Προάγγελος κακών η άπνοια στους εφήβους

Προάγγελος κακών η άπνοια στους εφήβους

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα μελέτη δείχνει ότι έφηβοι που παρουσιάζουν άπνοια στον ύπνο είναι πιθανό να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου (ως μεταβολικό σύνδρομο έχει οριστεί η συνύπαρξη διαταραχών όπως παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα τριγλυκερίδια, υψηλή χοληστερόλη κ.ά., που οδηγούν σε διαβήτη και καρδιοπάθειες). Ερευνητές βρήκαν ότι μεταξύ 270 εφήβων, τους οποίους εξέτασαν, αυτοί με άπνοια στον ύπνο τους είχαν 6,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεταβολικό σύνδρομο παρά οι νέοι χωρίς αυτή την αναπνευστική ανωμαλία.

Στην άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι μαλακοί ιστοί στο λάρυγγα καταρρέουν προσωρινά όταν κοιμόμαστε, προκαλώντας επαναλαμβανόμενες διακοπές και επανεκκινήσεις της αναπνοής. Δυνατό ροχάλισμα και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι οι δύο βασικές ενδείξεις για την άπνοια. Το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζεται με παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η παχυσαρκία στην κοιλιά, η υψηλή πίεση του αίματος, το αυξημένο σάκχαρο, τα υψηλά τριγλυκερίδια (είδος λίπους του αίματος) και τα χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης HDL. Σε γενικές γραμμές γίνεται διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου όταν ένα άτομο έχει οποιοδήποτε από τα πιο πάνω προβλήματα.

Η άπνοια ύπνου και το μεταβολικό σύνδρομο έχουν σχέση με την παχυσαρκία, αλλά μελέτες σε ενήλικες έχουν δείξει ότι η αναπνευστική ανωμαλία είναι παράγοντας κινδύνου για το μεταβολικό σύνδρομο, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους. Δεν ήταν όμως σαφές κατά πόσον αυτό είναι αληθές για τους εφήβους.

Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην American Journal of Respiratory & Critical Care Medicine δείχνουν ότι η άπνοια στον ύπνο μπορεί στην πραγματικότητα να συμβάλει στο μεταβολικό σύνδρομο σε παιδιά.

Συνολικώς, ερευνητές βρήκαν ότι 59% των εφήβων με άπνοια έχουν μεταβολικό σύνδρομο σε σύγκριση με το 16% αυτών χωρίς άπνοια στον ύπνο τους. Η πλειονότητα των εφήβων με άπνοια στον ύπνο ήταν υπέρβαροι, αλλά η αναπνευστική ανωμαλία φάνηκε να έχει σχέση με κάποιες συνιστώσες του μεταβολικού συνδρόμου ανεξαρτήτως σωματικού βάρους. Είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος τις αλληλεπιδράσεις παχυσαρκίας και άπνοιας, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, δρα Susan Redline του Πανεπιστήμιου Case Western Reserve στο Cleveland του Ohio. Ωστόσο, αυτή είπε στο Reuters Health ότι ευρήματα δείχνουν ότι οι «νυχτερινές εντάσεις» της άπνοιας κατά τον ύπνο συμβάλλουν στο μεταβολικό σύνδρομο.

Επαναλαμβανόμενες διακοπές στον ύπνο και μειώσεις -βυθίσματα- στο οξυγόνο μπορoύν να αυξήσουν τα επίπεδα των ορμονών έντασης του σώματος, όπως της κορτιζόλης, εξήγησε η δρ Redline. Αυτή με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σακχάρου και της πίεσης του αίματος καθώς και των προβλημάτων με το μεταβολισμό της χοληστερόλης.

Σύμφωνα με τη δρα Redline και τους συνεργάτες της, θα ήταν καλή ιδέα να εξετάζονται οι έφηβοι με άπνοια στον ύπνο για μεταβολικό σύνδρομο. Παρομοίως, έφηβοι που είναι υπέρβαροι και έχουν μεταβολικό σύνδρομο πρέπει να εξετάζονται για άπνοια στον ύπνο.

Πηγή: American journal of Respriratory & Critical Care Medicine, Αύγουστος 2007/Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή