Εκλογικό μποϊκοτάζ Σέρβων στο Κόσοβο

Εκλογικό μποϊκοτάζ Σέρβων στο Κόσοβο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η σερβική κυβέρνηση κάλεσε τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να μποϊκοτάρουν τις γενικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, στη σερβική επαρχία, στις 17 Νοεμβρίου, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Οκτώ θα έπαιρναν μέρος

Ορισμένα σερβικά κόμματα στο Κόσοβο ήθελαν να λάβουν μέρος στις εκλογές και οκτώ από αυτά είχαν καταθέσει την υποψηφιότητά τους, αλλά ανακοίνωσαν ότι θα συμμορφωθούν με την απόφαση του Βελιγραδίου. «Δεν υπάρχει στοιχειώδης ασφάλεια και άλλες συνθήκες για τους Σέρβους και όλους όσοι δεν είναι Αλβανοί στο Κόσοβο», ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση. «Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να συμβουλεύσει τους Σέρβους (του Κοσσυφοπεδίου) να μη συμμετάσχουν στις εκλογές».

Η έκκληση του Βελιγραδίου για αποχή είναι αντίθετη με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τους διοικητές του ΟΗΕ στο Κόσοβο, που ήλπιζαν ότι η σερβική μειονότητα θα ενσωματωνόταν στην κοσοβάρικη διοίκηση με τις εκλογές. Ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, μετριοπαθής Σέρβος ηγέτης του Κοσσυφοπεδίου, είπε ότι η μειονότητα της επαρχίας θα ακολουθήσει τις οδηγίες του Βελιγραδίου. «Αν υπάρχει ενιαία στάση στην κυβέρνηση να μη μετέχουμε στις εκλογές, δεν θα μετέχουμε», είπε ο Ιβάνοβιτς, λίγο πριν από την ανακοίνωση του Βελιγραδίου.

Ο ίδιος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η έκκληση του Βελιγραδίου για αποχή ισοδυναμεί με έκκληση προς την αλβανική πλειοψηφία για διχοτόμηση της σερβικής επαρχίας. Ο Ιβάνοβιτς είπε ότι το Βελιγράδι θυσιάζει τα δύο τρίτα των Σέρβων που ζουν σε απομονωμένους θυλάκους, προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο του σερβικού τριγώνου, στα βόρεια του Κοσόβου. «Το μήνυμα «μη συμμετέχετε στις εκλογές» ερμηνεύεται στο Κόσοβο «μη μένετε καν στο Κόσοβο»», είπε ο Ιβάνοβιτς στο ραδιόφωνο Β92 του Βελιγραδίου.

Τα σερβικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου και οι ψηφοφόροι τους μποϊκοτάρισαν και τις προηγούμενες εκλογές του 2004, με εντολή της σερβικής κυβέρνησης. Δέκα έδρες από τις 120 συνολικά της Βουλής αποδίδονται στη σερβική μειονότητα, ανεξαρτήτως της συμμετοχής τους στις εκλογές, αλλά αυτή τη φορά προβαίνουν σε καθολικό μποϊκοτάζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή