Σε θέσεις μάχης Σαρκοζί, συνδικάτα

Σε θέσεις μάχης Σαρκοζί, συνδικάτα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πεδίο της μάχης έχει καθοριστεί, τα πλακάτ είναι ήδη έτοιμα και τα δακρυγόνα βρίσκονται προ πολλού στις αποθήκες της Αστυνομίας. Η Γαλλία προετοιμάζεται για έναν μακράς διαρκείας πολιτικό πόλεμο, το τέλος του οποίου δεν αναμένεται πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τα εργατικά συνδικάτα. Ο Γάλλος ηγέτης εμφανίζεται αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα συνδικάτα εκείνα που στο παρελθόν έχουν παραλύσει τη χώρα, όπως αυτά των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους, των εργαζομένων στη δημόσια εταιρεία ηλεκτροδότησης και των ανθρακωρύχων. Τις επόμενες ώρες, λοιπόν, ο κ. Σαρκοζί αναμένεται να κηρύξει τον πόλεμο, ανακοινώνοντας την κατάργηση των γενναιόδωρων πακέτων συνταξιοδότησης, τα οποία απολαμβάνουν ή ευελπιστούν να απολαύσουν 1,6 εκατομμύρια Γάλλοι.

«Αθλοπαιδιές στους δρόμους»

«Θα προκληθεί άνευ προηγουμένου αναταραχή αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να επιβάλει μια τέτοια απόφαση», ξεκαθάρισε ο εκ των ηγετικών στελεχών του συνδικάτου των σιδηροδρόμων, Φρανσουά Σερέκ. Ενας εκ των συναδέλφων του, πάντως, υπόσχεται πρωτόγνωρα θεάματα εφόσον ο κ. Σαρκοζί επιχειρήσει να καταργήσει τα ειδικά συνταξιοδοτικά πακέτα. «Θα έχουμε αθλοπαιδιές στους δρόμους και όχι στο γήπεδο του ράγκμπι», τόνισε ο Μπερνάρ Τιμπόλτ. Το παρελθόν, φυσικά, διδάσκει ότι τα εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας υλοποιούν τις απειλές τους, αλλά ο κ. Σαρκοζί δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει με το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, ο κ. Σαρκοζί χαρακτήρισε «ντροπή» τα ειδικά συνταξιοδοτικά πακέτα, τα οποία βαραίνουν ετησίως τους ώμους του Γάλλου φορολογούμενου με το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι σύμβουλοι του κ. Σαρκοζί, από την πλευρά τους, επιμένουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί και πρέπει να δοκιμάσει δίχως φόβο τις δυνάμεις του. Παράλληλα, οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο κ. Σαρκοζί θα δείξει πλέον το πραγματικό του πρόσωπο, καθώς κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων του μηνών στην εξουσία απέφυγε τις ρήξεις.

Το καθεστώς των ειδικών πακέτων συνταξιοδότησης είναι βαθιά ριζωμένο στην Ιστορία της Γαλλίας. Το δικαίωμα, για παράδειγμα, των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους να συνταξιοδοτούνται στα πενήντα τους χρόνια πηγάζει από την εποχή των ατμομηχανών, όταν ο μέσος όρος ζωής τους ήταν σαφέστατα χαμηλότερος από τον αντίστοιχο εθνικό. Παρά ταύτα, το γεγονός ότι οι συνθήκες εργασίας στον σύγχρονο σιδηρόδρομο ουδεμία σχέση έχουν μ’ αυτές της εποχής των ατμομηχανών, το συνδικάτο επιμένει ότι το εν λόγω επιχείρημα δεν επαρκεί για την κατάργηση των ειδικών πακέτων συνταξιοδότησης. «Η δουλειά μας παραμένει δύσκολη», υπογραμμίζει ο οδηγός τρένων, Χερβέ Πρασκιέρ. «Δεν εργαζόμαστε σ’ ένα ωραίο γραφείο με θέα τον πύργο του Αϊφελ», προσθέτει.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι το 72% των Γάλλων τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. «Η κοινή γνώμη είναι μαζί μας», δήλωσε σχετικά αξιωματούχος της συντηρητικής παράταξης. Τα εργατικά συνδικάτα, ωστόσο, επιμένουν ότι δεν θα πέσουν αμαχητί. «Μπορεί να χάσουμε τη μάχη των συντάξεων, αλλά θα κερδίσουμε τον πόλεμο», καταλήγει ο Πρασκιέρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή