Σερβικό άνοιγμα στην Τουρκία

Σερβικό άνοιγμα στην Τουρκία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημιουργία των προϋποθέσεων για την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η συζήτηση θεμάτων που αφορούν στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και η διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη σύναψη συμφωνίας αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας απασχόλησαν τη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας και της Σερβίας στην πρώτη επίσκεψη Σέρβου ΓΕΕΘΑ στην Αγκυρα.

Ο στρατηγός Ζντράβκο Πόνος σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Turkish Daily News» μετέφερε στον στρατηγό Μπουγιούκανιτ την επιθυμία της σερβικής πλευράς να προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας ευρείας αμυντικής συνεργασίας. «Και οι δυο πλευρές είναι έτοιμες να ενισχύσουν τους δεσμούς. Επιθυμία μας είναι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των σερβικών και τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», είπε ο Σέρβος ΓΕΕΘΑ, «ευτυχής» επειδή διαπίστωσε ότι ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ ατενίζει το μέλλον και δεν είναι στραμμένος στο παρελθόν. «Μπορούμε να διδαχτούμε από την ιστορία, αλλά όχι να γίνουμε όμηροι της ιστορίας», σημειώνει ο στρατηγός Πόνος, καθώς εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της Τουρκίας, χώρας αξιοσέβαστης, διατεθειμένης σύμφωνα με τον στρατηγό Μπουγιούκανιτ να στηρίξει και την ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ.

Σε αντιδιαστολή προς τις πρόσφατες απειλές περί προσφυγής στη στρατιωτική βία σε περίπτωση μονομερούς αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, του αρμόδιου για την επαρχία Σέρβου υπουργού, ο στρατηγός Πόνος αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα δεν διευθετείται με στρατιωτικά αλλά με πολιτικά μέσα, επί τη βάσει συμβιβαστικής λύσης, ώστε να μην αφυπνιστούν τα μίση και οι εντάσεις. Προειδοποιεί ωστόσο ότι μια επιβεβλημένη λύση θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και σε άλλες περιοχές, υπονοώντας προφανώς τα χρόνια αποσχιστικά προβλήματα στον Καύκασο, στη Μολδαβία κ.λπ., χωρίς να αναφερθεί στο Κουρδικό.

«Η Σερβία θέλει να έχει λόγο στο Κοσσυφοπέδιο» τιτλοφορεί τη συνέντευξη του Σέρβου ΓΕΕΘΑ η τουρκική εφημερίδα, η οποία μια ημέρα νωρίτερα δημοσίευσε ανταπόκριση του Ντ. Στογιάνοβιτς του Ασοσιέιτεντ Πρες για τη στροφή των Σέρβων εθνικιστών προς τη Ρωσία, με πρωτοπόρο τον εθνικιστή και πιθανό νικητή στις επόμενες εκλογές Τομισλάβ Νίκολιτς. Αυτός προτιμά η Σερβία να γίνει επαρχία της Ρωσίας αντί να ενταχθεί στην Ε.Ε., ενώ ο πρωθυπουργός Κοστούνιτσα έχει αποκλείσει την ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ εάν κηρυχθεί η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. «Πολιτική μετατόπιση της Σερβίας σημαίνει κέρδη και αναβάθμιση του ρόλου της Ρωσίας στο ενεργειακό δίκτυο των Βαλκανίων» καταλήγει η ανταπόκριση από το Βελιγράδι.

Στο όλο πλέγμα της αναδιάταξης σχέσεων, αξίζει να σημειωθεί ότι η «Turkish Daily News» και άλλες τουρκικές εφημερίδες ασχολούνται τον τελευταίο καιρό με την προσέγγιση Τουρκίας – Ρωσίας, φθάνοντας στο σημείο να διερωτώνται μήπως η Αγκυρα, αντί του ΝΑΤΟ, κάποια ημέρα προτιμήσει τη Λέσχη της Σαγκάης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή