Τα χειρότερα έρχονται για το Ιράν

Τα χειρότερα έρχονται για το Ιράν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την ώρα που η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 60 χρόνια ύπαρξής της, τις προετοιμασίες για από αέρος επίθεση στο Ιράν καταγγέλλει μερίδα του αμερικανικού και βρετανικού Τύπου, παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, που προσέφερε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς. Η επέτειος έρχεται σε μία δύσκολη στιγμή για την αμερικανική πολεμική αεροπορία, που συγκλονίσθηκε την περασμένη εβδομάδα από την αποκάλυψη ότι βομβαρδιστικό αεροσκάφος της, που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας κατά μήκος των ΗΠΑ, μετέφερε εκ παραδρομής πυραύλους τύπου Κρουζ με πυρηνική γόμωση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου «Fox News», κατά πόσον ο πρόεδρος Μπους θα αναζητούσε έγκριση του Κογκρέσου προτού διατάξει αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράν, ο κ. Γκέιτς είπε: «Η κυβέρνηση πιστεύει σε αυτή τη χρονική στιγμή, ότι ο καλύτερος τρόπος χειρισμού της ιρανικής απειλής, της ιρανικής πρόκλησης, είναι μέσω της διπλωματικής και οικονομικής οδού». Ο Αμερικανός υπουργός ανέφερε, ωστόσο, ότι «εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις». Η ομιλία του πρόεδρου Μπους την Πέμπτη, στην οποία ανέβασε τους τόνους κατά του Ιράν, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη ωφελείται άμεσα από την αναταραχή στο Ιράκ. Η εφημερίδα «New York Times» εκτιμά σε χθεσινή της ανάλυση ότι ο λόγος Μπους αποκαλύπτει έντονη διαμάχη μεταξύ πολιτικών φατριών που εκπροσωπούνται από τον αντιπρόεδρο Τσέινι και την υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, αντίστοιχα. Στο χθεσινό του φύλλο ο βρετανικός «Observer» εκτιμά μάλιστα ότι η πρόσφατη αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ εναντίον στρατιωτικών στόχων βαθιά μέσα στη Συρία αποτελεί πρόβα για μία επίθεση εναντίον του ιρανικού πυρηνικού εργοστασίου του Μπουσχέρ και άλλων πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Σε άρθρο του στο χθεσινό τεύχος της έγκριτης «Washington Post», ο απόστρατος στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ προσφέρει την τεχνογνωσία του, ως επιτελικός αξιωματικός, προτείνοντας τη βέλτιστη μέθοδο ανάσχεσης των ιρανικών πυρηνικών φιλοδοξιών.

«Ο πόλεμος πρέπει να ξεκινήσει με εκτεταμένη αεροπορική και ναυτική επιχείρηση. Χρειάζονται 21 ημέρες βομβαρδισμών, που θα πλήξουν όλες τις εγκαταστάσεις διοίκησης, ραντάρ, πυραύλων, αποθήκευσης, κάθε αεροδρόμιο, πολεμικό πλοίο και στρατιωτική βάση στο Ιράν. Πρέπει να προστατευθεί κάθε πετρελαιοπηγή στη χώρα, ώστε να μην υπάρξει εκτίναξη των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πολλά βομβαρδιστικά Β-2 και πυραύλους, καθώς και ευκίνητες -αλλά ισχυρές- αμφίβιες δυνάμεις, που θα επιχειρήσουν εναντίον ιδιαίτερα δύσκολων παράκτιων στόχων», αναφέρει ο στρατηγός Κλαρκ, που προειδοποιεί ωστόσο για τους μεγάλους επιχειρησιακούς και κυρίως γεωπολιτικούς κινδύνους ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή