Φουκούντα κατά Ασο για την ηγεσία του κόμματος

Φουκούντα κατά Ασο για την ηγεσία του κόμματος

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TOKIO. Σε μονομαχία μεταξύ του παλαίμαχου βουλευτή Γιασούο Φουκούντα και του πρώην υπουργού Εξωτερικών κ. Τάρο Ασο εξελίσσεται η μάχη για την ανάληψη της προεδρίας του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Ο νικητής θα διαδεχθεί τον κ. Σίνζο Αμπε στη θέση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.

Ο 71 ετών κ. Φουκούντα υποστηρίζει ότι η Ιαπωνία πρέπει να επιδιώξει τη σύσφιγξη των σχέσεων με τους Ασιάτες γείτονές της, ενώ ο κ. Ασο παρομοιάζεται με γεράκι στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Φουκούντα φαίνεται ότι έχει πάρει το προβάδισμα αφότου αρκετές φράξιες στο κόμμα δήλωσαν ότι τον υποστηρίζουν. Μάλιστα, τα ιαπωνικά ΜΜΕ δημοσίευσαν την πληροφορία ότι ο χαρισματικός προκάτοχος του απερχόμενου πρωθυπουργού, κ. Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, εξέφρασε την υποστήριξή του στο πρόσωπο του κ. Φουκούντα, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Κιότο δημοσίευσε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία 28,1% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τον παλαίμαχο πολιτικό και 18,7% τον κ. Ασο.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Η διαφορά απόψεων μεταξύ του κ. Φουκούντα και του κ. Ασο είναι σημαντικότερη στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, παρά στα οικονομικά θέματα. Ο πρώτος επιθυμει η Ιαπωνία να διατηρεί κάποια απόσταση από τις ΗΠΑ (σε καμία περίπτωση απομάκρυνση από την αμερικανική σφαίρα επιρροής) και να συνάψει φιλικότερες σχέσεις με το Πεκίνο. Ο κ. Ασο επιθυμεί την αναβίωση του πατριωτισμού και των παραδοσιακών ιαπωνικών αξιών. Στο παρελθόν ο κ. Ασο έχει χαρακτηρίσει «εχθρό» την Κίνα, ως υπουργός Εξωτερικών πιστώνεται όμως τη βελτίωση των σχέσεων με Πεκίνο και Σεούλ τον τελευταίο χρόνο.

Οποιος και να διαδεχθεί τον κ. Αμπε θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, καθώς μετά τη συντριβή του Ιουλίου το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα έχασε για πρώτη φορά την πλειοψηφία στην Ανω Βουλή. Εικάζεται ότι η κεντρική μάχη θα δοθεί για το θέμα της ιαπωνικής ναυτικής αποστολής στον Ινδικό Ωκεανό που υποστηρίζει τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν (ενδεχομένως και στο Ιράκ).

Η αποστολή, που έρχεται σε αντίθεση με το ιαπωνικό Σύνταγμα, βασίζεται στην ισχύ ειδικών «αντιτρομοκρατικών μέτρων», των οποίων η ισχύς λήγει την 1η Νοεμβρίου. Η αξιωματική αντιπολίτευση που ελέγχει την Ανω Βουλή είναι αντίθετη με την ανανέωση των αντιτρομοκρατικών μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή