Θα εξετάζουν το DNA συγγενών ξένων στη Γαλλία

Θα εξετάζουν το DNA συγγενών ξένων στη Γαλλία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης να υποβάλλονται οι συγγενείς μεταναστών που θέλουν να επισκεφθούν μέλη των οικογενειών τους που ζουν στη Γαλλία, σε εξετάσεις DNA, προκειμένου να αποδείξουν τους οικογενειακούς τους δεσμούς. Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, γόνος μεταναστών και ο ίδιος, ανεμένετο για επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία, τη χώρα που γεννήθηκε ο πατέρας του, κομίζοντας μήνυμα για γεφύρωση των διαφορών της δυτικής με την ανατολική και πρώην κομμουνιστική Ευρώπη. Παρότι όμως γόνος μεταναστών, ο Νικολά Σαρκοζί τάσσεται υπέρ αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ασφαλώς και της Γαλλίας.

Ο Τιερί Μαριανί, βουλευτής του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματος UMP και εμπνευστής του μέτρου, τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα συμβάλει στο να απορρίπτονται ευκολότερα οι «πλαστές» αιτήσεις συγγενών μεταναστών. Το φαινόμενο είναι πολύ συχνό, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι σε ορισμένες χώρες της Αφρικής, έως και το 80% των αιτούντων παρουσιάζουν πλαστά αποδεικτικά έγγραφα. Σχολιάζοντας την κυβερνητική πρωτοβουλία, ο στενός συνεργάτης του Σαρκοζί, ο υπουργός Εθνικής Ταυτότητας και Μετανάστευσης, Μπρις Ορτεφέ, υποστήριξε ότι «κανένα ζήτημα δεν είναι ταμπού», ότι η συγκεκριμένη δοκιμασία θα είναι προαιρετική και ότι το κόστος της θα βαρύνει αυτούς που προτίθενται να την περάσουν. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας, ο Σαρκοζί επέπληξε τον Ορτεφέ επειδή δεν έχει παρουσιάσει ικανοποιητικά αποτελέσματα στο ζήτημα των απελάσεων των παράνομων μεταναστών της χώρας, μια προεκλογική δέσμευση του προέδρου στην οποία επιμένει ιδιαιτέρως ο Σαρκοζί.

Αντιδράσεις Σοσιαλιστών

Από την πλευρά τους, οι Γάλλοι Σοσιαλιστές χαρακτήρισαν το μέτρο απαράδεκτο, διότι συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στον ιδιωτικό βίο. Σε ακόμη εντονότερο ύφος, τα ακροαριστερά κόμματα μιλούν για ρατσιστικές και κατάπτυστες πρωτοβουλίες εναντίον των οποίων καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Γάλλους, την ερχόμενη Τετάρτη οπότε και αναμένεται να συζητηθεί το μέτρο στην Εθνοσυνέλευση. Και μη κυβερνητικές οργανώσεις ωστόσο καταφέρονται εναντίον της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι τέτοια μέτρα παραβιάζουν τις αρχές της δημοκρατίας. Χλιαρή όμως υποδοχή είχε και ακόμη μια πρωτοβουλία του Σαρκοζί, αναφορικά με την Τουρκία.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε να συσταθεί, ώς το 2009, μια «επιτροπή σοφών» οι οποίοι θα εξετάσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε αντάλλαγμα η Γαλλία να μην εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση Σαρκοζί όμως τόνισε ότι σε περίπτωση που συσταθεί μια τέτοια επιτροπή, θα δρα ανεξάρτητα και δεν θα υποκαθιστά τις αποφάσεις των θεσμών της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή