Επιθέσεις στο Ιράκ, συλλήψεις στην Ουάσιγκτον

Επιθέσεις στο Ιράκ, συλλήψεις στην Ουάσιγκτον

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Τουλάχιστον 30 άτομα έχασαν τη ζωή τους χθες στο Ιράκ, σε σειρά επιθέσεων, ενώ στις ΗΠΑ μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση έξω από το Καπιτώλιο κατέληξε σε σωρεία συλλήψεων.

Το αντιπολεμικό κίνημα βρήκε έναν αναπάντεχο σύμμαχο στο πρόσωπο του πρώην κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν. Στα απομνημονεύματά του, ο Γκρίνσπαν έγραψε ότι ο πόλεμος του Ιράκ έγινε για το πετρέλαιο. «Λυπάμαι που είναι πολιτικά ευαίσθητο να αναγνωρίσουμε αυτό που όλοι γνωρίζουν – ο πόλεμος του Ιράκ αφορά κυρίως το πετρέλαιο», γράφει ο Γκρίνσπαν στο βιβλίο «Ταραγμένη Εποχή» που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ σήμερα.

Η επικείμενη κυκλοφορία του βιβλίου άνοιξε συζητήσεις στις ΗΠΑ, με τον υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς να διαφωνεί από τηλεοράσεως με τον Γκρίνσπαν. «Ξέρω ότι τα ίδια λέγονταν και για τον πόλεμο του Κόλπου το 1991, αλλά δεν τα πιστεύω» είπε. Ο Γκέιτς επανέφερε το θέμα των ανύπαρκτων όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ. «Το θέμα είναι η σταθερότητα στον Κόλπο και η απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής από καθεστώτα-ταραξίες» είπε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.

Οι διαφωνούντες με την εισβολή στο Ιράκ ισχυρίζονταν εξαρχής ότι ο πόλεμος είχε σχέση και με την επιθυμία των ΗΠΑ να ελέγξουν τα πετρέλαια του Ιράκ. Στη διαδήλωση του Σαββάτου, στην οποία οι οργανωτές ισχυρίζονται ότι έλαβαν μέρος 100.000 άτομα, έγιναν 190 συλλήψεις. Μεταξύ των διαδηλωτών βρίσκονταν και στρατιώτες που είχαν επιστρέψει από το Ιράκ.

Χθες στο Ιράκ 14 άτομα εκτελέστηκαν στη σουνιτική πόλη Μουκταντίγια. Ο ιρακινός στρατός θεωρεί ως υπεύθυνη για τις δολοφονίες την Αλ Κάιντα. Το Σάββατο, η ομάδα «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ» που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα, είχε προαναγγείλει νέο γύρο επιθέσεων τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.

Η ομάδα αυτή θεωρείται υπεύθυνη για τη δολοφονία, την Πέμπτη, του σεΐχη Αμπού Ρισά, του ηγέτη της συμμαχίας 42 σουνιτικών φυλών στην επαρχία Ανμπάρ, που προ ημερών είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους. Χθες ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε άτομο που αναμίχθηκε στη δολοφονία του σεΐχη.

Στο πολιτικό πεδίο, η αποχώρηση του ακραίου σιίτη Μοκτάντα αλ Σαντρ από την κυβερνητική συμμαχία εντείνει την κυβερνητική κρίση χωρίς να υπάρχει άμεση προοπτική κατάρρρευσης της κυβέρνησης του σιίτη Νουρί αλ Μαλικί.Οι βουλευτές του Σαντρ ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν την κοινοβουλευτική τους στήριξη προς τον Μαλικί το Σάββατο, ενώ τον Απρίλιο οι υπουργοί του κόμματος αυτού, που ζητάει την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, είχαν παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή