Διχάζει τη σερβική κυβέρνηση το θέμα του Κοσσυφοπεδίου

Διχάζει τη σερβική κυβέρνηση το θέμα του Κοσσυφοπεδίου

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Βαθαίνει τη ρήγμα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού στη Σερβία, καθώς φαίνεται ότι έχει προκύψει δίλημμα πολιτικού προσανατολισμού, με τη Δύση ή με τη Ρωσία, ως απόρροια της υπόθεσης του Κοσσυφοπεδίου. Σε αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα οδηγείται δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times» ως αποτέλεσμα και της ρητορικής αντιπαράθεσης εκπροσώπων των δυο μεγαλύτερων κομμάτων του συνασπισμού, το παρελθόν Σαββατοκύριακο.

Οι μετριοπαθείς του προέδρου Μπόρις Τάντιτς εμμένουν στην ευρωπαϊκή και νατοϊκή πορεία της χώρας, ανεξαρτήτως εξελίξεων στην υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου, ενώ οι σκληροπυρηνικοί του πρωθυπουργού Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα στρέφονται προς τη Μόσχα.

Κατά του ΝΑΤΟ

«Ο πρόεδρος δεν έχει αρμοδιότητα να ασκεί εξωτερική πολιτική και γνωρίζει πολύ καλά τη συνταγματική του θέση και δυνατότητα», παρατήρησε, την Κυριακή, ο Μπράνισλαβ Ριστιβόγεβιτς, εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ηγείται ο Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα. Η δήλωση Ριστιβόγεβιτς, η πιο πρόσφατη σε μια δημόσια αντιπαράθεση ιδεών για το μέλλον της χώρας, πραγματοποιήθηκε μετά από απόφαση του κόμματος, το Σάββατο, να αντιταχθεί στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ακολούθησε δήλωση Τάντιτς ότι η ευρωατλαντική ενσωμάτωση παραμένει άμεση προτεραιότητα της Σερβίας.

Ο Τάντιτς και ο Κοστούνιτσα είναι πολιτικοί αντίπαλοι, οι οποίοι αποφάσισαν να βάλουν στην άκρη σημαντικές διαφορές και να δημιουργήσουν ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Ωστόσο, η ρητορική του κόμματος του Κοστούνιτσα έχει ξεπεράσει τα όρια ανοχής του κόμματος Τάντιτς, με επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και εξύμνησης της Ρωσίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μοίρα της Σερβίας δεν βρίσκεται στη Δύση.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Τζέρεμιτς, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος του προέδρου Τάντιτς, υποχρεώνεται να «αποσαφηνίζει» τέτοιου είδους πολεμικές δηλώσεις από τον κύκλο του Κοστούνιτσα, όταν ταξιδεύει στη Δύση.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως ο συνασπισμός μπορεί να καταρρεύσει, αλλά ο Κοστούνιτσα, κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία με την υποστήριξη του υπερεθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, ακόμη πιο αντιδυτικού.

Η στάση των Αλβανών

Στο μεταξύ, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δηλώνουν μεν έτοιμοι να υπογράψουν συνθήκη με το Βελιγράδι, η οποία θα εγγυάται φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών, αλλά την ίδια στιγμή ανακοινώνουν ότι δεν σκοπεύουν να συζητήσουν τίποτα λιγότερο από την ανεξαρτησία τους, δίνοντας έτσι μια πρώτη εντύπωση του κλίματος, εντός του οποίου θα διεξαχθεί η αυριανή συνάντηση αντιπροσώπων τους στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή