Δεν θέλουν «μπλε κάρτα»

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόκκινο φως άναψε στη Γερμανία η πρόταση για τη δημιουργία «μπλε κάρτας» για τη μετανάστευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις βασικές γραμμές της οποίας παρουσίασε προχθές ο αρμόδιος για Εσωτερικές Υποθέσεις και τη Δικαιοσύνη επίτροπος Φράνκο Φρατίνι. Η πρόταση απερρίφθη ως εξωφρενική ιδέα ιταλικής κοπής από Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές.

Πρώτος αντέδρασε ο Βαυαρός Μίχαελ Γκλος, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού. Ο κ. Γκλος, εξέχον στέλεχος του Κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) απέρριψε την πρόταση, η οποία αποτελεί μέρος του μεγάλου σχεδίου της Κομισιόν για τη διαμόρφωση νέας, ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής. «Η Γερμανία δεν μπορεί να υποδεχτεί μαζικά ξένους εργαζόμενους, έστω ειδικευμένους, με το σκεπτικό ότι έτσι καλύπτονται εποχικές ανάγκες.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή εργατικού δυναμικού που δεν απασχολείται επαρκώς ή καθόλου, νέους ανθρώπους που ζητούν εργασία ή έχουν ανάγκη από επιμόρφωση», έσπευσε να απαντήσει ο κ. Γκλος στον κ. Φρατίνι και την πρότασή του για την εισαγωγή μεταναστών «υψηλής προστιθέμενης αξίας», κυρίως επιστημόνων και εργαζομένων με ειδίκευση. Ο επίτροπος εξήγησε ότι το 50% των μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή βρίσκονται σήμερα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ στην Ευρώπη καταφεύγει το 85% των ανειδίκευτων. Ως εκ τούτου, μια «μπλε κάρτα», προσομοιάζουσα στην περίφημη «πράσινη κάρτα» των ΗΠΑ, ενιαία και βασισμένη σε κοινά κριτήρια για όλες τις χώρες – μέλη της Ε.Ε., όχι μόνο θα προσελκύσει εργατικό δυναμικό υψηλών προδιαγραφών, αλλά θα επενεργήσει ως καταλύτης και στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας.

Η «μπλε κάρτα» επιτρέπει την είσοδο και διαμονή για δυο χρόνια με κριτήριο την ύπαρξη συμβολαίου ή το πτυχίο, είναι ανανεώσιμη, μετά την πρώτη διετία ή τριετία επιτρέπει παραμονή σε άλλη χώρα από εκείνη στην οποία εξεδόθη, και με την άθροιση του χρόνου παραμονής σε διάφορες χώρες, επισπεύδεται η διαδικασία για τη νομιμοποίηση των μεταναστών στη χώρα της επιλογής τους ή στη χώρα που θα τους δεχθεί.

«Αλλόκοτη» χαρακτήρισε την πρόταση Φρατίνι ο Σοσιαλδημοκράτης Ντίτερ Βιφελσπίτζ, εκπρόσωπος σε θέματα εσωτερικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD. «Προτεραιότητα στη Γερμανία έχουν τα εκατομμύρια των Γερμανών ανέργων και όχι η εισαγωγή εκατομμυρίων μεταναστών στην Ε.Ε.», εξήγησε. «Ας μην επαναλάβουμε τα σφάλματα της δεκαετίας του ’60 και του ’70», υπογράμμισε, αναφερόμενος στα προβλήματα ενσωμάτωσης.

«Η αγορά εργασίας είναι δουλειά των εθνικών κυβερνήσεων. Η πρόταση Φρατίνι, ιταλικής κοπής, αντιβαίνει τα προβλεπόμενα από την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη», τόνισε και ο Χριστιανοδημοκράτης Ράινχαρντ Γκρίντελ, ενώ ο Ελμαρ Μπροκ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επανέλαβε ότι αυτό που προέχει είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε αφρικανικές ή άλλες χώρες.

Μόνον οι Πράσινοι θεώρησαν την «μπλε κάρτα» βήμα προόδου και κάλεσαν το «Μεγάλο Συνασπισμό» να εγκαταλείψει τα «στεγανά», διότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού βλάπτει την ανάπτυξη.

Χάθηκαν 243

ΡΩΜΗ. Σε 243 ανέρχεται ο αριθμός όσων επίδοξων μεταναστών έχασαν τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να περάσουν, στην Ευρώπη, μόνο τον μήνα Αύγουστο. Σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής οργάνωσης μεταναστατών «Fortress Europe», ο τελευταίος μήνας του φετινού καλοκαιριού ήταν από τους πιο θανατηφόρους, ενώ τα περισσότερα θύματα πνίγηκαν. Ειδικότερα 161 άτομα πνίγηκαν στο θαλάσσιο πέρασμα που χωρίζει τη Σικελία από τη βόρεια Αφρική, 29 στο Αιγαίο και 13 στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από επίσημες αναφορές των χωρών της περιοχής, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ισπανία, και η Μάλτα. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ενωση αναζητεί τρόπους, με τους οποίους θα κρατήσει μακριά ανεπιθύμητους ανειδίκευτους υποψήφιους μετανάστες και θα ανοίξει τις πύλες της στους εξειδικευμένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή