Ραμαζάνι στον ταραγμένο ισλαμικό κόσμο

Ραμαζάνι στον ταραγμένο ισλαμικό κόσμο

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία ιδιαίτερα ταραγμένη εποχή, κατά την οποία ο μουσουλμανικός κόσμος κατηγορεί ευθέως τη Δύση για διεξαγωγή Σταυροφορίας εναντίον του Ισλάμ σε Ιράκ και Αφγανιστάν, το Ραμαζάνι αποτελεί ύστατο καταφύγιο θεοσέβειας και κατάνυξης.

Την Πέμπτη που μας πέρασε ξεκίνησε ο εορτασμός του Ραμαζανιού από τους περισσότερους μουσουλμάνους του κόσμου. Η μεγάλη γιορτή του Ισλάμ σηματοδοτείται από νηστεία καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και αποχή από τις απολαύσεις της καθημερινότητας.

Το Ραμαζάνι είναι ο ένατος -και ιερότερος- μήνας του μουσουλμανικού ημερολογίου και καθορίζεται από την εμφάνιση νέας Σελήνης, γεγονός που προκαλεί ημερολογιακές διαφορές μεταξύ ισλαμικών κρατών και δογμάτων.

Αν και η γιορτή ξεκίνησε την Πέμπτη, για το μεγαλύτερο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου, η Λιβύη και οι μουσουλμάνοι της Νιγηρίας άρχισαν τους εορτασμούς ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα.

Ιφτάρ και σοχούρ

Κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα, οι μουσουλμάνοι οφείλουν να απέχουν από το φαγητό, το ποτό και το σεξ, από την αυγή έως και το ηλιοβασίλεμα. Η επιταγή αυτή έχει ως αποτέλεσμα μία πραγματική στάση της καθημερινότητας στον μουσουλμανικό κόσμο, με τις ανθρώπινες δραστηριότητες να κορυφώνονται μεταξύ του «ιφτάρ», τη διακοπή της ημερήσιας νηστείας με τη δύση του ήλιου και του «σοχούρ», του τελευταίου γεύματος της ημέρας, λίγο πριν από την αυγή.

Στην Ινδονησία, την πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, το Ραμαζάνι άρχισε κάτω από τη βαριά σκιά του τρομερού σεισμού ισχύος 8,4 βαθμών Ρίχτερ που συγκλόνισε τα νησιά Σουλαβέζι και Σουμάτρα.

Την ίδια ώρα, σκληροπυρηνικές ισλαμικές οργανώσεις της Ινδονησίας προειδοποιούσαν αυτή την εβδομάδα τους συμπατριώτες τους ότι θα αναλάβουν «δράση» κατά νυχτερινών κέντρων και άλλων «άντρων ακολασίας», που αγνοούν τους θρησκευτικούς περιορισμούς στο ωράριο καταστημάτων.

Στην Ταϊλάνδη, ο στρατός ήρε την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στον μουσουλμανικό Νότο της χώρας και αποσκοπεί στην καταπολέμηση της δράσης του ισλαμικού-αποσχιστικού αντάρτικου, σε μία προσπάθεια εξευμενισμού του τοπικού πληθυσμού.

Στην πολυπολιτισμική Σιγκαπούρη, το Ραμαζάνι δεν είναι παρά μία από τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές του Σεπτεμβρίου, με το κινεζικό φεστιβάλ του φθινοπώρου και την ινδουϊστική γιορτή του Ντιπαβάλι να διαγκωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία. Στο Μπανγκλαντές, η κυβέρνηση προσέφερε ρύζι με έκπτωση 20%, ενώ εγκαινίασε και 100 ειδικά καταστήματα τροφίμων στην πρωτεύουσα Ντάκα, για την πώληση τροφίμων σε χαμηλές τιμές.

Στο Κάιρο, τη μητρόπολη του μουσουλμανικού κόσμου, η αγοραστική κίνηση κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, παρά τις υψηλές τιμές των εορταστικών εδεσμάτων. Η παράδοση απαιτεί τη διοργάνωση οικογενειακού τραπεζιού για το πρώτο γεύμα του «ιφτάρ», που σηματοδοτεί τη λήξη της πρώτης ημέρας νηστείας, με την οικογένεια να μοιράζεται παραδοσιακό γεύμα από χουρμάδες και γάλα.

Κυκλοφοριακό

Η μεγαλούπολη των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, που φημίζεται για το κυκλοφοριακό χάος της, έχει επιστρατεύσει επιπλέον δυνάμεις της τροχαίας, που θα εξασφαλίζουν την όσο το δυνατόν πιο ομαλή κυκλοφορία, ιδιαίτερα το βράδυ, καθώς οι αυτοκινητιστές βιάζονται να γυρίζουν στα σπίτια τους για το γεύμα του «ιφτάρ».

Σύγχυση σχετικά με την έναρξη του Ραμαζανιού προκλήθηκε στο Αφγανιστάν, όπου πολλοί κάτοικοι σηκώθηκαν στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης από τα κρεβάτια τους, ώστε να απολαύσουν αυτό που νόμιζαν ότι είναι το πρώτο γεύμα «σοχούρ» της γιορτής. Μεγάλη ήταν, όμως, η έκπληξή τους, όταν τα ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι το Ραμαζάνι θα ξεκινούσε μία ημέρα αργότερα.

Στη σπαρασσόμενη από την εμφύλια σύρραξη Βαγδάτη, που φιλοξενεί πολλές χιλιάδες Αμερικανών στρατιωτών, τα επίπεδα της βίας τις ημέρες πριν από τη γιορτή ήταν μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση αποφάσισε μάλιστα να χαλαρώσει τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ώστε οι οικογένειες να μπορούν να γιορτάζουν το γεύμα του «ιφτάρ».

Στο λίκνο του Ισλάμ, τη Σαουδική Αραβία, ένα εκατομμύριο προσκυνητές θα πραγματοποιήσουν την «Ούμρα», το δεύτερο σε σημασία προσκύνημα στη Μέκκα.

Διαφορετικές εικόνες σε Γάζα και Ραμάλα

«Οι κάτοικοι της Γάζας έρχονται στο παζάρι για να κοιτάξουν και όχι για να ψωνίσουν», λέει ο Μαχμούτ αλ Χέλο, πλανόδιος πωλητής χουρμάδων στην κεντρική αγορά του παλαιστινιακού θυλάκου. Η αγορά, που γνώριζε παραδοσιακά μεγάλες δόξες κάθε παραμονή Ραμαζανιού, ήταν σχεδόν άδεια την Τετάρτη.

Η Γάζα, με πληθυσμό 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, αντιμετωπίζει οξύ οικονομικό πρόβλημα, εξαιτίας του ισραηλινού συνοριακού αποκλεισμού, αλλά και του δυτικού εμπάργκο κατά της κυβέρνησης της Χαμάς. Οι κάτοικοι εξαρτώνται πια από την επισιτιστική βοήθεια του ΟΗΕ, οι επιχειρήσεις έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους και η τοπική οικονομία καταρρέει.

Την ίδια ώρα, οι συμπατριώτες των κατοίκων της Γάζας, που ζουν στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Δυτική Οχθη, ετοιμάζονται για πλουσιοπάροχο Ραμαζάνι. Παραδοσιακά εδέσματα της μεγάλης γιορτής, όπως τα αμύγδαλα και τα κουκουνάρια, άφαντα στη Γάζα, γεμίζουν τους πάγκους της αγοράς στη Ραμάλα. «Οι δουλειές πάνε πολύ καλά. Ο κόσμος έχει χρήματα», λέει ο καταστηματάρχης Αμπού Αχμάντ, στο κέντρο της Ραμάλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή