«Μπλε κάρτα» για μετανάστες

«Μπλε κάρτα» για μετανάστες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωνσταντινου Καλλεργη

Κατ’ επιλογήν νομιμοποίηση των «χρήσιμων» μεταναστών πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εισηγούμενη την εναρμόνιση των διαδικασιών νομιμοποίησης αυτών των μεταναστών υψηλής προστιθέμενης αξίας σε όλα τα κράτη-μέλη της Ενωσης μέσω μιας ευρωπαϊκής «μπλε κάρτας».

Η Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις τον ερχόμενο μήνα, όμως χθες, ο αρμόδιος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τη Δικαιοσύνη, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φράνκο Φρατίνι, παρουσίασε τις βασικές γραμμές, που εν πολλοίς εστιάζονται στη δημιουργία μιας σχετικά σαφούς διόδου για την προσέλευση αλλά και προσέλκυση στην Ευρώπη μεταναστών «υψηλής προστιθέμενης αξίας», πρωτίστως επιστημόνων και άλλων ειδικευμένων εργαζομένων. Οπως σημείωσε ο Φρατίνι, το 50% των μεταναστών από τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή που έχουν πτυχίο πανεπιστημίου ζουν σήμερα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, με την Ευρώπη να συλλέγει το 85% των ανειδίκευτων, κάτι που δημιουργεί μεταξύ άλλων και σοβαρό πολιτικό πρόβλημα σε πολλά κράτη. Την ίδια ώρα, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, αντιμετωπίζουν συγκεκριμένο και σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού, ερευνητών και άλλων εργαζομένων με αυξημένα προσόντα…

Ετσι, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία μιας «μπλε κάρτας», που θα εκδίδεται με βάση κοινά κριτήρια από όλα τα κράτη-μέλη κατά το πρότυπο της θρυλικής αμερικανικής «πράσινης κάρτας», αλλά χωρίς να εγγυάται όλα τα δικαιώματα που παρέχει αυτή. Η κάρτα θα επιτρέπει την είσοδο και διαμονή σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος για δύο χρόνια, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως η ύπαρξη συμβολαίου απασχόλησης σε ευρωπαϊκή εταιρεία με μισθό σαφώς άνω του ελαχίστου ή με βάση το πτυχίο ή άλλα επαγγελματικά προσόντα του υποψηφίου μετανάστη.

Θα είναι ανανεώσιμη και θα παρέχει μετά την πρώτη διετία ή τριετία το δικαίωμα διαμονής και σε κράτη-μέλη άλλα από εκείνο που την εξέδωσε αρχικά. Επιπλέον οι περίοδοι διαμονής σε διάφορα κράτη-μέλη θα αθροίζονται ώστε να επιταχυνθεί η οριστική νομιμοποίηση του μετανάστη σε όποια χώρα επιλέξει (και τον δεχθεί). Ετσι, για να αποκτήσει ο μετανάστης υπηκοότητα σε μια χώρα, κάτι που συνήθως προϋποθέτει παραμονή για συγκεκριμένο αριθμό ετών, θα συνυπολογίζονται και τα χρόνια που έχει ζήσει σε άλλα κράτη-μέλη. Η κάρτα θα δίδεται και σε ήδη νομίμως εγκατεστημένους μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή