Επιστροφή μεταλλαγμένων στη Βρετανία

Επιστροφή μεταλλαγμένων στη Βρετανία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόλυτη στήριξή τους στο πρόγραμμα καλλιέργειας γενετικώς τροποποιημένων ειδών (των γνωστών ως μεταλλαγμένων) εκφράζουν υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Guardian.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι φαίνεται να πιστεύουν ότι η κοινή γνώμη είναι έτοιμη να αποδεχθεί τα μεταλλαγμένα, κρίνοντάς τα απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών του διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού της Γης, καθώς και για την παραγωγή βιοκαυσίμων που υποτίθεται ότι θα επιλύσουν το πρόβλημα της κλιματολογικής μεταβολής.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες προσπάθειες δημιουργίας μεταλλαγμένων καλλιεργειών στη Βρετανία, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, απέτυχαν χάρη στη δραστηριοποίηση ακτιβιστών που ξερίζωσαν τα γενετικώς τροποποιημένα φυτά όπως αυτά υπήρχαν. Χαρακτηριστικά μεγάλα υπερκαταστήματα τροφίμων δεσμεύτηκαν ότι δεν επρόκειτο να πωλήσουν προϊόντα με γενετικώς τροποποιημένες πρώτες ύλες, φοβούμενα την αντίδραση της κοινής γνώμης.

Το 2004, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν επρόκειτο να επιτρέψει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στο «εγγύς μέλλον». Ωστόσο, σήμερα φαίνεται ότι οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης πιστεύουν πως η καλύτερη ενημέρωση για τα προβλήματα του περιβάλλοντος αλλά και ορισμένα «θετικά» που έχουν αυτές οι καλλιέργειες θα μεταβάλλουν τη στάση της κοινής γνώμης.

«Η δυνατότητα που διαθέτουμε να δημιουργήσουμε καλλιέργειες που θα αντέχουν στην ξηρασία, είναι σημαντική όχι μόνο για τη Βρετανία, αλλά και για άλλα μέρη του κόσμου», ανέφερε χθες ανωνύμως πηγή της εφημερίδας Guardian. «Το γεγονός ότι οι γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν καλύτερη απόδοση ακόμα και υπό τις πιο αντίξοες κλιματικές συνθήκες θα αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικό εφόσον πρέπει να τραφεί ο διαρκώς αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός».

Μέχρι στιγμής οι Βρετανοί υπουργοί δεν έχουν αποτολμήσει να στηρίξουν ανοικτά την παραγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων κυρίως επειδή η προηγούμενη προσπάθειά τους το 2004 κατέληξε σε πραγματική πανωλεθρία για τις δημόσιες σχέσεις και κυρίως την εικόνα της κυβέρνησης.

Ενα δισ. στρέμματα

Ωστόσο, αυτή τη φορά διαφαίνεται μία μεταβολή της κατάστασης και κυρίως όσον αφορά την αντιμετώπιση των γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών.

Χαρακτηριστικά ο Τζούλιαν Λιτλ, πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργικής Βιοτεχνολογίας, που εκπροσωπεί αρκετές εταιρείες βιοτεχνολογίας, ανέφερε: «Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα καλλιεργούνται ένα δισεκατομμύριο περίπου στρέμματα με μεταλλαγμένες καλλιέργειες από δέκα εκατομμύρια γεωργούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γενετικώς τροποποιημένα επιτυγχάνουν σε άλλα κράτη. Κατά συνέπεια γιατί θα έπρεπε να απορριφθούν από τους Βρετανούς;»

Από την άλλη οργανώσεις οικολόγων, όπως η Greenpeace, πιστεύουν ότι η βρετανική κυβέρνηση, με τον εναγκαλισμό των μεταλλαγμένων, προσπαθεί να βάλει το κέρδος πάνω από το καλό των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή