Νέα «Τείχη» υψώνουν στη Βαγδάτη

Νέα «Τείχη» υψώνουν στη Βαγδάτη

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνοήθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η ασυνήθιστη διαδήλωση στη Βαγδάτη. Χιλιάδες σουνίτες και σιίτες, με επικεφαλής ιερείς και ηγέτες φυλών και των δύο μουσουλμανικών δογμάτων, κατέβηκαν στους δρόμους με ιρακινές σημαίες, φωνάζοντας «όχι στο τείχος του διχασμού» και «το τείχος είναι η τρομοκρατία των ΗΠΑ». Μια εικόνα πολύ διαφορετική από τη διαδομένη εντύπωση για αγεφύρωτο χάσμα και γενικευμένο εμφύλιο, που τροφοδοτείται από τις αιματηρές συγκρούσεις των αντίπαλων, παραστρατιωτικών ομάδων. Αυτό που κατέβασε στους δρόμους τους διαδηλωτές ήταν το νέο τείχος που άρχισαν να κατασκευάζουν, την περασμένη εβδομάδα, οι Αμερικανοί στη βορειοδυτική Βαγδάτη. Ενα τείχος που θα έχει μήκος δύο χιλιομέτρων και θα διαχωρίζει την κατά κύριο λόγο σιιτική συνοικία Αλ Σουάλα από τη γειτονική, σουνιτική συνοικία Αλ Γκαζαλίγια. Οι Αμερικανοί προχώρησαν σ’ αυτό το μέτρο χωρίς να συμβουλευτούν τους κατοίκους της περιοχής, επικαλούμενοι λόγους δημόσιας ασφάλειας.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένο κρούσμα. Από τον Απρίλιο, που ο αμερικανικός στρατός κατασκεύασε το πρώτο τείχος γύρω από τη σουνιτική συνοικία Ανταμίγια, μετατρέποντάς την σε περίκλειστο γκέτο, τα εσωτερικά τείχη της Βαγδάτης πολλαπλασιάζονται. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ιράκ μιλάνε για «κάμπια από μπετόν» που θα προστατέψει τους Ιρακινούς από τη βία των φατριαστικών συγκρούσεων.

Χθεσινό δημοσίευμα του βρετανικού Guardian αποκαλύπτει ότι μια καινούργια έκθεση στο αμερικανικό Κογκρέσο προτείνει να εφαρμοσθεί στη Βαγδάτη το μοντέλο του… Μπέλφαστ! Η μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Ιρλανδίας διχοτομήθηκε από το τείχος που χτίστηκε το 1969, στο ζενίθ των συγκρούσεων μεταξύ προτεσταντών και καθολικών. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει στη Βαγδάτη, όπως πιστεύει η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τις Δυνάμεις Ασφαλείας στο Ιράκ, υπό τον απόστρατο Αμερικανό στρατηγό Τζέιμς Τζόουνς. Στην επιτροπή μετέχουν άλλοι 19 ανώτατοι αξιωματούχοι του στρατού και της αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένου και του Ντάνκαν Μακόσλαντ, υποδιοκητή της αστυνομίας του Μπέλφαστ, ο οποίος υποδέχθηκε πρόσφατα Αμερικανούς πεζοναύτες στην πόλη του, για να τους μεταδώσει την πείρα του.

Πολλοί Ιρακινοί, όμως, πιστεύουν ότι τα τείχη που φτιάχνουν οι Αμερικανοί θα παραπέμπουν λιγότερο στο Μπέλφαστ και στο Λοντόντερι της Βόρειας Ιρλανδίας και περισσότερο στα… μπαντουστάν της ρατσιστικής Νότιας Αφρικής. «Το τείχος διχοτομεί τις ιρακινές κοινότητες και θα οδηγήσει στον διαμελισμό της χώρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασάν Αλ Ταΐ, ηγέτης μεγάλης σουνιτικής φυλής. Στο κοινό ψήφισμα των διαδηλωτών, καλείται η ιρακινή κυβέρνηση να παρέμβει για να ματαιώσει την οικοδόμηση του τείχους.

Σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού των γκέτο, το δημοτικό συμβούλιο της Βαγδάτης προσέλαβε επαγγελματίες ζωγράφους και τους ανέθεσε τη διακόσμηση του τείχους με εικόνες από γαλήνια, ειδυλλιακά τοπία του Ιράκ. Ωστόσο, ο αντιαμερικανός ηγέτης των σιιτών Μοκτάντα αλ Σαντρ κάλεσε τους καλλιτέχνες να απεικονίσουν πάνω στο τείχος «το άγριο πρόσωπο της αμερικανικής κατοχής».

«Μακρά παραμονή στο Ιράκ»

Υπέρ της «μακράς δέσμευσης» των ΗΠΑ στο Ιράκ τάχθηκε ο πρόεδρος Μπους, αποδεχόμενος, όπως αναμενόταν, την εισήγηση του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους για παραμονή του βασικού όγκου των αμερικανικών δυνάμεων.

Στο 15λεπτο διάγγελμά του προς το αμερικανικό έθνος, ο Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει, μέχρι το καλοκαίρι του 2008, 21.500 στρατιώτες, κάτι που σημαίνει ότι θα μείνουν στο Ιράκ περισσότεροι από 130.000 άνδρες.

Τη στάση του Αμερικανού προέδρου καυτηρίασε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, υποστηρίζοντας ότι «οι στρατιώτες μας θα παραμείνουν στη ζώνη του κινδύνου, στο πλαίσιο μιας δεκαετούς κατοχής του Ιράκ». Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η περιορισμένη αποχώρηση που εξήγγειλε ο Μπους είναι «πολύ λίγη, πολύ αργά και απαράδεκτη για το Κογκρέσο».

Στο εσωτερικό του Ιράκ, η διοίκηση της αυτόνομης, κουρδικής περιοχής ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Πετρελαίων, Χουσεΐν αλ Σαριστάνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή