Στα χέρια του Ερντογάν… η μαντήλα

Στα χέρια του Ερντογάν… η μαντήλα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν επαφίεται η απόφαση για την άρση της απαγόρευσης της μουσουλμανικής μαντήλας, στο νέο Σύνταγμα, όπως ανακοίνωσαν χθες τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης. Ειδικότερα, η εφημερίδα «Χουριέτ» και το CNN Turk μετέδωσαν χθες ότι η επιτροπή, η οποία έχει αναλάβει τη σύνταξη του νέου Συντάγματος δεν μπορούσε να συμφωνήσει, αν ο νέος συνταγματικός χάρτης θα έπρεπε να επιτρέψει τις μαντήλες στα πανεπιστήμια κι έτσι θα αφήσει το θέμα στον πρωθυπουργό.

Οι οπαδοί του κοσμικού κράτους, περιλαμβανομένου του ισχυρού στρατιωτικού κατεστημένου, θεωρούν ότι η χρήση της μαντήλας στα πανεπιστήμια αποτελεί απειλή για την κοσμική τάξη. Κατηγορούν το νεοεκλεγέν Κόμμα της Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (ΚΑΔ), το οποίο έχει τις ρίζες του στο πολιτικό Ισλάμ, ότι επιχειρεί να υποβαθμίσει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και το νέο Σύνταγμα θεωρείται ότι θα αποτελέσει τη νέα πηγή εντάσεων. Αν και ο πρωθυπουργός είναι γνωστό ότι ήταν υπέρ της άρσης της σχετικής απαγόρευσης, παραμένει ασαφές τι θα αποφασίσει τώρα. Το κόμμα του επιχείρησε να περιορίσει την απαγόρευση, αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2002, αλλά εγκατέλειψε την ιδέα ως αποτέλεσμα των πιέσεων των κοσμικών. Το σχέδιο του νέου τουρκικού Συντάγματος θα συζητηθεί από την κομματική ηγεσία, την Τετάρτη, και θα παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη, την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μεχμέτ Φιράτ, αρνούμενος να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αναφορικά με το περιεχόμενό του. «Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα Σύνταγμα, που θα είναι αποδεκτό από όλη την κοινωνία», είπε.

Το 60% τη φοράει

Η μαντήλα απαγορεύεται στα δημόσια κτίρια, πανεπιστήμια και σχολεία, αλλά περίπου 60% των γυναικών καλύπτουν το κεφάλι τους και η πλατιά μάζα των οπαδών του ΚΑΔ επιθυμεί την άρση της απαγόρευσης. Η σύζυγος του κ. Ερντογάν φοράει μαντήλα και η κόρη του σπούδασε στις ΗΠΑ, όπου μπορούσε να τη φοράει.

Η σύζυγος του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ -με την υποψηφιότητα του οποίου ήταν αντίθετοι οι κοσμικοί- έφερε την Τουρκία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απαγόρευση.

Το ΚΑΔ διατείνεται ότι το νέο σχέδιο θα εστιάσει στις ατομικές ελευθερίες και τη βελτίωση της δημοκρατίας. Αναμένεται επίσης να αποδυναμώσει τις εξουσίες του στρατού, που έχει εκδιώξει τέσσερις κυβερνήσεις από την εξουσία από τη δεκαετία του 1960.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή