Γρίφος η καρδιά της γυναίκας

Γρίφος η καρδιά της γυναίκας

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γυναίκες με καρδιακά προβλήματα ίσως χρειάζονται διαφορετικές θεραπευτικές αγωγές από τους άντρες, είπαν γιατροί σε πρόσφατο συνέδριο.

Ερευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βιέννη έδειξε ότι εγχειρήσεις, οι οποίες τυπικώς έσωσαν ζωές ανδρών, μπορούν στην πραγματικότητα να είναι θανατηφόρες για γυναίκες.

Μια μικρής κλίμακας μελέτη 184 γυναικών που έχει πραγματοποιηθεί από τη δρ Eva Swahn του τμήματος καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Linkoping, στη Σουηδία, βρήκε ότι γυναίκες οι οποίες είχαν κάνει κύριες εγχειρήσεις στην καρδιά, όπως στεφανιαία παράκαμψη -μπάι πας- είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άντρες να χάσουν τη ζωή τους.

Η μελέτη ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από τις φαρμακευτικές εταιρείες Sanofi-Aventis και GlaxoSmithKline Plc. H Swahn είναι σύμβουλος για διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα και γράφει βιβλίο για την Astra Zeneca. Αν και οι ειδικοί είπαν ότι δεν μπορούν να εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα από τη μελέτη της Swahn, συμφώνησαν ότι η ιδέα για το ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να χρειάζονται διαφορετική θεραπευτική αγωγή σε σύγκριση με τους άντρες θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.

Διαφορετική ανταπόκριση

«Είχαμε νύξεις στο παρελθόν ότι οι γυναίκες δεν ανταποκρίνονται σε αγωγή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως οι άντρες», είπε ο δρ Christofer Cannon, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και εκπρόσωπος του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας. Ο Cannon δεν είχε σχέση με την έρευνα της Swahn.

Τον περασμένο μήνα, το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας αναθεώρησε τις οδηγίες του για τις θεραπευτικές αγωγές του για να συστήσει στους γιατρούς ότι πρέπει να σκεφτούν δύο φορές, πριν υποβάλλουν γυναίκες με μικρό κίνδυνο καρδιακής νόσου σε επεμβατικές διαδικασίες.

Για παράδειγμα, όταν γιατροί εξετάζουν γυναίκες, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν καρδιακό πρόβλημα, αντί να πραγματοποιήσουν αμέσως αγγειοπλαστική -μια μέθοδο, στην οποία ένα μικρό μπαλόνι διαστέλλεται και διανοίγει φραγμένο αγγείο- θα πρέπει να περιμένουν για να δουν, αν θα αναπτυχθούν περισσότερα συμπτώματα πριν τις εγχειρήσουν.

Στην Ευρώπη οι οδηγίες για την αντιμετώπιση καρδιοπάθειας δεν είναι γενικώς διαφορετικές για άντρες και για γυναίκες. Οι γυναίκες τυπικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν καρδιακής προσβολής από τους άντρες. Αλλά στη μελέτη της Swahn, όπως και σε δύο προηγούμενες σκανδιναβικές δοκιμές που εξέτασαν εκατοντάδες γυναίκες, οι ειδικοί βρήκαν ότι, όταν πραγματοποιήθηκαν επεμβατικές εγχειρήσεις στην καρδιά, οι γυναίκες είχαν υψηλότερη συχνότητα θανάτου από τους άντρες.

Στη μελέτη της Swahn, οι γυναίκες μοιράστηκαν σε δύο ισάριθμες ομάδες: μια που είχε υποστεί επεμβατική διεργασία, όπως μια εγχείρηση και μια άλλη, η οποία περίμενε μέχρις ότου αναπτύχθηκαν περαιτέρω συμπτώματα, πριν κάνει κάτι σαν αγγειοπλαστική. Από τις γυναίκες, οι οποίες είχαν κάνει εγχείρηση, οκτώ απεβίωσαν ύστερα από ένα χρόνο. Αυτό συγκρίνεται με ένα μόνο θάνατο στην άλλη ομάδα.

«Υπάρχει μεγάλο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό», είπε η Swahn. «Θέλουμε να πετύχουμε μια εξίσωση φύλων σ’ αυτό το πεδίο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες και οι άντρες θα πρέπει να λάβουν την ίδια θεραπευτική αγωγή».

Αναζητώντας την αιτία

Οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι σε τι οφείλεται η διαφορά. Αλλά οι γυναίκες έχουν την τάση να έχουν μικρότερες καρδιές και αγγεία, που μπορούν να περιπλέξουν οιανδήποτε εγχειρητική διεργασία. Για παράδειγμα, όταν οι καθετήρες πρέπει να εισαχθούν στην αρτηρία για να λάβουν φωτογραφίες αυτών που συμβαίνουν μέσα στο σώμα, το να έχεις στενότερες αρτηρίες δεν βοηθά. «Οι καθετήρες παράγονται μόνο σε συγκεκριμένα μεγέθη», υποστηρίζει ο Cannon. «Εάν ο γιατρός σφάλει, θα μπορούσε να συμβεί κάποια αιμορραγία».

Οι γυναίκες επίσης έχουν την τάση να εμφανίζουν περισσότερες παρενέργειες εξαιτίας των φαρμάκων. Ορμονικοί παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο, αν και οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τον τρόπο με το οποίο οι ειδικές θηλυκές ορμόνες επιδρούν στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Τέλος, είναι γεγονός ότι οι γυναίκες είναι συνήθως περίπου μια δεκαετία μεγαλύτερες από τους άντρες, όταν αναπτύσσουν προβλήματα στην καρδιά τους, οπότε άλλα πρόβλημα υγείας συνδυαζόμενα με τη μεγάλη ηλικία θα μπορούσαν επίσης να χειροτερέψουν τις πιθανότητες επιβίωσης μετά από εγχείριση στην καρδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή