Πυρηνικό όπλο στη Συρία έπληξαν οι Ισραηλινοί;

Πυρηνικό όπλο στη Συρία έπληξαν οι Ισραηλινοί;

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει το προ δεκαημέρου περιστατικό στον εναέριο χώρο της Συρίας, καθώς η ισραηλινή πλευρά εξακολουθεί να τηρεί σιγήν ιχθύος. Χθες, μάλιστα και ενώ πηγές προσκείμενες στο καθεστώς Ασαντ εκτιμούσαν ότι τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί συνεργασίας Δαμασκού και Πιονγιάνγκ για την κατασκευή μυστικής πυρηνικής βάσης στα βόρεια σύνορα της Συρίας καλλιεργούν κλίμα επίθεσης σε βάρος της χώρας, η ισραηλινή κυβέρνηση διέταξε τον αρχηγό της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Αμός Γιαντλίν να μην αναφερθεί στο πολύκροτο συμβάν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης της επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Κνεσέτ. Παρά ταύτα, ο επικεφαλής της εν λόγω επιτροπής, Τσάχι Χανέγκμπι δήλωσε με νόημα ότι «μετά τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, οι Σύροι πίστεψαν ότι το Ισραήλ είναι αδύναμο και έκριναν σκόπιμο να προβούν σε μαζικές αγορές όπλων».

Στο μεταξύ, νέες εκδοχές αναφορικά με τα σκιώδη γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου, όταν σύμφωνα με τη Δαμασκό ισραηλινά μαχητικά παραβίασαν τον συριακό εναέριο χώρο και αποχώρησαν αφού πρώτα άνοιξαν πυρ σε ερημική περιοχή, είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Επικαλούμενοι υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο, οι «Τάιμς» του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι η Μοσάντ ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του εβραϊκού κράτους πως οι Σύροι βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για την αγορά συγκεκριμένης πυρηνικής συσκευής από τη Βόρεια Κορέα. «Γνωρίζουμε ότι το καθεστώς Ασαντ έχει τοποθετήσει χημικά όπλα στις κεφαλές των πυραύλων Σκουντ, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε την ανάπτυξη πυρηνικών στη Συρία», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος στη βρετανική εφημερίδα, υπό τον όρο της ανωνυμίας του.

Από την πλευρά της, η επίσης βρετανική εφημερίδα «The Observer», υποστηρίζει ότι στην επιχείρηση του ισραηλινού στρατού για την εξουδετέρωση στόχου στη βόρεια Συρία συμμετείχαν οκτώ μαχητικά τύπου F-16 και F-15, ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος και μια ομάδα επιλέκτων. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι Ισραηλινοί κομάντος, οι οποίοι είχαν διεισδύσει στο συριακό έδαφος λίγες ώρες πριν από την επιδρομή κατεύθυναν με ακτίνες λέιζερ τους πυραύλους τύπου Μάβερικ των μαχητικών στον στόχο. Χθες, πάντως, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Εθνη, Κιμ Μιονγκίλ διέψευσε τα περί συνεργασίας Πιονγιάνγκ – Δαμασκού για την κατασκευή πυρηνικής βάσης στη Συρία. «Πολλές φορές ο αμερικανικός Τύπος αναμεταδίδει αβάσιμες πληροφορίες», δήλωσε αναφερόμενος σε δημοσίευμα της Ουάσιγκτον Ποστ, η οποία αποκάλυψε πρώτη ότι Ισραηλινοί εισέβαλαν στη Συρία προκειμένου να καταστρέψουν πυρηνική συσκευή από τη Βόρεια Κορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή