Αποχρωσεις

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποχή «μακαρονάδων»

Σε αποχή από τα αγαπημένα τους μακαρόνια κάλεσαν χθες, τους Ιταλούς «μακαρονάδες», οι καταναλωτικές οργανώσεις της χώρας, ενόψει νέας αύξησης της τιμής των ζυμαρικών. Πολλοί βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι και περίπου οι μισοί από όσους έκαναν χθες τα ψώνια τους, στο «σούπερ μάρκετ» δεν συμπεριέλαβαν σ’ αυτά, το συγκεκριμένο έδεσμα, «σήμα κατατεθέν» της Ιταλίας. Οι οργανώσεις καταναλωτών μιλούν για εξαιρετική επιτυχία της αποχής, η οποία ευελπιστούν να έχει συνέχεια, παρότι η προβλεπόμενη αύξηση της τιμής των ζυμαρικών εκτιμάται ότι θα είναι μικρή, καθώς δεν θα υπερβαίνει τα 20 λεπτά, ως αποτέλεσμα της αύξησης της τιμης των σιτηρών. Αλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι τα ζυμαρικά είναι μια από τις τρεις μεγάλες αγάπες των Ιταλών. Οι άλλες δύο είναι τα ρούχα και τα παπούτσια. Η κατανάλωση ζυμαρικών είναι το μεγαλύτερο, φθηνότερο πάθος τους, καθώς τα έχουν στο τραπέζι τους, σχεδόν καθημερινά. Στο κάτω κάτω, όπως το έθεσε διαδηλώτρια στη Ρώμη, «για ζυμαρικά και ψωμί διαμαρτυρόμαστε όχι για κοσμήματα και αρώματα».

Διαζύγιο Φερχόιγκεν

Η ερωτική ιστορία του Γερμανού επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν ακολουθεί τη γνωστή οδό: η σύζυγος ζήτησε διαζύγιο κι ο ίδιος θα μπορεί ανενόχλητος να απολαύσει τον έρωτά του με τη συνάδελφο του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πέτρα Ερλερ. Με κάποιες μικρές, αλλά πολύ σημαντικές λεπτομέρειες: Οπως οι φήμες ότι η κ. Ερλερ προήχθη στη θέση της διευθύντριας του γραφείου του, ως απόρροια της σχέσης της μαζί του. Ή ότι ο ίδιος επέμενε να αρνείται τη σχέση του, ενώ τα Μέσα τον απαθανάτιζαν να απολαμβάνει γυμνός τον ήλιο με την ερωμένη του, κάπου στη Λιθουανία. Στην Κομισιόν, οι πάντες προσπάθησαν να τον καλύψουν. Με κάθε ευκαιρία έλεγαν ότι πρόκειται για «ιδιωτική» υπόθεση, την οποία δεν σχολιάζουν. Και καλώς έπραξαν. Εκείνος, πάλι, υποτίθεται ότι στο μεταξύ προσπαθούσε να διακόψει την παράνομη σχέση του, για την οποία πληροφορήθηκε η επί 20ετία σύζυγος του, από διετίας. Ολοι, δηλαδή, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να τον συνδράμουν, να του δώσουν πίστωση χρόνου. Εκείνος, όμως, φάνηκε αδύναμος να αρνηθεί τον νεόκοπο έρωτά του. Επιτέλους, μετά το διαζύγιο μπορεί να αισθάνεται πραγματικά… ελεύθερος.

Δρόμοι χωρίς σήματα

Αλήθεια, πώς θα σας φαινόταν η ιδέα μιας πόλης, χωρίς σήματα οδικής κυκλοφορίας; Χαώδης, ή μήπως… ιδανική; Στη Γερμανία πάντως, κάποιοι τόλμησαν κι αποφάσισαν να καταργήσουν τα σήματα, για να κάνουν τους δρόμους ασφαλέστερους. Ακούγεται οξύμωρο; Είναι. Αλλά αξίζει να το δούμε να εξελίσσεται. Οι αρχές του Μπόμτε στην Κάτω Σαξονία, λοιπόν, κατήργησαν τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον αριθμό των ατυχημάτων. Οι σχετικές εργασίες σ’ αυτήν την πόλη των 13.500 κατοίκων άρχισαν αυτή την εβδομάδα. Τα πεζοδρόμια θα καταργηθούν, η άσφαλτος θα αντικατασταθεί από λιθόστρωμα, ενώ οι λωρίδες κίνησης ποδηλάτων και πεζών θα διακρίνονται από το χρώμα τους. Το πολυδάπανο αυτό έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και βασίζεται σε μια ιδέα για τη διαχείριση της κυκλοφορίας του Ολλανδού συγκοινωνιολόγου Χανς Μόντερμαν, την οποία ασπάζεται η Ε.Ε. Η όλη φιλοσοφία έγκειται στο γεγονός ότι όσοι κινούνται στους δρόμους, πεζοί ή εποχούμενοι, επωμίζονται και το βάρος της ασφάλειας τους, γι’ αυτό και είναι προσεκτικότεροι στις μετακινήσεις τους. Το μέτρο λειτουργεί ήδη στην ολλανδική πόλη Ντράχτεν, ενώ και άλλες μικρές ευρωπαϊκές πόλεις είναι έτοιμες να ακολουθήσουν.

Αντικαπνιστικά

Στην Κίνα, όπου συγκεντρώνονται οι πιο ενθουσιώδεις καπνιστές στον κόσμο, κερδίζει έδαφος η ιδέα της «αρνητικής» συσκευασίας των τσιγάρων, ως μέσο αποτροπής των νέων από την κακή συνήθεια. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Morning Post του Πεκίνου, οι αρμόδιοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο απεικόνισης αποκρουστικών εικόνων, όπως καμένα πνευμόνια, απαίσια μαύρα δόντια και νεκροκεφαλές, στην επιφάνεια των πακέτων. Κάποιοι, ωστόσο, εφιστούν την προσοχή των αρμοδίων στο γεγονός ότι τέτοιου είδους απεικονίσεις είναι αμφίβολο, κατά πόσον θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους νέους. Οι τελευταίοι άλλωστε είναι και ο κυριότερος στόχος μιας τέτοιας εκστρατείας, μόνο που στην πλειονότητά τους δεν πτοούνται από τέτοιου είδους «εκφοβιστικές» εικόνες, αν δεν τις μετατρέπουν σε «ύφος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή