TRAVEL: 36 ώρες στη Στοκχόλμη της χλιδής και του σούσι

TRAVEL: 36 ώρες στη Στοκχόλμη της χλιδής και του σούσι

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Στοκχόλμη ανακήρυξε πρόσφατα τον εαυτό της «Πρωτεύουσα της Σκανδιναβίας», ενώ -τουλάχιστον για την ώρα- καμία άλλη υπερδύναμη των Βίκινγκς δεν αμφισβητεί τη θέση αυτή. Η σουηδική εκδοχή της καλής ζωής έχει να κάνει με τη χλιδή, την καλή κουζίνα κι άλλη χλιδή και τη διασκέδαση. Η τάση των ντόπιων για καινοτόμο ντιζάιν και ευρηματικά σχέδια εσωτερικών χώρων παραμένει άσβεστη, καθώς τα κεριά καίνε στα ολοένα και περισσότερα φημισμένα εστιατόρια της πόλης. Τα κύματα μεταναστών, όμως, πέτυχαν να ανανεώσουν την πληκτική σουηδική κουζίνα, προσθέτοντας τα αλβονδίγας και τους κεφτέδες, δίπλα στο σούσι και τα τάπας, στους καταλόγους των εστιατορίων της πόλης. Την ίδια ώρα, το καλοκαίρι μοιάζει να φθάνει νωρίτερα και να διαρκεί περισσότερο -ίσως λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη- ενισχύοντας τα φθινοπωρινά θέλγητρα της σχεδόν πλωτής πόλης.

Παρασκευή

3 μ.μ. Κινήσεις φωτός

Κάτω από το εκτυφλωτικό φως του χιονιού ή κάτω από τη λιακάδα του ήλιου του μεσονυκτίου, η σουηδική ζωγραφική επιδιώκει να παρουσιάσει τις μοναδικές ιδιότητες του φωτός του Βορρά. Ο τραπεζίτης Ερνεστ Τίελ (1859-1947) υπήρξε οραματιστής συλλέκτης έργων τέχνης, που επεδίωκε πάντα να προκαλεί την καθωσπρέπει κοινωνία της εποχής του. Η «Τιέλσκα Γκαλερί», που στεγάζεται στην οικία του Τίελ, είναι μία πρωτότυπη και διασκεδαστική έπαυλη ρυθμού «Αρ Νουβό», στο πάρκο-νησί Τζουργκάρντεν, ενώ περιέχει τη μοναδική συλλογή του Τίερ από έργα Σκανδιναβών ζωγράφων, που περιλαμβάνει και μία δωδεκάδα έργα του Εντβάρ Μουνχ.

4 μ.μ. Βασιλική ανάπαυση

Το νησί Τζουργκάρντεν, που υπήρξε παλαιότερα βασιλικό καταφύγιο θηραμάτων, συνεχίζει να προσφέρει βασιλικές απολαύσεις. Το «Ρόζενταλς Τράντγκορ» είναι οικολογικός κήπος, που λειτουργεί από το 1984 στα παλιά βασιλικά θερμοκήπια του Ανακτόρου Ρόζενταλ του 19ου αιώνα. Οι κάτοικοι της πόλης σταματούν εκεί την άνοιξη για να δουν τις πετούνιες και όλες τις εποχές για να απολαύσουν τον αρωματικό καφέ και τα γλυκά, όπως το φημισμένο κέικ καρότο.

8 μ.μ. Χαλαρή ατμόσφαιρα

Η πολύ ζωντανή γαστρονομική σκηνή της Στοκχόλμης σημαίνει ότι κανένα εστιατόριο δεν παραμένει δημοφιλές για πάντα. Αυτό δεν ισχύει, όμως, για το «P.A. & Co.», μία παρεΐστικη μπρασερί, που συγκεντρώνει εργαζόμενους στα ΜΜΕ και στελέχη οίκων μόδας, όλοι τους λάτρεις των σπεσιαλιτέ του καταστήματος: «μοσχάρι α λα Ράιντμπεργκ» και σπαγγέτι Μπολονέζ, προτού μετακινηθούν στα μοδάτα μπαρ του Στούρεπλαν. Από αυτά, το «Riche» διαθέτει δύο ξεχωριστές αίθουσες, κατάλληλες για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Σάββατο 10 π.μ.

Το όνομά μου είναι: «μαγαζιά»!

Η έκρηξη της μόδας στη Στοκχόλμη καθιστά τα ψώνια επίκεντρο της επίσκεψης, με τη συνοικία του Οστερμαλμ να κατέχει τα σκήπτρα στον τομέα της ένδυσης. Την άνοιξη του 2006, η σχεδιάστρια μόδας Φιλίππα Κ εγκαινίασε την μπουτίκ «Ease», που ειδικεύεται στα μεταξωτά-κασμίρια, κατάλληλα για το μάθημα της γιόγκα. Στα φορητά αριστουργήματα του εικονικού καταστήματος οικιακών ειδών «Σβενσκτ Τεν» περιλαμβάνονται τα χάλκινα κηροπήγια «Κλόβερ» του Γιόζεφ Φρανκ και η τσάντα «Ουικέντ», με την οποία θα μεταφέρετε τους μικρούς σας θησαυρούς.

1 μ.μ. Ψυχή της Ανατολής

Οι Τσέχοι ιδιοκτήτες και ο Πολωνός σεφ φέρνουν έναν αέρα Ανατολικής Ευρώπης στα πεζοδρόμια του Γκοτσγκατάν της μοδάτης γειτονιάς Ζόντερμαλμ. Με τα χαρούμενα χρώματά του, που θυμίζουν λούνα παρκ, τους μεγάλους πάγκους και τα λαχταριστά πιροσκί με λάχανο ή μανιτάρια, το υπαίθριο εστιατόριο «Μπάμπιλον» παραπέμπει στο Ιστ Βίλατζ της Νέας Υόρκης και προσφέρει ιδανικό παρατηρητήριο για τον επισκέπτη.

3 μ.μ. Ρούχα εποχής

Το φετινό τουρνουά τένις του Γουίμπλετον έδωσε αφορμή για αναβίωση της μόδας της δεκαετίας του 1970-80, όπως αυτή εκφράσθηκε από τον Σουηδό τενίστα, Μπγιορν Μποργκ. Τα κοντά σορτς του Μποργκ και τα στενά του μπλουζάκια έγιναν ανάρπαστα στις μπουτίκ παλαιών ρούχων του Ζόντερμαλμ. Η μπουτίκ «Πέρα από το Ρετρό» διαθέτει ιστορικά γυαλιά ηλίου Dior, ενώ λίγο πιο κάτω θα βρείτε το πρώτο από τα καταστήματα «βίντατζ», εκείνο της Λίσα Λάρσον, ναός των ρούχων του οίκου Pucci και Υβ Σεν Λοράν.

6 μ.μ. Ροζέ κρασί και κεριά

Επισκεφθείτε το νησί Γκάμλα Σταν, αφού φύγουν τα τουριστικά λεωφορεία που το κατακλύζουν όλη την ημέρα. Το νησί αποτελεί το ιστορικό κέντρο της πόλης και φιλοξενεί τα βασιλικά ανάκτορα, το μουσείο και τον καθεδρικό ναό. Σταθείτε στο ήσυχο «Τσοκλαντκόπεν», φιλικό στέκι ομοφυλόφιλων, όπου θα μπορέσετε να απολαύσετε μία κούπα ζεστή σοκολάτα, υπό το φως των κεριών. Αν θέλετε, επιλέξτε το «Μπιστρό Ρούμπι», για ένα ποτήρι ροζέ κρασί και αφήστε τη συνοικία να σας δείξει το φιλικό (και μη τουριστικό) της πρόσωπο.

9 μ.μ. Ενα κομψό μπαρ φαγητού

Σε μία πόλη γεμάτη εκπληκτικές αίθουσες εστιατορίων, το νέο εστιατόριο «Ματίας Ντάλγκρεν» στο Grand Hotel μόλις ανέβασε κι άλλο τον πήχη. Αν και μπορείτε να φάτε σε δίσκο και το μενού περιλαμβάνει κλασικά σουηδικά πιάτα, όπως ο τηγανητός μπακαλιάρος με λεμόνι και σάλτσα ταρτάρ, δεν βρίσκεστε σε υπερτιμολογημένη καφετέρια. Σχεδιασμένο από την Ιλσε Κρόφορντ, χωρίζεται σε δύο εστιατόρια: το κομψό μπαρ φαγητού «Μάτσμπαρεν» και το ακόμη πολυτελέστερο «Ματσάλεν», όπου το σκούρο ξύλο, τα πλούσια βελούδα και τα απαστράπτοντα χάλκινα αντικείμενα συνθέτουν το τέλειο σκηνικό για να απολαύσετε τις λεπτές γεύσεις του σεφ Ματίας Ντάλγκρεν.

11 μ.μ. Από τα χαμηλά στα ψηλά

Σπεύσατε αμέσως μετά στο νέο μπαρ του Grand Hotel, το «Κάντιερ Μπαρ». Το μπαρ υπέστη ριζική ανακαίνιση και μετατράπηκε σε αγαπημένο προορισμό του τζετ σετ της πόλης. Η έλευση του χειμώνα θα σας δώσει ιδανική ευκαιρία να απολαύσετε το απογευματινό σας τσάι στο Κάντιερ Μπαρ, με την εκπληκτική θέα του λιμανιού.

Κυριακή 10 π.μ.

Το πλουσιοπάροχο σκανδιναβικό πρόγευμα που προσφέρει το ξενοδοχείο σας δεν επιτρέπει να χαρείτε το κυριακάτικο μπραντς. Επιλέξτε αντίθετα μια επίσκεψη σε σπα στο «Στορεμπάντετ», το σπουδαίο πολυώροφο γυμναστήριο. Η ημερήσια τιμή περιλαμβάνει πρόσβαση σε όλα τα μαθήματα, την πολυτελή πισίνα, αλλά και τη μάσκα προσώπου από χαβιάρι ή το 80λεπτο παραδοσιακό σουηδικό μασάζ.

Χρήσιμες πληροφορίες

Ξενοδοχεία:

First Hotel Reisen (www.firsthotels.com/reisen)

Nordic Light Hotel (www.nordiclighthotel.se)

Διευθύνσεις:

Τhielska Galleriet (www.thielska-galleriet.se)

Rosendals Tradgard (www.rosendalstradgard.se)

P.A. & Co. (Riddargatan 8)

Riche (Birger Jarlsgatan 4)

Filippa K (www.filippa-k.se)

Svenskt Tenn (www.svenskttenn.se)

Babylon (Bjorns Tradgardsgrand 4)

Beyond Retro (www.beyondretro.com)

Bistro Ruby (www.bistroruby.com)

Matsalen (www.mdghs.com)

Cadier Bar (Grand Hotel, Sodra Blasierholmsamnen 6)

Sturebadet (www.sturebadet.se)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή