει απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή