ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 70 ΑΝΤΑΡΤΕΣ

Αιματηρές συμπλοκές με τους Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ. Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ταλιμπάν και δυνάμεων ασφαλείας στο Αφγανιστάν στοιχίσαν τη ζωή σε τουλάχιστον 70 αντάρτες, ενώ αναφέρθηκε ο θάνατος ενός Αφγανού στρατιώτη και ενός εργάτη ανθρωπιστικής οργάνωσης από το Μπαγκλαντές. Οι χειρότερες βιαιότητες εκτυλίχθηκαν στην επαρχία του Ουρουζγκάν, όπου σκοτώθηκαν 45 αντάρτες. Αλλοι 13 νεκροί και έξι τραυματίες αναφέρθηκαν στο Κανταχάρ, όπου δύναμη των ανταρτών επιτέθηκε σε περίπολο των αφγανικών και νατοϊκών δυνάμεων. Στο μεταξύ, ανώτατος αξιωματούχος του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε ότι η χώρα διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο στο χάος, ότι τουλάχιστον το ήμισυ των εδαφών της βρίσκεται στο έλεος των συγκρούσεων και ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι αδύνατο να φθάσει σε ορισμένες περιοχές.

ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Σε νέα δίκη Τούρκοι καθηγητές;

ΑΓΚΥΡΑ. Στα δικαστήρια ενδέχεται να συρθούν και πάλι οι καθηγητές Μπασκίν Οράν και Ιμπραΐμ Καμπόγλου, συντάκτες το 2004 έκθεσης για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του γραφείου του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν το 2004. Οι δύο καθηγητές κατηγορήθηκαν τότε για υποκίνηση σε στάση, επειδή στην έκθεση ζητούσαν περισσότερα δικαιώματα για τις μειονότητες και δη τους Κούρδους. Απηλλάγησαν στο δικαστήριο, αλλά χθες εφετείο της Αγκυρας ακύρωσε την απόφαση με το δικαιολογητικό ότι η δημιουργία και αναγνώριση μιας νέας μειονότητας θα θέσει σε κίνδυνο την ενότητα του κράτους και το αδιαίρετο του έθνους.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ Η ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ρ. ΦΕΡΝΤΟΝΚ

Την έδιωξαν από το κόμμα

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Αποπέμφθηκε από το ολλανδικό συντηρητικό κόμμα η πρώην υπουργός Μετανάστευσης, γνωστή για την πολιτική της κατά των αλλοδαπών, Ρίτα Φέρντονκ. Η βουλευτής, η οποία κατά την περίοδο 2003-2006 εφήρμοσε ένα από τα πλέον σκληρά μεταναστευτικά προγράμματα στην Ευρώπη, εξόργισε τους συναδέλφους στο δεξιό κόμμα VVD χαρακτηρίζοντας την πολιτική ηγεσία του «αόρατη στη διαμάχη για τους ξένους». Χθες, η κ. Φέρντονκ εκλήθη να αποχωρήσει από την παράταξη, γεγονός που θα διχάσει αναμφίβολα την ολλανδική δεξιά, καθώς όπως αναγνώρισε ο ηγέτης του VVD, Μαρκ Ρούτε, είναι πιθανόν να την ακολουθήσουν αρκετοί βουλευτές.

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΠΙΘΑΝΗ ΣΧΕΣΗ

Αύξηση καρκίνων λόγω κινητών;

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δεν μπορεί να αποκλεισθεί η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου εξαιτίας της μακροπρόθεσμης χρήσης κινητών τηλεφώνων, αναφέρουν Βρετανοί ειδικοί υπογραμμίζοντας, εξάλλου, ότι μετά την ολοκλήρωση της εξαετούς μελέτης τους διαπίστωσαν μία ισχνή «τάση» αύξησης καρκινογενέσεων συνδεόμενων με κινητά. Αποκλείσθηκαν όμως οι βραχυπρόθεσμες επιβλαβείς συνέπειες για τον εγκέφαλο και την κυτταρική λειτουργία. Οι ειδικοί, πάντως, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αποκαλυφθούν ουσιαστικότερα στοιχεία σε λίγα χρόνια όταν θα χρησιμοποιούμε τα κινητά επί περισσότερο χρόνο. Επίσης, προειδοποίησαν ότι η χρήση κινητών από παιδιά πρέπει να είναι κατά το δυνατόν πιο περιορισμένη.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ «ΣΚΙΝΧΕΝΤΣ»

Στη φυλακή για τον ξυλοδαρμό

ΒΙΕΝΝΗ. Σε φυλάκιση εννιά και οκτώ ετών καταδίκασε αυστριακό δικαστήριο της πόλης Φέλντκιρχ δύο νεαρούς 24 και 21 έτους αντιστοίχως για τον άγριο ξυλοδαρμό εικοσάχρονου Γερμανού που είχε ως αποτέλεσμα το θύμα να πέσει σε κώμα, ενώ λόγω της κατάστασής του θα χρειάζεται να υποβοηθείται για το υπόλοιπο της ζωής του. Οι αστυνομικοί που συνέλαβαν τους νεαρούς τούς περιέγραψαν ως «σκίνχεντς», αναφέροντας ότι το θύμα τους κοιμόταν σε πάγκο στο Λιντάου ένα πρωινό του Αυγούστου 2006, όταν οι δύο καταδικασθέντες του επιτέθηκαν χωρίς κανένα λόγο. Πριν από την ανάγνωση της απόφασης, οι κατηγορούμενοι ομολόγησαν την πράξη τους, ζήτησαν συγγνώμη από τους συγγενείς του θύματος και δήλωσαν ότι επιθυμούν να αρχίσουν μια καινούργια ζωή.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΤΗΣ AGENDA 21

Βύθισαν φαλαινοθηρικό

ΟΣΛΟ. Την καταβύθιση ενός φαλαινοθηρικού σκάφους σε νορβηγικό λιμάνι ανακοίνωσαν χθες σε αμερικανική ιστοσελίδα ακτιβιστές της Agenda 21, που τάσσεται εναντίον της φαλαινοθηρίας. Η αστυνομία, ωστόσο, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι αγνοεί το ακριβές αίτιο βύθισης του σκάφους Βιλάσεν Σινιορ, την 31η Αυγούστου, αλλά κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε εισροή υδάτων πιθανώς από ανοικτή βαλβίδα. Το φαλαινοθηρικό βρισκόταν δεμένο στην προβλήτα του Σβόλβαερ, στη βόρεια Νορβηγία. Η ομάδα Agenda 21 δεν κατονόμασε τα μέλη της που συμμετείχαν στην επιχείρηση, ενώ απέδωσε τη βύθιση του σκάφους στο κλίμα εορτασμού για τον τερματισμό της εμπορικής φαλαινοθηρίας στην Ισλανδία.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Νέα εστία αφθώδους πυρετού

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στο ίδιο στέλεχος με τις δύο προηγούμενες οφείλεται η νέα εστία αφθώδους πυρετού που εντοπίστηκε σε αγρόκτημα της νότιας Βρετανίας, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της χώρας. Ωστόσο, η ταυτότητα του στελέχους θα γίνει γνωστή, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκωδικοποίησης του DNA του στελέχους. Ακόμα και στη βασίλισσα Ελισάβετ -που κατοικεί στα γειτονικά ανάκτορα του Ουίνδσορ- δεν επετράπη να κάνει ιππασία στην περιοχή ή να αφήσει τα σκυλιά της να τρέξουν χωρίς επίβλεψη, ενώ ο πρίγκιπας Κάρολος ματαίωσε επίσκεψη σε αγρότες της βόρειας Αγγλίας. Μία μόλις ημέρα, αφού η Βρετανία κηρύχθηκε «ελεύθερη από αφθώδη πυρετό» από την Ε.Ε., επεβλήθη νέα απαγόρευση εξαγωγών ζωικών και γαλακτοκομικών προϊόντων και ζώων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή