Ελπιδοφόρα μείωση θανάτων παιδιών

Ελπιδοφόρα μείωση θανάτων παιδιών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές πρόοδοι στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας έχουν σημειωθεί από το 1990, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η UNICEF. Για πρώτη φορά ο αριθμός των παιδιών που πέθαναν πριν κλείσουν τα πέντε τους χρόνια έπεσε κάτω από τα 10 εκατομμύρια.

Η UNICEF χαιρέτισε την πρόοδο αυτή, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι μεγάλο μέρος των 9,7 εκ. ετησίων θανάτων μπορούν να αποτραπούν. «Είναι μια ιστορική στιγμή», είπε το στέλεχος της UNICEF Αν Βένεμαν. «Τώρα επιβιώνουν πολλά περισσότερα παιδιά από οποτεδήποτε άλλοτε».

Θηλασμός, εμβόλιο για ιλαρά

Η UNICEF απέδωσε τη μείωση αυτή στην εκστρατεία υπέρ του θηλασμού, στα γενικευμένα εμβόλια κατά της ιλαράς, στη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης Α και στις κουνουπιέρες που έχουν εμποτιστεί με εντομοαπωθητικό για να μειώσουν τη διάδοση της ελονοσίας.

Η Βένεμαν προειδοποίησε ότι απαιτούνται πολλές πρόοδοι ώστε να επιτευχθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι του ΟΗΕ, για μείωση των θανάτων κατά τα δύο τρίτα το 2015, σε σχέση με το 1990.

«Η απώλεια 9,7 εκατομμυρίων ζωών κάθε χρόνο είναι απαράδεκτη. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους θανάτους μπορούν να αποφευχθούν και όπως δείχνουν οι πρόσφατες πρόοδοι, οι λύσεις είναι γνωστές και δοκιμασμένες», είπε.

Η πιο εντυπωσιακή πρόοδος σημειώθηκε στη μείωση των θανάτων από ιλαρά κατά 60% από το 1999, λόγω της εκστρατείας εμβολιασμού. Επίσης σημαντικός ήταν ο ρόλος των εκστρατειών υπέρ του θηλασμού. Τις προηγούμενες δεκαετίες, εκατομμύρια γυναίκες στον αναπτυσσόμενο κόσμο είχαν πειστεί από τις διαφημιστικές εκστρατείες εταιρειών να εγκαταλείψουν το θηλασμό προς όφελος του γάλακτος σε σκόνη. Ομως, η έλλειψη καθαρού νερού καθιστούσε το γάλα αυτό ακατάλληλο για τα βρέφη και προκαλούσε θανάτους από τύφο, διάρροια κτλ.

Η UNICEF διαπίστωσε ότι οι πρόοδοι είναι άνισα κατανεμημένες. Τα μεγαλύτερα βήματα έχουν γίνει στη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό. Αντίθετα, στη δυτική και κεντρική Αφρική, πάνω από 150 στα 1.000 παιδιά πεθαίνουν πριν τα πέμπτα τους γενέθλια. Στις πλούσιες χώρες πεθαίνουν λιγότερα από 6 στα 1.000.

Χώρες με έιτζ και πόλεμο

Στην Αφρική βρίσκονται και οι χώρες που αντιβαίνουν στη γενικότερη τάση προόδου και δείχνουν οπισθοδρόμηση. Είναι οι χώρες που πλήττονται πιο σφοδρά από την επιδημία του AIDS καθώς και οι χώρες που εξέρχονται από εμπόλεμες συγκρούσεις, όπως το Κόγκο και η Σιέρα Λεόνε.

Οι μειώσεις έχουν αναφερθεί και σε σχέση με το 1999-2000, όταν διενεργήθηκαν οι προηγούμενες έρευνες. Σε σχέση με τότε, το Μαρόκο, το Βιετνάμ και η Δομινικανική δημοκρατία έχουν μειώσει την παιδική θνησιμότητα κατά ένα τρίτο. Ακόμα σημαντικότερες είναι οι πρόοδοι στη Μαδαγασκάρη, (41% μείωση) και στο Σάο Τομέ & Πρίντσιπε (48% μείωση).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή