Η ηλιακή ενέργεια ξανά στο προσκήνιο

Η ηλιακή ενέργεια ξανά στο προσκήνιο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής δύσης είναι ηλιόλουστο, η ηλιακή ενέργεια παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη. Το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλιακής ενέργειας του κόσμου που διαθέτει περισσότερους από 400 χιλιάδες καθρέφτες στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας χτίστηκε στη δεκαετία του ’80 και εξακολουθεί να παράγει 354 μεγαβάτ, ενέργεια αρκετή για να καλυφθούν οι ανάγκες 900 χιλιάδων σπιτιών. Ομως, μέχρι πρόσφατα, παρά την αυξημένη ζήτηση δεν είχαν οικοδομηθεί νέα ηλιακά εργοστάσια.

Χάρη όμως σε ορισμένους παράγοντες – φοροαπαλλαγή, αύξηση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για την έρευνα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υιοθέτηση προτύπων για την ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και την αντίθεση της κοινής γνώμης στα ηλεκτρικά εργοστάσια που χρησιμοποιούν κάρβουνο – η ηλιακή ενέργεια επιστρέφει στο προσκήνιο. Ξαφνικά, η Συγκέντρωση Ηλιακής Ενέργειας (CSP) φαντάζει και πάλι ενδιαφέρουσα.

Τα συστήματα CSP συλλαμβάνουν και συγκεντρώνουν τις ακτίνες του Ηλιου χρησιμοποιώντας καθρέφτες. Ετσι θερμαίνεται ένα υγρό που στη συνέχεια δίνει κίνηση σε μια τουρμπίνα. Ως πηγή μεγάλης ενέργειας τα συστήματα CSP είναι φθηνότερα και πρακτικότερα, μόνο και μόνο γιατί αυτή η τεχνολογία μπορεί να παρέχει ενέργεια ώρες μετά τη δύση του Ηλίου χάρη στη χρήση θερμοσυσσωρευτών. Οι έρημοι της νοτιοδυτικής Αμερικής θα μπορούσαν να υπερκαλύψουν αρκετές φορές τις ενεργειακές ανάγκες των ΗΠΑ χωρίς να εκλύεται ούτε ένα μόριο διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Το πρώτο μεγάλο εργοστάσιο CSP που χτίστηκε μετά το ’80 άρχισε να λειτουργεί τον Ιούνιο στη Νεβάδα: θα παράγει 64 μεγαβάτ. Ενεργειακές εταιρείες έχουν ήδη υπογράψει μακροχρόνιες συμφωνίες με κατασκευαστές όπως η Stirling Energy Systems από το Φοίνιξ για να αγοράζουν μέχρι και 2,300 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από εργοστάσια CSP. Το ποσοστό είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με το ένα εκατομμύριο μεγαβάτ που παράγουν οι ΗΠΑ: όμως το υπουργείο Ενέργειας υποστηρίζει ότι μέχρι το 2020 τα εργοστάσια CSP θα παράγουν τουλάχιστον 7 χιλιάδες μεγαβάτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή